Ποιος είναι ο Αλκέτ Ριζάι

Gazzetta team
Ποιος είναι ο Αλκέτ Ριζάι
Ο Αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι είναι γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη, καθώς απασχολεί τις διωκτικές αρχές τα τελευταία 15 χρόνια.

Γεννήθηκε στην Αλβανία το 1974 και απασχόλησε για πρώτη φορά την ελληνική αστυνομία στις αρχές της δεκαετίας του '90 με υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ το 2003 σχεδίασε και πραγματοποίησε τη δολοφονία του Θανάση Κορωπιώτη.

Ο Ριζάι θεωρούσε τότε ότι ο αδικοχαμένος άντρας είχε συνάψει ερωτικό δεσμό με την αλλοδαπή φίλη του, Οξάνα, όμως στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ο άτυχος άνδρας ενεπλάκη στην ιστορία κατά λάθος, αφού ναι μεν εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με μια αλλοδαπή γυναίκα, αλλά επρόκειτο για άλλη.

Ο Αλβανός κακοποιός συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια και έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια. Στις 4 Ιουνίου 2006 απέδρασε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, μια ιστορία που είχε εκθέσει το σωφρονιστικό κατάστημα και είχε ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων και επικρίσεων.

Στις 26 Αυγούστου 2006, ο Αλκέτ Ριζάι σκοτώνει εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο ύστερα από εντολή -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- του Β. Στεφανάκου.

Για τις δύο δολοφονίες συνελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στη Βοιωτία,αλλά και πάλι η παραμονή του στη φυλακή είχε ημερομηνία λήξης, καθώς στις 22 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποίησε τη δεύτερη πετυχημένη απόδρασή του. Μερικούς μήνες αργότερα θα συλληφθεί εκ νέου, στο Γραμματικό, μαζί με τη σύντροφό του Ασπασία Μητροπία, γνωστή από τα σχετικά δημοσιεύματα και ως «Σούλα του Ριζάι».

Τον Ιούλιο του 2011 σε συνέντευξή του μέσα από τις φυλακές Γρεβενών, στην εφημερίδα Gazeta Shqiptare, είχε προαναγγείλει μια τρίτη απόδραση, λέγοντας: «Oι Έλληνες μου έχουν πάρει τα πιο όμορφα μου χρόνια, γι' αυτό θα βγω και πάλι. Δεν θα σταματήσω, καλύτερα να με σκοτώσουν. Θα προτιμήσω καλύτερα να σκοτωθώ, αλλά όμως θα διαλύσω και εκείνους που θα προσπαθήσουν να με σταματήσουν».

Το ίδιο διάστημα ο Αλκέτ Ριζάι καταδικάστηκε σε δις ισόβια από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, για τη δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου ενώ το Δικαστήριο επέβαλε επίσης στον Ριζάι συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών, για την κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Πηγή: protothema.gr