Η τραγωδία του Χίλσμπορο (pics & vids)

Η τραγωδία του Χίλσμπορο (pics & vids)

Γιώργος Βροντάκης
Η τραγωδία του Χίλσμπορο (pics & vids)

bet365

Σαν σήμερα το 1989 σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και η μεγαλύτερη στην ιστορία της Λίβερπουλ αφού 96 οπαδοί της βρήκαν φρικτό θάνατο και δικαιώθηκαν 23 χρόνια αργότερα.

Μια τραγωδία που ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση της ΟΥΕΦΑ να επιτρέψει την επάνοδο των Αγγλικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά κύπελλα μετά τα γεγονότα του Χέιζελ.

Ο εφιάλτης χτύπησε για 2η φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, δείχνοντας ότι η μοίρα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού που έμοιαζε να καταδιώκεται από μια βαριά κατάρα.

Για να αισθάνεσαι σίγουρος για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, Anytime με την εγγύηση της INTERAMERICAN

Ήταν Σάββατο 15 Απριλίου του 1989. Στο στάδιο Hillsborough έδρα της Shefield Wednesday , η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε τη Nottingham Forrest, στον ένα από τους δύο ημιτελικούς του κυπέλλου Αγγλίας. Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα από μια μικρή πόρτα άρχισαν να συρρέουν υπεράριθμοι φίλαθλοι στο βόρειο πέταλο του γηπέδου, όπου ήταν οι συγκεντρωμένοι οι οπαδοί της Λίβερπουλ. Υπολογίζεται ότι μπήκαν πάνω από 3000 άτομα επιπλέον του ορίου χωρητικότητας.

Το φρικτό αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα μεταξύ εξέδρας και αγωνιστικού χώρου με συνέπεια να δημιουργηθεί πανικός. Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, ασφυκτιούσαν, πέθαναν. Ο αγώνας διεκόπη στο 6ο λεπτό και μπροστά τις κάμερες του BBC που μετέδιδε το ματς η παρέλαση της φρίκης και του θανάτου άρχιζε.

Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου έδειχναν ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται, φιλάθλους να περιφέρονται άσκοπα στο τεραίν, φορεία με νεκρούς και τραυματίες (ακόμα και τα πανώ χρησιμοποιήθηκαν ως φορεία), πανικόβλητα άτομα να σκαρφαλώνουν στο πάνω διάζωμα για να σωθούν και αστυνομικούς να πελαγοδρομούν στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν.

Τελικός απολογισμός 96 νεκροί στην πλειοψηφία τους παιδιά και πάνω από 200 τραυματίες με συντριπτικά κατάγματα του κρανίου ή του θώρακα, εσωτερική αιμορραγία ή βαθιά τραύματα από τα γαμψά σιδερένια κάγκελα που μπήκαν στο σώμα τους.

Αναμφισβήτητα η εισροή των υπεράριθμων οπαδών πολλοί από τους οποίους είχαν πλαστά εισιτήρια δημιούργησε την τραγωδία. Η αστυνομία του νότιου Yorkshire παραδέχθηκε ότι αυτή ήταν που είχε ανοίξει την μοιραία πόρτα και μπήκαν οι οπαδοί. Ο φύλακας του σταδίου Jack Stone είπε σε εφημερίδα ότι ο ίδιος όχι μόνο είχε αρνηθεί να ανοίξει η μήκους πέντε μέτρων πόρτα αλλά και ότι είχε προειδοποιήσει την αστυνομία για το τι θα επακολουθούσε. Ο φίλαθλος Stefan Mitton δήλωσε στο ΒΒC ότι είδε δύο αστυνομικούς να ανοίγουν την πύλη παρά τις μάταιες εκκλήσεις του φύλακα.

Η πόλη του Λίβερπουλ κήρυξε επίσημο εβδομαδιαίο πένθος ενώ η ομώνυμη ομάδα ανέβαλε επ’αόριστον τους αγώνες της. Το επόμενο Σάββατο με τους «κόκκινους» να απέχουν ακόμα από τους αγώνες , η Άρσεναλ μαζί με την Έβερτον ανέβαλαν τους αγώνες τους σε ένδειξη συμπαράστασης στο δράμα της Λίβερπουλ. Εκείνη την ημέρα περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι απέδωσαν φόρο τιμής στην τραγωδία, κατά τη διάρκεια τω αγώνων της 35ης Anfield, Hillsborough και City Ground κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των άτυχων φιλάθλων. Και στις τρεις πόλεις της Αγγλίας άναψαν οι κόκκινοι σηματοδότες των δρόμων και τα αυτοκίνητα σταμάτησαν ενώ ηχούσαν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών. αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Όλα τα παιχνίδια άρχισαν στις 15:06 ώρα Βρετανίας ακριβώς δηλαδή την ώρα που σταμάτησε ο μοιραίος αγώνας. Στη σέντρα των γηπέδων

Tα γήπεδα, Anfield και Goodison Park ενώθηκαν συμβολικά με μια αλυσίδα που σχημάτισαν χιλιάδες κασκόλ της Λίβερπουλ και της Έβερτον. Παρά το γεγονός της «αιώνιας» διαμάχης μεταξύ των δύο ομάδων οι οπαδοί τους ενώθηκαν για να απομείνουν ένα ύστατο φόρο τιμής στους άτυχους συμπολίτες τους , που είχαν ξεψυχήσει στις εξέδρες του Hillsborough μια εβδομάδα πριν. Επίσης 200.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από το μοναδικό γήπεδο που δεν θα διεξαγόταν αγώνας το Anfield. Την επόμενη μέρα Κυριακή απόγευμα 500.000 λαού μαζεύτηκαν στο μνημόσυνο τραγουδώντας το ΄΄YOU’LL NEVER WALK ALONE΄΄ σε ένα μαυροφορεμένο Merseyside. Η Λίβερπουλ κατέθεσε το ποσό των 170000 δολαρίων σε ένα λογαριασμό που άνοιξε για τα θύματα και μέχρι την επόμενη μέρα οι καταθέσεις είχαν φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Τα μέτρα ασφαλείας που πήρε η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν άμεσα. Κατήργησε τα κιγκλιδώματα που μετέτρεπαν τα γήπεδα σε κλουβιά και τι θέσεις των ορθίων. Η Λίβερπουλ αν και δέχτηκε πρόταση από την Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να δώσει το παιχνίδι με τη Νότιγχαμ στις 7 Μαϊου με συνέπεια να μετατεθεί ο τελικός στις 20 συζητούσε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το θεσμό ως ένδειξη συμπαράστασης στους νεκρούς. Τελικά ύστερα από πιέσεις των οπαδών η ομάδα επέστρεψε στο κύπελλο αποφασισμένη να το κατακτήσει και να το αφιερώσει στα θύματα. Και έτσι έγινε. Κέρδισε 3-1 στον ημιτελικό του Old Trafford και έτσι έφτασε στο τελικό του Wembley απέναντι στη συμπολίτισα της Έβερτον. Οι ΄΄κόκκινοι΄΄ κερδίζουν 3-2 στην παράταση τηρώντας έτσι την υπόσχεση τους.

Στις 3.06 στις 15 Απριλίου κάθε χρόνο χιλιάδες οπαδοί της Λίβερπουλ από όλο τον κόσμο σταματούν για μια στιγμή από την καθημερινή τους ζωή και θυμούνται τους 96 οπαδούς που πέθαναν στο Hillsborough στην καταστροφή του 1989.

Ήταν η πιο δυσάρεστη μέρα του χρόνου για πολλούς οπαδούς της Λίβερπουλ. Παρά όλα αυτά, δεν ήταν η μοναδική μέρα που πολλοί φίλαθλοι σταματούν για μια στιγμή για να θυμηθούν ένα μεγάλο μέρος από ποδοσφαιρόφιλους που πήγαν να παρακολουθήσουν ένα ματς αλλά δεν γύρισαν ποτέ.

Τα ονόματα των θυμάτων αναγράφονται σε ειδικό μνημείο έξω από το Anfield Road μαζί με τις ηλικίες των ανθρώπων που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη λαχτάρα να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα.

Το Hillsborough Memorial

Το ΄΄Hillsborough Memorial΄΄ δίπλα στις πύλες του Shankly είναι ένα μνημείο που αποτελείται από δύο στήλες με τα ονόματα των νεκρών και στη μέση μια άσβηστη φλόγα που συμβολίζει την άσβηστη μνήμη του Hillsborough. Καθημερινά περαστικοί και επισκέπτες αποθέτουν προσωπικά αντικείμενα με αφιέρωση για τα θύματα της μεγάλης τραγωδίας

Οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους στις 15 Απριλίου 1989

John Alfred Anderson (62)
Colin Mark Ashcroft (19)
James Gary Aspinall (18)
Kester Roger Marcus Ball (16)
Gerard Bernard Patrick Baron (67)
Simon Bell (17)
Barry Sidney Bennett (26)
David John Benson (22)
David William Birtle (22)
Tony Bland (22)
Paul David Brady (21)
Andrew Mark Brookes (26)
Carl Brown (18)
David Steven Brown (25)
Henry Thomas Burke (47)
Peter Andrew Burkett (24)
Paul William Carlile (19)
Raymond Thomas Chapman (50)
Gary Christopher Church (19)
Joseph Clark (29)
Paul Clark (18)
Gary Collins (22)
Stephen Paul Copoc (20)
Tracey Elizabeth Cox (23)
James Philip Delaney (19)
Christopher Barry Devonside (18)
Christopher Edwards (29)
Vincent Michael Fitzsimmons (34)
Thomas Steven Fox (21)
Jon-Paul Gilhooley (10)
Barry Glover (27)
Ian Thomas Glover (20)
Derrick George Godwin (24)
Roy Harry Hamilton (34)
Philip Hammond (14)
Eric Hankin (33)
Gary Harrison (27)
Stephen Francis Harrison (31)
Peter Andrew Harrison (15)
David Hawley (39)
James Robert Hennessy (29)
Paul Anthony Hewitson (26)
Carl Darren Hewitt (17)
Nicholas Michael Hewitt (16)
Sarah Louise Hicks (19)
Victoria Jane Hicks (15)
Gordon Rodney Horn (20)
Kevin Daniel Williams (15)
Thomas Howard (39)
Thomas Anthony Howard (14)
Eric George Hughes (42)
Alan Johnston (29)
Christine Anne Jones (27)
Gary Philip Jones (18)
Richard Jones (25)
Nicholas Peter Joynes (27)
Anthony Peter Kelly (29)
Michael David Kelly (38)
Carl David Lewis (18)
David William Mather (19)
Brian Christopher Mathews (38)
Francis Joseph McAllister (27)
John McBrien (18)
Marion Hazel McCabe (21)
Joseph Daniel McCarthy (21)
Peter McDonnell (21)
Alan McGlone (28)
Keith McGrath (17)
Paul Brian Murray (14)
Lee Nicol (14)
Stephen Francis O'Neill (17)
Jonathon Owens (18)
William Roy Pemberton (23)
Carl William Rimmer (21)
David George Rimmer (38)
Graham John Roberts (24)
Steven Joseph Robinson (17)
Henry Charles Rogers (17)
Colin Andrew Hugh William Sefton (23)
Inger Shah (38)
Paula Ann Smith (26)
Adam Edward Spearritt (14)
Philip John Steele (15)
David Leonard Thomas (23)
Patrik John Thompson (35)
Peter Reuben Thompson (30)
Stuart Paul William Thompson (17)
Peter Francis Tootle (21)
JChristopher James Traynor (26)
Martin Kevin Traynor (16)
Kevin Tyrrell (15)
Colin Wafer (19)
Ian David Whelan (19)
Martin Kenneth Wild (29)
Arthur Horrocks (41)
Graham John Wright (17)

Justice 23 χρόνια μετά

Έπειτα από 23 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο που στοίχισε τη ζωή σε 96 οπαδούς, οι οικογένειες των θυμάτων δικαιώθηκαν, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε στη Βουλή ότι οι λάθος χειρισμοί της αστυνομίας ευθύνονται για το τραγικό συμβάν.

Μάλιστα, ανέφερε ότι έγινε οργανωμένη προσπάθεια των αρχών να αποκρύψουν την αλήθεια και να αποδώσουν την ευθύνη στους οπαδούς. Η προσπάθεια αυτή περιελάμβανε όπως αποκαλύφθηκε επισήμως, την αλλοίωση 164 καταθέσεων, αλλά και την παραποίηση μητρώων κάποιων νεκρών, με σκοπό να παρουσιαστούν ως εγκληματικά στοιχεία.

Ο Άγγλος πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη, μια κίνηση που εξελήφθη ως μερική δικαίωση για τις οικογένειες των χαμένων που έδιναν επί χρόνια αγώνες με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας για το συμβάν, όμως όπως δήλωσαν δεν επαναπαύονται μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος της τότε κυβέρνησης Θάτσερ στην οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Η Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που η λέξη «δικαιοσύνη» μπορεί να βγει από τα χείλη των οπαδών της Λίβερπουλ...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα