Οι ανταλλαγές-εγκλήματα την ημέρα του draft! (pics)

Νίκος Καρφής
Οι ανταλλαγές-εγκλήματα την ημέρα του draft! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr θυμάται τις χειρότερες ανταλλαγές στην ιστορία του ΝΒΑ την ημέρα του draft με αφορμή την ανταλλαγή του Ντόντσιτς με τον Γιανγκ στην οποία προχώρησαν οι Μάβερικς με τους Χοκς, αλλά και το... έγκλημα των Μπακς με τον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Οι Χοκς είχαν στα χέρια τους τον Λούκα Ντόντσιτς και τον έχασαν.

Την ημέρα του draft επέλεξαν τον Σλοβένο στο Νο.3, όμως αμέσως έγινε γνωστή η ανταλλαγή με τους Μάβερικς, οι οποίοι πήραν τον Τρέι Γιναγκ.

Ο γκαρντ των «γερακιών» σίγουρα είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά το potential του Ντόντσιτς είναι τεράστιο, ενώ αυτά που έχει δείξει μέχρι στιγμής τον τοποθετούν στη θέση του φαβορί για το βραβείο του rookie της σεζόν.

Βwin – Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα! (21+).

Για έναν οργανισμό όπως οι Χοκς, οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει σε π και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης, είναι ένα τεράστιο λάθος να αφήνεις να σου ξεγλιστρήσει ο Ντόντσιτς.

Το δικό τους... έγκλημα είχαν κάνει και οι Μπακς, οι οποίοι επέλεξαν να στείλουν τον Ντιρκ Νοβίτσκι στους Μάβερικς. Ο φοβερός Γερμανός έγινε σύμβολο στην ιστορία του Ντάλας αλλά και του ΝΒΑ και φέτος θα διανύει την τελευταία φορά της καριέρας του.

Με αφορμή την ανταλλαγή Γιανγκ-Ντόντσιτς και την απόφαση των ελαφιών να αφήσουν τον Ντιρκ, το gazzetta.gr διάλεξε τις χειρότερες ανταλλαγές στην ιστορία σε ημέρα draft.

Ρούντι Γκομπέρ (Από Νάγκετς σε Τζαζ το 2013)

Η τάξη του 2013 ήταν μία από τις χειρότερες τ ων τελευταίων 15 χρόνων. Μόνο οι Βίκτορ Ολαντίπο, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Ρούντι Γκομπέρ έγιναν stars της λίγκας.

Οι Νάγκετς κατάφεραν να πιάσουν το λαχείο με τον Γάλλο σέντερ στο νο.29 του draft, αλλά πήρα μια από τις χειρότερες αποφάσεις που θα μπορούσαν , στέλνοντας τον με ανταλλαγή στους Τζαζ.

Το αντίθερο δρομολόγιο έκανε ο Έρικ Γκριν (πικ δευτέρου γύρου), ενώ το Ντένβερ πήρε και μετρητά. Ο Γκριν έπαιξε 46 ματς με τους Νάγκετς, έχοτνας 3.2 πόντους μέσο όρο, ενώ ο Γκομπέρ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ριμπάουντερ και αμυντικούς της λίγκας

Μπράντ Ντόχερτι (Από τους Σίξερς στους Καβς το 1986)

Ο Ντόχερτι θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία των Καβς, αλλά δεν τον διάλεξε η ομάδα του Κλίβελαντ στο draft του 1986.

Oι Σίξερς τον επέλεξαν στο Νο.1 του draft, αλλά δεν έβλεπαν στο πρόσωπο του έναν franchise player. Έτσι τον έστειλαν στους Καβς για τον Ρέι Χίνσον και 800.000 δολάρια. Ο Χίνσον έμεινε μόλις 2 χρόνια στη Φιλαδέλφεια πριν πάει στους Νετς με ανταλλαγή.

Από την πλευρά του ο Ντόχερτι έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σέντερ στο ΝΒΑ με 19 πόντους και 9.5 ριμπάουντ ανά ματς

Ντερόν Ουίλιαμς (Από τους Μπλέιζερς στους Τζαζ το 2005)

Στα πρώτα το χρόνια με τους Τζαζ ο Ουίλιαμς ήταν απολαυστικός, ενώ οι ντρίμπλες του έστελναν τους αντιπάλους του στον ψυχολόγο. Όμως η ομάδα που τον πήρε στο draft του 2005 ήταν οι Μπλέιζερς και στη συνέχεια τον έστειλαν στους Τζαζ για τους Μαρτέλ Ουέμπστερ, Λίνας Κλέιζα (πέρασε και από τον Ολυμπιακό και Τζοέλ Φρίλαντ. Για πολλά χρόνια θεωρούταν ένας εκ των καλύτερων point guards του ΝΒΑ και τελείωσε την καριέρα του με 16.3 πόντους και 8.1 ασίστ.

Σίγουρα θα μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλότερα, αλλά εκείνη για εκείνη την αππόφαση που πήραν οι Μπλέιζερς, θα τη μετανιώνουν μια ζωή. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που χτυπούν το κεφάλι τους για τους παίκτες που αγνοούν στο draft.

Καουάι Λέοναρντ (Από τους Πέισερς στους Σπερς το 2011)

Ο Καουάι Λέοναντ, αυτή η παιχτάρα των Ράπτορς, έκανε σπουδαία καριέρα με τους Σπερς και αναδείχθηκε πρωταθλητης. Όμως άλλοι τον έβαλαν στο ΝΒΑ. Ήταν επιλογή των Πέισερς στο νο.15 του draft, αλλά έιχαν την ιδέα να τον δώσουν στους Σπερς για τον Τζορτζ Χιλ.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Πλέον φτάσαμε στο 2018 και ο Klaw θεωρείται ένας εκ των 2-3 κορυφαίων two-way players της λίγκας, ενώ ανήκει στην... αφρόκρεμα του ΝΒΑ, απογειώνοντας και το Τορόντο φέτος. Δύο φορές αμυ ντικός της σεζόν και φυσικά ένα βραβείο MVP των τελικών.

Ρεί Άλεν (Από τους Τίμπεργουλβς στους Μπακς το 1996)

Για πολλούς το draft του 1996 είναι ένα από τα κορυφαία στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι Μπακς είχαν διαλέξει τον Στεφόν Μάρμπουρι στο Νο.4, ενώ οι Τίμπεργουλβς πήραν τον Ρέι Άλεν. Αμέσως οι δύο ομάδες αντάλλαξαν τους παίκτες.

Ο Μάρμπουρι ποτέ δεν έκανε την καριέρα που θα περίμεναν πολλοί, ενώ η χάρη του έφτασε μέχρι την Κίνα. Στον αντίποδα ο Άλεν θεωρείται ένας εκ των 2-3 κορυφαίων σουτέρ όλων των εποχών (μαζί με Κάρι και Μίλερ). Επιπλέον έχει παίξει σε 10 All Star Game. To 2001 οδήγησε τους Μπακς στους τελικούς της Ανατολής, αλλά οι Σίξερς τους απέκλεισαν. Φανταστείτε τον Ρέι Άλεν παρέα με τον Κέβιν Γκαρνέτ στη Μινεσότα. Τουλάχιστον τους θαυμάσαμε παρέα στους Σέλτικς, εκεί όπου πήραν το πρωτάθλημα.

Βινς Κάρτερ (Από Ουόριορς σε Ράπτορς το 1998)

Άλλο ένα... έκλημα σε draft. Οι Ουόριος επέλεξαν τον κορυφαίο dunker όλων των εποχών στο Νο.5 το 1998, αλλά τον έστειλαν στους Ράπτορς την μέρα του draft για να πάρουν τον Τζέιμισον. Ο «Vinsanity» έγινε το πρόσωπο του Τορόντο και βρισκόταν συνεχώς στην ομάδα της Ανατολής στο All Star Game από το 2000 ως το 2007.

Μπορεί τώρα να είναι η κορυφαία ομάδα της λίγκας και να σηκώνει κούπες, αλλα΄τότε οι Ουόριορς περνούσαν δύσκολα χρόνια και εκείνη η επιλογή να ανταλλάξουν τον Κάρτερ, αποδείχθηκε μία από τις χειρότερες ανταλλαγές ever.

Σκότι Πίπεν (Από τους Σόνικς στους Μπουλς το 1987)

Έγινε και αυτό. Οι Σόνικς πήραν μια τραγική απόφαση το 1987, αφού αντάλλαξαν τον Σκότι Πίπεν και ένα πικ πρώτου γύρου το 1989 για τον Όλντεν Πόλινις, ένα πικ δευτέρου γύρου του 1988 και άλλο ένα πικ πρώτου γύρου του 1989

Ο Ινδιάνος έμεινε 11 σεζόν στους Μπουλς και μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν πανηγύρισαν 6 πρωταθλήματα. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχία των ταύρων στα 90s και μαζί με τον Air έφτιαξαν το κορυφαίο δίδυμο στην ιστορία του ΝΒΑ, όπως το έχετε ψηφίσει και εδώ στο gazzetta.gr.

Oι Σούπερσονικς πλέον δεν υπάρχουν σαν ομάδα, αλλά αν δεν έκανε το λάθος να δώσουν τον Πίπεν το 1987, ίσως η ιστορία τους να ήταν διαφορετική. Έπρεπε να περιμένουν το δίδυμο Πέιτον-Κεμπ για να ζήσουν σπουδαίες στιγμές στα playoffs.

Ντιρκ Νοβίτσκι (Από τους Μπακς στους Μάβερικς το 1998)

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Οι Μπακς είχαν ανταλλάξει τον Ντιρκ Νοβίτσκι για τον Ρόμπερτ Τρέιλορ το 1998

Μετά από 18 χρόνια, ο Ντιρκ είναι ο κορυφαίος Ευρωπάιος στην ιστορία του ΝΒΑ, έχει στην κατοχή του ένα δαχτυλίδι με το Ντάλας και σίγουρα ανήκει στους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Οι Μάβερικς είχαν πάρει στο Νο.6 του draft τον Τρέιλορ, ενώ οι Μπακς διάλεξαν στο Νο.9 τον Γερμανό. Μαζί με τον Νοβίτσκι στο Ντάλας πήγε και ο Πατ Γκάριτι. Ακατανόητη επιλογή για τα... ελάφια, οι οποίοι δεν πίστεψαν πως ο Ντιρκ να έχει την εξέλιξη που είχε. Εκείνο το draft άλλαξε την ιστορία των Μάβερικς.

Κόμπι Μπράιαντ (Από Χόρνετς στους Λέικερς το 1996)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ο Κόμπι ποτέ δεν θα έπαιζε στη Σάρλοτ.

Οι Λέικερς είχαν συμφωνήσει με τους Χόρνετς για την επιλογή τους στο Νο.13 του draft σε μια σχεδιασμένη ανταλλαγή για τον Ντίβατς. Οι σφήκες δεν είχαν σκοπό να κάνουν draftτον Κόμπι πριν κάνουν τη συμφωνία με τους Λέικερς.

Παρόλα αυτά η ανταλλαγή συμφωνήθηκε την ημέρα του draft και σίγουρα οι άνθρωποι της Σάρλοτ θα πρέπει να αισθάνονται πολύ περίεργα για αυτή την κίνηση. Ο Κόμπι έγινε μύθος στους Λέικερς και θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων παικτών όλων των εποχών.

Ακόμα και ο Μάτζικ Τζόνσον δήλωσε πως ο «Black Mamba» είναι ο σπουδαιότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα των λιμνανθρώπων.

Φόρεσε 5 δαχτυλίδια, έπαιξε σε 18 All Star Game, βγήκε MVP στους τελικούς 2 φορές και MVP του ΝΒΑ σε μια περίπτωση.

Τεράστια καριέρα για τον απολαυστικό Κόμπι! Οι Χόρνετς σίγουρα θα θέλουν να ξεχάσουν την επιλογή τους το 1996.

 

NBA Τελευταία Νέα