Τούμπα: Δέκα πράγματα που δεν ξέρετε για το γήπεδο του ΠΑΟΚ (pics & vids)

Τούμπα: Δέκα πράγματα που δεν ξέρετε για το γήπεδο του ΠΑΟΚ (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Τούμπα: Δέκα πράγματα που δεν ξέρετε για το γήπεδο του ΠΑΟΚ (pics & vids)

bet365

Αποτελεί τόπο λατρείας και μυσταγωγίας. Στα τσιμέντα της μεγάλωσαν γενιές και γενιές φιλάθλων και με αφορμή τα σημερινά 58α γενέθλια το gazzetta.gr θυμάται δέκα ξεχωριστές στιγμές της Τούμπας.

Η Τούμπα για τον ΠΑΟΚτσή είναι πρώτα απ’ όλα συναίσθημα. Τα λέγαμε και πέρσι για το τι εκφράζει ολόκληρη η περιοχή. Για την εποχή της ένα μεγαλοπρεπές στάδιο. Επιβλητικό, γοητευτικό, με μια περίεργη αύρα εχθρότητας για κάθε αντίπαλο. Κάποιες ομάδες, επί δεκαετίες ολόκληρες, «έχαναν απ’ τα αποδυτήρια» ή «μόλις περνούσαν τα Τέμπη…».

Ακόμη και σήμερα, 58 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) επίτευγμα της οικογένειας του Δικέφαλου. Μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας του συλλόγου, για ένα γήπεδο που με τα χρόνια έγινε ο μεγάλος «ναός» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ένα γήπεδο, που στο πέρασμα του χρόνου έγινε, χάρη στο πάθος των χιλιάδων φίλων του, μύθος σ’ ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Και για τους περισσότερους φίλους του είναι το (ιερό) μέρος, όπου θα πρέπει να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο.

Για 27 χρόνια (1932-1959) η καρδιά των προσφύγων και των Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης «χτυπούσε» στο πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στο Συντριβάνι, αλλά κάποια στιγμή ο «Δικέφαλος» μεγάλωσε και έπρεπε να ανοίξει τα φτερά του.

Ετσι, οδηγήθηκε στην επιλογή της Τούμπας και με αφορμή τα σημερινά 58α γενέθλια από τα εγκαίνια της, παραθέτουμε δέκα στιγμές της, που όλοι πρέπει να γνωρίζουν.

1. Η απόφαση και η μεταστέγαση

Το 1956 η σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε την απαλλοτρίωση του γηπέδου στο Συντριβάνι, για να δημιουργηθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή. Η αγορά των οκτώ στρεμμάτων γης από το Πανεπιστήμιο, για τη δημιουργία νέων σχολών στην περιοχή του γηπέδου, απαιτούσε τη μεταστέγαση του Δικέφαλου. Και κάπως έτσι προέκυψε η Τούμπα, με το έργο κατασκευής της να διαρκεί περίπου 14 μήνες.

2. Ο δρόμος ήταν ανηφορικός

Η έκταση των 30 στρεμμάτων ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, ενώ οι ΠΑΟΚτσήδες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι έπρεπε να χτίσουν με κόπο και ιδρώτα το νέο «σπίτι» τους. Ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης, πτέραρχος Γιώργος Θέμελης, παραχώρησε τα 30 στρέμματα με την υπ’ αριθμόν 41485 της 11ης Μαΐου 1957 απόφαση παραχωρητηρίου και μάλιστα ανέλαβε ο ίδιος πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως νέου σταδίου. Το τίμημα της έκτασης ορίστηκε στο 1,5 εκατ. δραχμές και αποπληρώθηκε από την διοίκηση της ομάδας σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δραχμών.

3. Το λαχείο για το νέο γήπεδο

Στις 7 Φεβρουαρίου 1958 παραδόθηκε από επιτροπή αξιωματικών του Γ’ Σώματος Στρατού στους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ ο χώρος στην περιοχή της Τούμπας. Προκειμένου να καλύψει τα έξοδα της ανέγερσης του σταδίου, ο ΠΑΟΚ προχώρησε τον Απρίλιο του 1958 στη έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ», το οποίο κόστιζε 20 δραχμές και από το 1956 η διοίκηση είχε προχωρήσει στην παρακράτηση του 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια για το ταμείο του νέου γηπέδου.

4. Η αρχική χωρητικότητα

Η Τούμπα άνοιξε τις θύρες της το 1959 και η χωρητικότητά της ήταν 20 χιλιάδων θέσεων. Η «θύρα των ευεργετών», δηλαδή εκεί όπου σήμερα είναι οι θύρες 1-2-3, παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες, εδώ και 58 χρόνια, ενώ οι θύρες 3, 4, 5, 6 ήταν μισές απ` ότι σήμερα (το σημερινό διάζωμα κάτω από τις εισόδους). Δεν υπήρχαν οι θύρες 7, 8 και 2, ενώ περιμετρικά υπήρχε ένας μεγάλος τοίχος ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε.

5. Πρώτη αντίπαλος η ΑΕΚ

Η 6η Σεπτεμβρίου του 1959 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ήταν μια ιστορική ημέρα. Μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας του Συλλόγου. Ο κόσμος ανηφόριζε προς την Τούμπα χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει την ιστορικότητα της στιγμής. Οι κερκίδες γέμισαν δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της φιλικής αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την ΑΕΚ. Στις 5.30 μ.μ. ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα. Είκοσι λεπτά αργότερα η Τούμπα ένιωσε τις πρώτες ζητωκραυγές από το πρώτο (και μοναδικό για τον αγώνα εκείνο) γκολ που πέτυχε με δυνατό σουτ ο Κιουρτζής, και έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0 σε βάρος της ΑΕΚ.

6. Ο πρώτος επίσημος αγώνας

Εγινε στις 25 Οκτωβρίου του 1959 και συνδυάστηκε με τον πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ στην ιστορία της Α’ Εθνικής, καθώς στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής της νεοσύστατης κατηγορίας, ο Δικέφαλος υποδέχτηκε και νίκησε με 3-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης, τον «πρόγονο» του σημερινού Πιερικού.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 15:15 και η τελική καταμέτρηση των εισιτηρίων (3.960) έδειξε ότι λίγος σχετικά κόσμος έδωσε το «παρών» στην επίσημη πρεμιέρα της ομάδας στην εθνική κατηγορία των 16 ομάδων. «Το ακριβόν εισιτήριον το οποίον καθώρισεν ο ΠΑΟΚ υπήρξε εις αποτελεσματικός φραγμός δια τον όγκον των οπαδών του συλλόγου να παρακολουθήσουν τον πρώτον αγώνα της ομάδας», έγραφαν την επομένη του αγώνα οι εφημερίδες της εποχής.

7. Και εγένετο φως στην Τούμπα

Στις 20 Μαΐου 1970 έγινε ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο της Τούμπας, με αντίπαλο την Μίλαν, που είχε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες και η ποιότητα του φωτισμού εξέπληξε ακόμη και τους ποδοσφαιριστές της Μίλαν που έκαναν προπόνηση στην Τούμπα την παραμονή της αναμέτρησης, την Τρίτη 19 Μαΐου 1970. Το θέαμα μπορεί να μην ικανοποίησε το κοινό, ΠΑΟΚ και Μίλαν έμειναν στο 0-0, αλλά εκείνο το βράδυ ο κόσμος γιόρταζε ένα σημαντικό γεγονός και παρά την ισχυρή βροχή, που προηγήθηκε του αγώνα, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε (κόπηκαν 20.230 εισιτήρια) τους 25.000 φιλάθλους.

8. Το απόλυτο ρεκόρ

Μπροστά σε 50.000 κόσμο, αριθμός συνηθισμένος για την εποχή, με την καταμέτρηση των εισιτηρίων, για άλλη μια φορά να «σπάει» το φράγμα των 45.000, φθάνοντας τις 45.252, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μένουν στο 0-0 και στην Τούμπα στις 19 Δεκεμβρίου δημιουργείται το απόλυτο ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Τα 45.200 εισιτήρια που κόπηκαν στον αγώνα ΠΑΟΚ – Μπαρτσελόνα 1-0, στις 16.09.1975, αποτελούν το ρεκόρ της Τούμπας σε ευρωπαϊκό αγώνα. Η χωρητικότητά της σήμερα φτάνει τις 28.703 θέσεις.

9. Το σερί των 27 νικών!

Η Τούμπα αποτέλεσε απόρθητο κάστρο για πολλές ομάδες και αρκετές περιόδους, όπως οι 27 σερί αγώνες με ισάριθμες νίκες για τους ασπρόμαυρους στο γήπεδο τους. Ένα σερί που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 1978 (ΠΑΟΚ- Πανελευσινιακός 2-1 για το κύπελλο) και έφτασε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 1980 (ΠΑΟΚ-Δόξα Δράμας 1-0).

10. Ο πιο μικρός επαγγελματίας

Εκείνο το ματς κόντρα στη Δόξα Δράμας, όπου ο «Δικέφαλος» πέτυχε την 27η σερί εντός έδρας νίκη του, ήταν και το πρώτο στο οποίο αγωνίστηκε ο Απόστολος Τσουρέλας, που σε ηλικία 16χρ. 7μ. 9ημ. έγινε ο πιο μικρός παίκτης, που έπαιξε σε επίσημο ματς στην Τούμπα. Είχε περάσει ως αλλαγή στο 84ο λεπτό στη θέση του Νέτο Γκουερίνο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα