Έδιωξαν Χρυσαυγίτες απο την Αστόρια!

Gazzetta team
Έδιωξαν Χρυσαυγίτες απο την Αστόρια!
Τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην ελληνοαμερικανική κοινότητας της Αστόρια η εκεί παρουσία του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, σκιαγραφεί δημοσίευμα των New York Times.

Δύο ημέρες μετά τη σαββατιάτικη συγκέντρωση του «ανθού» της ελληνικής νεολαίας στο άλσος Γουδή, όπου ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κατάφερε ακόμη μία φορά να εξασφαλίσει μερικά λεπτά «μισητής» δημοσιότητας, εξιλεώνοντας το ναζιστικό χαιρετισμό ισχυριζόμενος ότι μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε ναζιστικά, τα χέρια τους όμως είναι καθαρά, το δημοσίευμα των Times περιγράφει την παρουσία που άρχισε να αναπτύσσει η Χρυσή Αυγή στη Νέα Υόρκη και την άμεση αντίδραση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ένα πρώτο ίχνος παρουσίας ήταν η εμφάνιση στο διαδίκτυο μιας ιστοσελίδας με το αναγνωριστικό σύμβολο της οργάνωσης (μαίανδρο) με φόντο τον σκοτεινό ουρανό του Μανχάταν, η οποία καλούσε τους Έλληνες της διασποράς να δωρίσουν τρόφιμα και είδη ρουχισμού για τους ενδεείς Έλληνες. Στην ιστοσελίδα υπήρχε επίσης φωτογραφία μελών του κόμματος με γυρισμένη την πλάτη, τα οποία φορούσαν μπλουζάκια όπου αναγράφονταν οι λέξεις «Χρυσή Αυγή Πυρήνας Νέας Υόρκης».

Παρά το γεγονός, όμως, ότι μετά από λίγες μέρες η πρόσβαση στην ιστοσελίδα μπλοκαρίστηκε από τη γνωστή ομάδα χάκερς Anonymous, η σύντομη εμφάνισή της ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τους τοπικούς πολιτικούς, οι οποίοι σε συνέντευξη τύπου καταδίκασαν το ακροδεξιό κόμμα, πυροδοτώντας μία γενικευμένη κίνηση διαμαρτυρίας και αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι κανείς δεν έχει σαφή αντίληψη των διαστάσεών της παρουσίας του ακροδεξιού κόμματος στην περιοχή της Αστόριας. Κανείς δεν γνωρίζει αν όντως η Χρυσή Αυγή διατηρεί γραφείο στον πυρήνα της ελληνικής κοινότητας, ούτε ποιοι είναι οι σκοποί της.

Το δημοσίευμα καταγράφει, επίσης, τις μαρτυρίες κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή, όπως εκείνη του Ελληνοαμερικανού οικονομικού συμβούλου Τζορτζ Ντέιβις, ο οποίος αναφέρει ότι πριν από περίπου δύο χρόνια είχε δει ένα αυτοκίνητο, πάνω στο οποίο μπορούσε να διακρίνει κανείς αυτοκόλλητο της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» δεν ξεπήδησε χθες.

Η παρουσία της έγινε εντονότερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν μέλη της πλησίασαν κάποιους επιχειρηματίες ζητώντας τους να συμβάλλουν στις φιλανθρωπικές δωρεές προς τους δεινοπαθούντες Έλληνες. Αρχικά οι εν λόγω επιχειρηματίες δεν είχαν αντιληφθεί ότι πρόκειται για μέλη του συγκεκριμένου κόμματος, παρά μόνον όταν τους επισκέφτηκαν εκ νέου μερικές μέρες αργότερα για να τους «ανταμείψουν» με μαύρα μακό μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, κάτι που εξόργισε ορισμένους από αυτούς, όταν κατάλαβαν ότι συνέδραμαν εθνικιστική οργάνωση.

Λόγος γίνεται επίσης και για την παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόρια, έξω από το οποίο είχαν τοποθετήσει ειδικά κουτιά φιλανθρωπικής δωρεάς με την επιγραφή «Μόνο για Έλληνες». Μάλιστα, ο Χρήστος Βουρνός, πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της ευρύτερης Νέας Υόρκης, που έχει τα γραφεία της στο Κέντρο, αναφέρει ότι αντιπαρατέθηκε έντονα με μέλη του ακροδεξιού κόμματος τα οποία τελικά έφυγαν: «Εφτασα σχεδόν να ανταλλάξουμε γροθιές με έναν από αυτούς» και προσθέτει: «Ένας από αυτούς επέστρεψε και ζήτησε συγγνώμη. Του εξήγησα ότι εδώ δεν δεχόμαστε δραστηριότητες απο πολιτικά κόμματα».

Στο δημοσίευμα των Τάιμς φιλοξενείται και η μαρτυρία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλία Τσεκερίδη, ο οποίος δήλωσε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής προσήλθαν πριν μερικές εβδομάδες στο Σταθάκειο Κέντρο, όπου και τράβηξαν μερικές φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη που υπήρχε στην ιστοσελίδα του νεοϋρκέζικου παραρτήματος του κόμματος: «Δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από πολλούς, ακόμα και από την Ελλάδα, που μας ρωτούσαν γιατί τους δίνουμε καταφύγιο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη, κι αν ναι που;

Πηγή: iefimerida.gr