«Ο άνθρωπος που θα σώσει την Ελλάδα»

Gazzetta team
«Ο άνθρωπος που θα σώσει την Ελλάδα»
Έτσι φέρει το διαδικτυακό κανάλι ιταλικής εφημερίδας τον Γιάννη Στουρνάρα, με αυτή να αποκαλύπτει στοιχεία, τα οποία είχε δώσει ο ίδιος ο νυν Υπουργός Οικονομικών.

Με μουσικό χαλί, τις νότες από το συρτάκι και πλάνα από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα ξεκινά ρεπορτάζ του διαδικτυακού καναλιού της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera για τον νέο υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα με τίτλο «ο άνθρωπος που θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα».

«Στοιχηματίζουμε ότι οι ανησυχίες κι η αγωνία θα του τρώει τα σωθικά όπως ο αετός έτρωγε τα σπλάχνα του Προμηθέα, όμως ο Γιάννης Στουρνάρας, ο νέος υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει όπως έκανε η μυθική μορφή της αρχαιότητας να γιατρεύεται καθημερινά, αν θέλει να απομακρύνει την Ελλάδα από το βάραθρο στο οποίο αιωρείται η χώρα», λέει το ρεπορτάζ.

Μάλιστα, η ιταλική εφημερίδα είχε την τύχη να μιλήσει με τον κ. Στουρνάρα τον Φεβρουάριο του 2010, όπου έκανε λόγο για την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόταν τότε η Ελλάδα. Τότε, λοιπόν, έλεγε ότι η ανεργία είχε φτάσει στο 10% και ότι ήταν απαραίτητη η εξυγίανση στον δημόσιο τομέα τον οποίο αποκαλούσε «μεγάλο ασθενή» που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δαπάνες. Συνεχίζοντας με το γεγονός ότι «οι ξένες αγορές δεν θέλουν να αιφνιδιάζονται» όταν αποκαλύφθηκε τελικά ότι το έλλειμμα ήταν στο 12% ενώ αρχικά είχε παρουσιαστεί ότι κυμαινόταν γύρω στο 5,5%. Το ιταλικό ρεπορτάζ μάλιστα κλείνει με τον συντάκτη να γράφει «ήρθε η ώρα οι τεχνοκράτες στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία να αλλάξουν πορεία και από την λιτότητα να στραφούν στην ανάπτυξη και να το κάνουν γρήγορα».

Την ίδια ώρα και οι New York Times δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών που χαρακτηρίζει «δραστήριο και εύγλωττο άνδρα, με γόητρο ροκ σταρ στους οικονομικούς κύκλους της Ελλάδας». Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «για έναν από τους ελάχιστους

Έλληνες οικονομολόγους που θεωρείται ευρέως ότι λειτουργεί πάνω από τις κομματικές πολιτικές. Τόσο ο ίδιος όσο και το ΙΟΒΕ αποτελούσαν σταθερό καταφύγιο για τους Έλληνες ηγέτες που αναζητούσαν ρεαλιστικές εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας». Στη συνέχεια στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και δηλώσεις του Ραφαήλ Μωυσή, στενού συνεργάτη του κ. Στουρνάρα που λέει ότι «αν ο κ. Στουρνάρας κάνει σωστά τα πράγματα και εμπνεύσει εμπιστοσύνη, τότε καλά πράγματα θα συμβούν στην Ελλάδα. Αν επανέλθει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τότε καλές επενδύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Πηγή: protothema.gr