ΑΕΚ: 94 χρόνια μιας υπέροχης πορείας (pics & vids)

ΑΕΚ: 94 χρόνια μιας υπέροχης πορείας (pics & vids)

Gazzetta team
ΑΕΚ: 94 χρόνια μιας υπέροχης πορείας (pics & vids)

bet365

Η ΑΕΚ γιορτάζει 94 χρόνια ζωής και το gazzetta.gr της εύχεται χρόνια πολλά θυμίζοντας ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της.

Κάθε οπαδός συνηθίζει να λέει ότι η ομάδα του είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει. Λες και αυτό θα τον κάνει να την αγαπήσει περισσότερο... Η ΑΕΚ μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου αλλά είναι κάτι άλλο. Είναι υπερηφάνεια, προσφυγή, χαρά και θλίψη, αυτοκαταστροφή, αναγέννηση...

Είναι, όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι, η πιο αγαπησιάρικη ομάδα του κόσμου και το gazzetta.gr της εύχεται να συνεχίζει να είναι τέτοια για... αιώνες!

Από το «Νίκος Γκούμας, στην «Αγιά Σοφιά»!

Ήταν το 2003 όταν στην Νέα Φιλαδέλφεια άπαντες παρακολουθούσαν με υγρά μάτια τις μπουλντόζες να γκρεμίζεται το γήπεδο της ΑΕΚ, ο ναός τους Δικέφαλου Αετού, το σπίτι του κάθε Ενωσίτη όπως όλοι το αποκαλούσαν κατά καιρούς τότε που δέσποζε επιβλητικό και μοναδικό στην πόλη της ΑΕΚ!

Με αυτά και μ' αυτά οι 'Ενωσιτες της νέας γενιάς που γνώριζαν από την ιστορία της ομάδας που υποστήριζαν τις ρίζες της και τι εστί προσφυγιά, κατάλαβαν μία σημαντική μορφή της (σ.σ.: της προσφυγιάς) παραμένοντας από το 2003 έως και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις δίχως το... δικό τους σπίτι, αλλά φιλοξενούμενοι στο ΟΑΚΑ το οποίο επί σειρά ετών υποχρεώνονται να συντηρούν οι ίδιοι και οι εκάστοτε διοικήσεις της ΑΕΚ!

Πλέον όλα δείχνουν πως στα 92α γενέθλιά της η Ένωση θα βιώσει το πιο σημαντικό γεγονός στη νεότερη ιστορία της και φυσικά αυτό θα αφορά την έναρξη εργασιών για την ανέγερση του νέου γηπέδου της, της «Αγιάς Σοφιάς» στα πατρογονικά της εδάφη, στην Νέα Φιλαδέλφεια και στο οικόπεδο που υπήρχε το «Νίκος Γκούμας».

Ναι, τώρα μετράνε άπαντες αντίστροφα για τη δημιουργία του νέου ναού του Δικέφαλου Αετού, έπειτα από τόσα χρόνια, τόσο πόνο, τόση πίκρα, η δικαίωση των πολλών και του δίκαιου αιτήματός τους έφτασε και το όνειρο που φάνηκε πολλές φορές να πεθαίνει, γίνεται πραγματικότητα.

Χρειάστηκε βέβαια να περάσει από πολλά... Να τα βάλουν όλοι στην ΑΕΚ με Θεούς και δαίμονες. Υπήρξε αντίδραση από τον δήμο και ελάχιστους δημότες (οι περισσότεροι εκ των οποίων κάτοικοι μακριά από την Νέα Φιλαδέλφεια και φυσικά αντί-ΑΕΚτσήδες) η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η ΑΕΚ δικαιώθηκε...

Το έργο - πρότζεκτ έφτασε έως την τελευταία υπογραφή και εκεί χρειάστηκε να γίνουν πολλά για να φτάσουμε στην υπογραφή του κ. Σκουρλέτη για την περιβαλλοντική μελέτη και να τελειώσει κάθε... εμπόδιο μια για πάντα. Είχε προηγηθεί η έγκριση του οικονομικού σκέλους και της χρηματοδότησης μέρους του έργου από την Περιφέρεια και την Ρένα Δούρου.

Η αντιστροφή μέτρηση έχει αρχίσει και στις 25 Ιουλίου του 2017 η μέρα που η οικογένεια της ΑΕΚ περίμενε τόσα χρόνια έφτασε. Μετά από άπειρα εμπόδια στα χέρια της ΠΑΕ έφτασε η οικοδομική άδεια. Από τότε στην Ένωση δεν είδαν ποτέ πίσω και πλέον μετράνε αντιστροφα για το μεγάλο όνειρο και την επιστροφή στο σπίτι της.

Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ

Είναι στιγμές στην ιστορία ενός αθλητικού συλλόγου που δεν ταυτίζονται με το καθαρά αγωνιστικό, μπορεί να μην αφορούν καν το λόγο ύπαρξής τους, όμως συνιστούν ιστορικές στιγμές που το δίχως άλλο δεν μπορούν να συγκριθούν με κανέναν (τουλάχιστον εγχώριο) τίτλο!

Όπως για παράδεγια το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι τη διάρκεια του πολέμου, τον Απρίλιο του 1999 και το διάστημα που το ΝΑΤΟ το βομβάρδιζε ακατάπαυστα.

Κι όμως η ΑΕΚ πρωτοστάτησε και τελικά οργάνωσε μία φιλική αναμέτρηση με την Παρτιζάν Βελιγραδίου με μοναδικό σκοπό τη στήριξη στον δοκιμαζόμενο λαό. Ο στόχος ξεκάθαρος, αναμενόνος και αυτονόητος: NATO stop the bombing...

Δεν υπάρχουν τρόπαια να συγκριθούν με το συγκεκριμένο ταξίδι; Ποιος τίτλος μπορεί να σταθεί αντάξιος στο γεγονός ότι μία ομάδα αψήφισε τον πόλεμο προκειμένου να συμπαρασταθεί σε ένα λαό, να φωνάξει «σταματήστε τον πόλεμο», «σταματήστε τους βομβαρδισμούς» και φυσικά «δώστε τέλος στον θάνατο αθώων ανθρώπων και παιδιών»...

Αυτό το ταξίδι αποτελεί για άλλη μία φορά την απόδειξη πως η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός σύλλογος.

«Είμαι συγκινημένος... Αυτά που ζω είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια. Όλη η Γιουγκοσλαβία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχθηκε με τη φράση, είσαστε αδέλφια μας. Έκλαιγαν στους δρόμους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Μου έκαναν εντύπωση τα παιδιά. Βγήκαν από τα καταφύγια και ήρθαν στο γήπεδο», είναι τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Μελισσανίδη για εκείνο το απίθανο ιστορικό ταξίδι για να συνεχίσει: «Μας ζητούσαν σημαίες της ΑΕΚ, μας έσφιγγαν τα χέρια, έκλαιγαν, μας έλεγαν ότι έγιναν οπαδοί της ΑΕΚ.

Σίγουρα η ΑΕΚ έδωσε την ψυχή της, ένωσε τους χτύπους της καρδιάς της με τους δοκιμαζόμενους φίλους μας Γιουγκοσλάβους. Ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε».

Εννοείται πως στο μυαλό όλων έρχονται σαν ανάμνηση και οι δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου που αγάπησε την ΑΕΚ και έγινε μέλος της Original 21:

«Στο ταξίδι στο Βελιγράδι τους γνώρισα και αποφάσισα να γίνω ΑΕΚ. Είδα μία αθλητική ομάδα και τους οπαδούς της να στέκονται στο πλευρό ενός λαού που τους καταπίεζε το ΝΑΤΟ. Τότε εμένα που δεν ανήκα σε καμία ομάδα με έκαναν να τους αγαπήσω. Πλέον τους μόνους αγώνες που παρακολουθώ είναι της ΑΕΚ», είπε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γλέζος.

Ευρωπαϊκοί θρίμαβοι

Από την βραδιά στο Ντέρμπι μέχρι τη νίκη επί της Ρεάλ και από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ως την επικράτηση επί της Μίλαν, το gazzetta.grγράφει για τους ευρωπαϊκούς θριάμβους της ΑΕΚ.

1976-77: Η ΑΕΚ της Ευρώπης!

Οι Λουκάς Μπάρλος και Φράντισεκ Φάντροκ είχαν αρχίσει να χτίζουν την μεγάλη ομάδα των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας του '70. Ηξεραν ότι έφτιαχναν κάτι καλό αλλά το πόσο καλό ήταν, θα το διαπίστωναν στη μαγική πορεία του κυπέλλου UEFA το 1976-77. Τότε που η ΑΕΚ έφτασε ως τον ημιτελικό και αν εκεί δεν κληρωνόταν με την Γιουβέντους, που κατέκτησε το τρόπαιο, κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν και στον τελικό!

Αυτό το όμορφο ταξίδι άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1976 με αντίπαλο την Ντιναμό Μόσχας. Το πρώτο ματς έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα γκολ των Νικολούδη και Παπαϊωάννου έδωσαν τη νίκη με 2-0. Αποτέλεσμα, πάντως, που δεν εξασφάλισε τίποτα στην Ενωση και αυτό αποδείχθηκε στη ρεβάνς καθώς οι Ρώσοι κατάφεραν να επικρατήσουν με το ίδιο σκορ και να στείλουν το ματς στην παράταση. Εκεί, στο 119', την ώρα που όλοι περίμεναν τη διαδικασία των πέναλτι δηλαδή, η ΑΕΚ κέρδισε... πέναλτι και ο Τάσος Κωνσταντίνου ευστόχησε και έδωσε την πρόκριση για τον δεύτερο γύρο.

Εκεί, ο αντίπαλος ήταν η Ντέρμπι Κάουντι. Με δεδομένη την τραγική παράδοση των ελληνικών ομάδων κόντρα στις αγγλικές, ελάχιστοι πίστευαν σε πρόκριση. Αρκεί που το πίστευε η ΑΕΚ όμως! Οι Κιτρινόμαυροι έκαναν το πρώτο βήμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου το γκολ του Βάγκνερ στο 66' και το αυτογκόλ του Τόμας στο 68' διαμόρφωσαν το τελικό 2-0. Η Ενωση πήγε στην Αγγλία γνωρίζοντας ότι θα έχει δύσκολη αποστολή, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η Ντέρμπι προηγήθηκε. Η συνέχεια, όμως, ήταν ονειρική... Στο 64' ο Νικολούδης με φάουλ έκανε το 1-1, στο 77' ο Τάσος το 1-2 και στο 85' ο Βάγκνερ ανέβασε το σκορ στο 1-3! Οι Αγγλοι μείωσαν σε 2-3 αλλά αυτό λίγο απασχολούσε καθώς η ΑΕΚ πανηγύριζε την πρόκριση και την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στην Αγγλία!

Η πρόκριση στους «16» ήταν γεγονός και εκεί η Ενωση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα. Τον αντιμετώπισε και τον απέκλεισε, μετά από μια μεγάλη μάχη. Το πρώτο ματς, στην Αθήνα, πήγε όπως ήθελαν οι Κιτρινόμαυροι, οι οποίοι επικράτησαν με το αγαπημένο τους 2-0 μετά τα γκολ των Παπαϊωάννου (19') και Μαύρου (28'). Η ρεβάνς, όμως, ήταν δύσκολη... Πραγματικά δύσκολη. Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν μπροστά με 3-1 στο 32' (ο Βάγκνερ το γκολ της Ενωσης) και πίεσε ως το 90' για το τέταρτο γκολ, που θα του έδινε το εισιτήριο για τους «8». Αυτό, τελικά, το πήρε η ΑΕΚ καθώς άντεξε στην κόλαση του Βελιγραδίου, γράφοντας ιστορία!

Στον προημιτελικό πλέον, η ομάδα του Φάντροκ βρήκε ακόμη μία αγγλική ομάδα μπροστά της και συγκεκριμένα την ΚΠΡ. Η ήττα με 3-0 στο Λονδίνο σήμανε ουσιαστικά αποκλεισμό αλλά εκείνη η ΑΕΚ ήταν ικανή για όλα και το απέδειξε στη ρεβάνς. Σε μια εκπληκτική ρεβάνς, όπου έγιναν δυνατά τα αδύνατα! Το 1-0 από τον Μαύρο στο 11', το 2-0 από τον Θ(ε)ωμά στο 65', το 3-0 από τον Παπαϊωάννου στο 82' και η Νέα Φιλαδέλφεια είχε πάρει φωτιά! Στην παράταση το 3-0 δεν άλλαξε αλλά αυτό που άλλαξε ήταν ο τερματοφύλακας της Ενωσης αφού ο Φάντροκ έβγαλε τον Στεργιούδα και έβαλε τον Χρηστίδη για τη διαδικασία των πέναλτι. Αυτή η κίνηση έδωσε και την πρόκριση αφού ο Χρηστίδης με δύο αποκρούσεις έστειλε την ΑΕΚ στους «4»!

Οι Κιτρινόμαυροι ήταν ένα βήμα από τον τελικό αλλά η κληρωτίδα έβγαλε αντίπαλο την Γιουβέντους και το όνειρο έλαβε τέλος. Η ήττα με 4-1 στο Τορίνο ήταν αδύνατο να ανατραπεί στη ρεβάνς, όπου οι Ιταλοί επικράτησαν ξανά (0-1), βάζοντας τέλος σε ένα μαγικό κιτρινόμαυρο ταξίδι...

1978-79: Εξι!

Αν το 1976-77 η ΑΕΚ συστήθηκε στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, το 1979 της υπενθύμισε ότι είναι πάντα εκεί. Αυτό το κατάλαβε πολύ καλά η Πόρτο, η οποία έζησε ένα εφιαλτικό βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον πρώτο γύρο του κυπέλλου Πρωταθλητριών. Με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο αλλά με το ρόστερ της ομάδας του Φάντροκ, η Ενωση έκανε μια ανεπανάληπτη εμφάνιση και διέσυρε τους «Δράκους» με... 6-1! Δύο γκολ ο Μπάγεβιτς (3', 20'), ένα ο Αρδίζογλου (16'), ένα ο Τάσος (39'), ένα ο Νικολάου (58'), ένα ο Μαύρος (60') και η Πόρτο έφυγε από την Αθήνα φορτωμένη με έξι γκολ! Θα μπορούσαν να είναι κι άλλα, αν η ΑΕΚ δεν κατέβαζε ρυθμό στο τελευταίο μισάωρο...

1985-86: Μοναδική Βασίλισσα...

Η ΑΕΚ συμμετέχει στο κύπελλο UEFA και στον πρώτο γύρο κληρώθηκε με την Ρεάλ Μαδρίτης. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1985, στο ΟΑΚΑ, η Ενωση παρατάχθηκε απέναντι στη Βασίλισσα της Ευρώπης και της συστήθηκε ως... τέτοια! Το γκολ του Παύλου Παπαϊωάννου στο 10ο λεπτό δεν ήταν αρκετό για να φέρει την πρόκριση αλλά ήταν αρκετό για να δώσει στην ΑΕΚ μια νίκη γοήτρου (1-0), η οποία παράλληλα ήταν η πρώτη ελληνικής ομάδας κόντρα στη Ρεάλ. Η ρεβάνς του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ήταν... mission impossible για την Ενωση και αποδείχθηκε αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την ομάδα για αυτόν τον αποκλεισμό.

1994-95: Αστεράτη ΑΕΚ!

Εχοντας κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα, η Ενωση θέλει να συμμετάσχει για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League αλλά η κληρωτίδα δεν είναι καλή μαζί της καθώς καλείται να αποκλείσει την Ρέιντζερς. Την πιο ακριβή Ρέιντζερς όλων των εποχών, με παίκτες όπως οι Λάουντρουπ, Χέιτλι κλπ... Στο πρώτο ματς, στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι Κιτρινόμαυροι θα βάλουν βάσεις πρόκρισης αφού δύο μεγάλα γκολ του Σαραβάκου θα δώσουν τη νίκη με 2-0 και πίστη για τη ρεβάνς. Μια ρεβάνς που έγινε στις 24 Αυγούστου 1994 και έμεινε στην ιστορία της ΑΕΚ, η οποία νίκησε και εκεί (0-1) με το γκολ του Σαβέφσκι στο 44' και έδωσε ραντεβού στα αστέρια με Μίλαν, Αγιαξ και Σάλτσμπουργκ.

2002-03: Βασίλισσα και στο «Μπερναμπέου»!

Εχοντας προκριθεί στους ομίλους του Champions League, η ΑΕΚ βρήκε ξανά, μετά από 18 χρόνια, μπροστά της την Ρεάλ Μαδρίτης. Και της υπενθύμισε κάποια πράγματα... Στο πρώτο ματς, στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι Κιτρινόμαυροι έκαναν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ιστορίας τους και έφτασαν να προηγούνται με 3-1 στο 28ο λεπτό από τα γκολ των Τσιάρτα (6'), Μαλαδένη (25') και Νικολαΐδη (28')! Με αυτό το γκολ ο Ντέμης έφτασε τα 25 και έγινε ο πρώτος σκόρερ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χωρίς να καταφέρει όμως να το γιορτάσει με νίκη αφού ο Ζιντάν έκανε απίστευτα πράγματα και έδωσε μόνος του την ισοπαλία στη Ρεάλ (3-3).

Στο δεύτερο ματς, μετά από τρεις εβδομάδες, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», η ΑΕΚ θα κοιτούσε και πάλι στα μάτια την Ρεάλ, κάνοντας κάτι που μέχρι τότε δεν είχε κανείς! Να επιστρέψει στο ματς και να πάρει αποτέλεσμα, δηλαδή, ενώ ήταν πίσω στο σκορ με 2-0, μετά τα δύο γκολ του ΜακΜάναμαν στο πρώτο 45λεπτο. Οι Κιτρινόμαυροι δεν πτοήθηκαν, έκαναν το παιχνίδι τους, μείωσαν με τον Κατσουράνη στο 74' και στο 86' ο Σεντένο έκανε το 2-2 και έγραψε ιστορία! Γενικά εκείνος ο όμιλος (στον οποίο συμμετείχαν και οι Ρόμα και Γκενκ) ήταν κάτι ξεχωριστό για την ΑΕΚ αφού μπορεί να μην προκρίθηκε αλλά ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της αήττητη, έχοντας έξι ισοπαλίες!

2006-07: Forza ΑΕΚάρα!

Η ΑΕΚ είναι ξανά στους ομίλους του Champions League, έχει πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη με το 1-0 επί της Λιλ και στις 21 Νοεμβρίου 2006 υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Μίλαν. Ενα ΟΑΚΑ που ζει μεγάλες στιγμές αφού είναι κατάμεστο και ντυμένο στα κιτρινόμαυρα, με τους οπαδούς της Ενωσης να δημιουργούν απίστευτη ατμόσφαιρα! Ηταν η βραδιά που το... σκέπαστρο του Καλατράβα δοκιμάστηκε όσο ποτέ, όταν ο Ζούλιο Σέζαρ στο 32' με εκτέλεση φάουλ άφησε άγαλμα τον Ντίντα! Αυτό το 1-0 η ΑΕΚ το κράτησε ως το τέλος, έχοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον Σορεντίνο που είπε «όχι» όσες φορές χρειάστηκε σε Ιντσάγκι και Κακά, πανηγυρίζοντας μια από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας της! Απέναντι, μάλιστα, σε μια ομάδα, η οποία λίγους μήνες μετά θα επέστρεφε στο ΟΑΚΑ για να κατακτήσει το Champions League!

ΑΕΚ και τρόπαια

Μια πρόχειρη, γρήγορη ματιά φτάνει για να πληροφορηθούμε ότι η ΑΕΚ διαθέτει 29 τίτλους στην ιστορία της. Νούμερο αναμφισβήτητα μεγάλο αν αναλογιστούμε πόσα της έχουν στερήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόσωπα και καταστάσεις εξωαγωνιστικά που υποχρέωσαν την Ένωση να μην ξεπεράσει κατά πολύ τα 29 τρόπαια στην τροπαιοθήκη της: 11 πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ και 1 Λιγκ Καπ!

Οι προπολεμικές επιτυχίες...

Η αρχή στην υπόθεση κατάκτηση πρωταθλημάτων έγινε το 1939 όταν η ΑΕΚ έγινε το απόλυτο αφεντικό του ελληνικού ποδοσφαίρου κατακτώντας το πρώτο νταμπλ της ιστορία της... Πρόκειται για την παρέα του Μαρόπουλου και του Δελαβίνια. Μίας ομάδας που κατάφερε να πρωταγωνιστεί και να μαγέψει ποδοσφαιρικά τη χώρα χάρη στο ποδόσφαιρο που έπαιζαν υπό της οδηγίες του Κώστα Νεγρεπόντη που είχε περάσει πλέον στον πάγκο μια και ήταν νωρίτερα μία από τις σπουδαίες μορφές (ποδοσφαιριστής) της ΑΕΚ και φυσικά παραμένει τέτοια (σπουδαία μορφή) στην ιστορία της Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ομάδα αυτή κατέκτησε και δεύτερο σερί πρωτάθλημα το 1940 αφού ήταν η ομάδα που όπως έλεγαν εκείνοι που την έζησαν απλά «δεν είχε αντίπαλο».

Το '60, ο Τσάκναντι, ο Παπαϊωάννου και ο Νεστορίδης

Η επιστροφή στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων ήρθε την δεκαετία του '60... Πιο συγκεκριμένα το 1963 η ΑΕΚ του Τσάκναντι με τον σούπερ Μίμη Παπαϊωάννου να έχει μόλις ενταχθεί στο δυναμικό της και το γήπεδό της και τεράστιο ηγέτη της τον Κώστα Νεστορίδη η ΑΕΚ κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα σε βάρος του Παναθηναϊκού και να επιστρέψει στους τίτλους έπειτα από 23 ολόκληρα χρόνια.

Μία επιτυχία που επαναλήφθηκε το 1968 και πάλι με τεχνικό στον πάγκο τον Γένε Τσάκναντι. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία, ο Ουγγρογερμανός προπονητής είχε φύγει για να επιστρέψει το 1967.

ΑΕΚ Μπάρλος σύλλογος μεγάλος!

Τρία χρόνια μετά θα έρθει ένα ακόμη πρωτάθλημα. Με τον «καθηγητή» Μπράνκο Στάνκοβιτς το 1971 η ΑΕΚ κατακτά τον τίτλο χάρη στην άριστη παντρειά παλιάς και νέας φρουράς. Πρόκειται για τον κόουτς που είχε οδηγήσει την ΑΕΚ στα προημιτελικά του πρωταθλητριών Ευρώπης...

Το 1974 έμελλε να είναι η χρονιά που την ΑΕΚ θα αναλάβει ένας άνθρωπος που θα δώσει (κυριολεκτικά) τα πάντα για να τη μετατρέψει στις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας και ταυτόχρονα θα προκαλέσει την απογείωσή της στην Ευρώπη και φυσικά θα κάνει το όνομά της γνωστό για πάντα εντός και κυρίως εκτός συνόρων (με την περίφημη πορεία της ΑΕΚ στους 4 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977).

Πρόκειται για τον τεράστιο και ασύγκριτο Λουκά Μπάρλο που είναι ο αγαπημένος θείος των ΑΕΚτσήδων και ο πρόεδρος των προέδρων το δημιούργημα του οποίου αναγνώρισαν φίλοι και... εχθροί.

Η ΑΕΚ με εκπληκτική ομάδα φτάνει στην κατάκτηση του νταμπλ το 1978 και την επόμενη σεζόν διατηρεί τον τίτλο του πρωταθλήματος (1979) με όλη την Ελλάδα να συμφωνεί πως από το 1974 που ανέλαβε ο Μπάρλος στην Ένωση άξιζαν δυο τουλάχιστον ακόμη πρωταθλήματα που λόγω αδικιών στερήθηκαν οι Κιτρινόμαυροι...

Ο θείος Λουκάς γίνεται συνώνυμο της ΑΕΚ και το «ΑΕΚ Μπάρλος σύλλογος μεγάλος» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα...

Τους έκοψε την τούρτα ο Τάκαρος!

Από εκείνο το πρωτάθλημα του 1979 και έπειτα η ΑΕΚ πέρασε πολλά... Και δυστυχώς τα περισσότερα άσχημα.

Δύσκολη έως και άσχημη η δεκαετία του ΄80 με την Ένωση να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι (πάντως δεν έμεινε δίχως τρόπαια αφού σήκωσε Κύπελλο) και συμπλήρωση 10 χρόνων χωρίς πρωτάθλημα.

Μέχρι το 1989, όπου επετεύχθηκε η κατάκτηση του πιο αντρικού πρωταθλήματος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν θα μπορούσε να μην το πετύχει (και) αυτό η ΑΕΚ.

Η ομάδα - οικογένεια που είχε δημιουργήσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ ως τεχνικός κατάφερε να κερδίσει τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά που είχε φέρει στην Ελλάδα τον Ντέταρι και με τα χρήματά μας είχε φτιάξει μία ομάδα δίνοντας μυθικά ποσά (αποδείχτηκε ωστόσο ότι τα μπάτζετ δεν αρκούν από μόνα τους).

Εκείνες τις ημέρες τα ρεπορτάζ ήταν αναμφισβήτητα ότι καλύτερο με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να έχουν δεδομένη την κατάκτηση του τίτλου και να πανηγυρίζουν πριν το ματς με σούπερ πάρτι στην Αίγινα και με τούρτες που φωτογράφιζαν υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι έχουν ήδη κερδίσει...

Πάρτι που χάλασε ένα πρόσωπο. Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος και εκείνη η απίθανη αντεπίθεση της ΑΕΚ με πρωταγωνιστή τον Οκόνσκι θα χρίσουν σκόρερ Τάκαρο και θα χαρίσουν στην ομάδα το πρωτάθλημα προκαλώντας ανείπωτη χαρά στην Νέα Φιλαδέλφεια και όχι μόνο.

Η κορυφαία όλων των εποχών!

Ο τίτλος με πρωταγωνιστή τον Καραγκιοζόπουλο ήταν η αρχή μιας απίθανης κυριαρχίας της ΑΕΚ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχτιζε πάνω στο 1989 και κατάφερε να δημιουργήσει την κορυφαία ομάδα όλων των εποχών στην Ελλάδα που κατά γενική ομολογία πρόσφερε το καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα...

Πρόκειται για την απίθανη τριετία της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς που συνιστά (δυστυχώς) και την τελευταία που βρίσκει τους Κιτρινόμαυρους πρωταθλητές.

Μία ομάδα που είχε εκπληκτικούς διοικητικούς ηγέτες, αρχικά τον Κώστα Γενεράκη που δημιούργησε την πρωταθλήτρια του 1992 και έπειτα τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά που με την παρουσία τους βοήθησαν την ΑΕΚ να πανηγυρίσει δυο ακόμη πρωταθλήματα (1993-1994).

Μορφές τεράστιες τότε όπως ο Σαβέβσκι (που σίγουρα αποτελεί τον κορυφαίο ever ξένο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ), ο Κασάπης, ο Τσιάρτας, ο Δημητριάδης, ο Αλεξανδρής, εννοείται ο τεράστιος Μανωλάς και οι εκπληκτικοί Μήνου και έπειτα ο σούπερ Ατματζίδης είναι μερικοί από τους πολλούς εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές της οικογένειας που αποτελούσαν τότε την ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ αυτή δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση ενός ντάμπλ. Και μπορεί να μην πήρε και τέταρτο (στις λεπτομέρειες και λόγω διαιτητικών αποφάσεων υπέρ του Παναθηναϊκού τότε) σερί πρωτάθλημα, αλλά εκείνη, η τελευταία χρονιά της πρώτης θητείας του Μπάγεβιτς στην Ένωση έκλεισε με κούπα, κύπελλο και ρεκόρ γκολ!

Τα 15 Κύπελλα και όχι μόνο...

Τρόπαια δεν είναι μόνο τα πρωταθλήματα όμως... Τίτλος είναι και μάλιστα από τους αγαπημένους της ΑΕΚ αφού έχει κατακτήσει περισσότερους απ' ότι πρωταθλήματα είναι και το Κύπελλο. Ένας λατρεμένος θεσμός που η Ένωση τον έχει κατακτήσει 14 φορές στην ιστορία της ενώ έχει συμμετάσχει και στους κορυφαίους στην ιστορία του θεσμού (όπως με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που κρίθηκαν στα πέναλτι).

Η αρχή μάλιστα έγινε μόλις το 1932 για να ακολουθήσει την ίδια δεκαετία, το 1939, ένα ακόμη που συνδυάστηκε με την κατάκτηση (και) του πρωταθλήματος. Τα υπόλοιπα ήρθαν από το 1949 έως το 2016 που είναι και η τελευταία φορά που η ΑΕΚ κατέκτησε εγχώριο τίτλο (η ομάδα του Χιμένεθ).

Δεν είναι όμως μόνο τα Κύπελλα, υπάρχουν και τα δυο σούπερ καπ (1989 και 1996) που έχει πανηγυρίσει η ΑΕΚ αλλά και το ένα (και μοναδικό) λιγκ καπ του 1990 (σε βάρος του Ολυμπιακού).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα