Λεκαβίτσιους: Ο... δικός του ο δρόμος (pics & vids)

Λεκαβίτσιους: Ο... δικός του ο δρόμος (pics & vids)

Γιώργος Κούβαρης
Λεκαβίτσιους: Ο... δικός του ο δρόμος (pics & vids)

bet365

O Λούκας Λεκαβίτσιους αποτελεί το πρώτο απόκτημα του Παναθηναϊκού και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Λιθουανό γκαρντ, το πρόβλημα που παραλίγο να του στερήσει το μπάσκετ και πώς βρέθηκε στη Ζάλγκιρις μέσω... Σαμπόνις.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα στη Novibet (21+).

Από τις 30 Μαρτίου 1994, όταν και είδε το πρώτο φως της ζωής του στην μικρή πόλη Σιλάλε με πληθυσμό μικρότερο από 6.000 κατοίκους, μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης (28/6/2017) που ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό, μεσολάβησαν 23 χρόνια «γεμάτα» από δουλειά και πολύ... μπάσκετ.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Λούκα Λεκαβίτσιους γεννήθηκε αγκαλιά με την πορτοκαλί μπάλα. Όχι μόνο επειδή στη Λιθουανία το μπάσκετ είναι το εθνικό σπορ της χώρας και 10/10 παιδιά πρώτα θα πουν «krepsinis» (=μπάσκετ) και μετά «mama» αλλά και επειδή οι επιρροές που είχε από την οικογένειά του ήταν άκρως μπασκετικές.

ΤΟ «ΜΙΚΡΟΒΙΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ

Ο κατά 10 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του Λίνας, ήταν... κολλημένος με το μπάσκετ, έχοντας ως ήρωες τον Σαμπόνις, τον Μαρτσουλιόνις, τον Κουρτινάιτις και όλα τα τα αστέρια της Λιετούβα από τα τέλη της δεκαετίας του '80 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90.

Μεγαλώνοντας ο Λούκας έβλεπε τον αδερφό του να παίζει συνέχεια μπάσκετ, οπότε θέλοντας ή μη, κόλλησε το... πορτοκαλί μικρόβιο από τότε που άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Από τότε που ήταν έξι ετών έπαιζε μαζί με τον... 16χρονο Λίνας και τους φίλους του και όσο μεγάλωνε, η αγάπη του για το άθλημα γινόταν τεράστια. Όπως είπε και σε πρόσφατη συνέντευξή του, ξημεροβραδιαζόταν σε μια μπασκέτα μετά το σχολείο, πολλώ δε μάλλον όταν ο Λίνας Λεκαβίτσιους πήρε την μεγάλη απόφαση να ζήσει στην Αμερική, να πάει εκεί σχολείο και κολέγιο!

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ... ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΤΟ ΑΡΧΙΣΕΙ

Ο Λούκας έπρεπε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο μέχρι να μεγαλώσει και να αποφασίσει για το μέλλον του ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τον... ξενοδόχο! Σε ηλικία 10 ετών έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του, αφού οι γιατροί του είπαν ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να μην καταφέρει να παίξει ποτέ μπάσκετ! Ο λόγος είχε να κάνει με την ασθένεια «Osgood–Schlatter» η οποία «χτυπάει» μικρά παιδιά και φέρνει απεριόριστους πόνους στο πόδι και δη στο γόνατο. Ο επιστημονικός όρος είναι «αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος» και επιδεινώνεται -μεταξύ άλλων- από τα άλματα! Και... μπάσκετ, δίχως άλματα, δεν μπορεί να υπάρξει.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Λεκαβίτσιους ουδέποτε είχε παραπονεθεί για κάποιον τραυματισμό! Την εποχή που ο αδερφός του βρίσκονταν στις ΗΠΑ και εκείνος ήταν μέλος της σχολικής ομάδας στο Σιλάλε, είχε δώσει το «παρών» σε όλες τις προπονήσεις! Είτε με διάστρεμμα, είτε με γυρισμένο δάχτυλο, είτε με πυρετό, ο Λούκας έδειχνε περίσσια αυταπάρνηση και παρά τις συστάσεις του προπονητή του, Γκεντιμίνας Κουκογιέβας, έδινε ρεσιτάλ... ξεροκεφαλιάς και ήταν πάντα «παρών» στις προπονήσεις. Λογικό και επόμενο η απουσία του λόγω της σοβαρής ασθένειας να συζητηθεί έντονα και τον ίδιο να πηγαίνει στο σπίτι του Λεκαβίτσιους και να τον βλέπει να κλαίει!

Ύστερα και από συζήτηση που είχε με τη μητέρα του, θέλησε να βοηθήσει το παιδί αφού έβλεπε τη «σπίθα» που υπήρχε μέσα του. Ο Κουκογιέβας πήγε στον προπονητή και γυμναστή Ρέντα Βασκιένε για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. Εκείνος πρότεινε να βάλει σόλα... αφρού στο παπούτσι, ώστε να απορροφάει τους κραδασμούς και φυσικά τους πόνους. Όπερ και εγένετο! Με θεραπεία και ατομικές προπονήσεις μπόρεσε να πάρει από τους γιατρούς το πράσινο φως και να ξεκινήσει εκ νέου δουλειά. Σε αυτό τον είχε βοηθήσει ο γυμναστής Γιουστίνας Γκράινις, με τον οποίο δούλευε ατομικά σε ηλικία 15 ετών το 2009 και ο οποίος έμελλε να γίνει αργότερα ο προπονητής φυσικής κατάστασης της Ζαλγκίρις Κάουνας, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

ΜΕΣΩ... ΣΑΜΠΟΝΙΣ ΣΤΗ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Τότε πήρε την οριστική απόφαση να μην ακολουθήσει τον αδερφό του Λίνας στην Αμερική, αλλά να βαδίσει με τα δικά του βήματα εντός των συνόρων. Συνέχισε να παίζει μπάσκετ στο σχολείο ώσπου βρέθηκε σε μια μικτή ομάδα και δη σε ένα ένα camp του Άρβιντας Σαμπόνις, όπου... έβγαλε μάτια! Αμέσως δέχθηκε ειδική πρόσκληση για να μεταβεί στο Κάουνας και να πάρει μέρος σε ένα τουρνουά για παιδιά που ήταν γεννημένα το 1994. Το νερό, μόλις που έμπαινε στο αυλάκι και ο Λούκας δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Υπό τις οδηγίες του Αρούνας Βισόσκας και με συμπαίκτες τους Μάριους Γκριγκόνις, Τόμας Ντίμσα και Γιούστας Ταμούλις κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα και μάλιστα να φτάσουν στο σημείο να κερδίσουν και ομάδες με παιδιά που ήταν έναν χρόνο μεγαλύτερα από εκείνους.

Ο Λεκαβίτσιους έβγαζε μάτια, σκοράροντας περισσότερους από 20 πόντους σε κάθε παιχνίδι με αποτέλεσμα να κληθεί για το πρώτο του συμβόλαιο στην Ζάλγκιρις-2 το καλοκαίρι του 2012! Ήταν η στιγμή που ξεκινούσε η καθιέρωση με αποκορύφωμα την εκτόξευση του στις μικρές εθνικές ομάδες! Αν και είχε κάνει την αρχή με το ασημένιο μετάλλιο με την εθνική Λιθουανίας παίδων στο Eurobasket του 2010, ακολούθησαν το ασημένιο στο Eurobasket εφήβων δύο χρόνια αργότερα, όπως επίσης και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που διεξήχθη στην Τσεχία το 2013.

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ, ΤΟ EUROBASKET ΚΑΙ ΤΟ... ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Έκτοτε τα πάντα ήταν θέμα χρόνου. Ο Στομπέργκας ήταν εκείνος που τον πίστεψε περισσότερο απ' όλους ωστόσο την μεγάλη ώθηση την πήρε από τον Γκιντάρας Κράπικας, ο οποίος τον καθιέρωσε στην ανδρική ομάδα της Ζάλγκιρις. Στις 24/9/2014 έκανε το ντεμπούτο του με την ιστορική ομάδα της Λιθουανίας σημειώνοντας 20 πόντους (!!) στην εκτός έδρας νίκη απέναντι στη Νεβέζις με 93-59. Συγκεκριμένα είχε 5/8 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 4/4 βολές! Ο Λεκαβίτσιους, όχι μόνο ήταν μέλος της Ζάλγκιρις, αλλά και μια υπερπολύτιμη μονάδα στα χέρια του Κράπικας. Μόλις σε ηλικία 20 ετών!

Την ίδια σεζόν, κατέκτησε και το πρώτο του πρωτάθλημα με τη Ζάλγκιρις, ενώ με τις εμφανίσεις του έπεισε τον Γιόνας Καζλάουσκας να τον επιλέξει στην εθνική Ανδρών για το Eurobasket της Γαλλίας το 2015, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο! Πλέον, ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν ένας... ολοκληρωμένος παίκτης Λόγω και της ταχύτητάς του, ο διάσημος Λιθουανός σπόρτκαστερ, Λίνας Κουνιγκέλις του έδωσε το παρατσούκλι «Κεραυνός Μακ Κουίν» από την κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων, «Cars». Βέβαια δεν είναι και το μοναδικό του προσωνυμιών, αφού τον αποκαλούν και... Αζάια Τόμας λόγω των κοινών στοιχείων με τον σταρ των Μπόστον Σέλτικς. Όπερ και σημαίνει ότι είναι ίδια «κοψιά» μαζί του, σχεδόν ίδιο ύψος, αριστερόχειρες, ενώ φορούσαν και πράσινα! Το ρεκόρ καριέρας του σε όλες τις διοργανώσεις είναι οι 29 πόντοι που πέτυχε φέτος απέναντι στην Μπάμπεργκ (και μάλιστα μέσα στη Γερμανία) έχοντας 6/7 δίποντα, 5/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ασίστ και 3 ριμπάουντ σε 22 λεπτά.

Βέβαια για να φτάσει σε αυτό το σημείο και να αποτελεί βασικό στέλεχος της Ζάλγκιρις και ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έπρεπε να δουλέψει πολύ! Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν το πιο κομβικό για εκείνον και και την καριέρα του. Μάλιστα προσέλαβε ειδικό προπονητή για να δουλέψει πάνω στις δεξιότητες, στη ντρίπλα, στο σουτ και να μάθει πολύ καλά το Pick n Roll, όπως επίσης και να σκοράρει με floaters! Όπως αποδείχθηκε η δουλειά έπιασε... τόπο και ο Λεκαβίτσιους έφτασε στο σημείο να αποτελεί βασικό στέλεχος (έστω και αν ερχόταν από τον πάγκο) της Ζάλγκιρις και να «κλειδώνει» πάντα μια θέση στην τελική 12άδα της Λιθουανίας!

Ο «Λεκα» πήρε το δικό του δρόμο και μέχρι στιγμής δικαιώνεται...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα