Η ανακάλυψη του Βαράν...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η ανακάλυψη του Βαράν...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον... δικό μας άνθρωπο που έβγαλε τον Γάλλο στόπερ της Ρεάλ, Ραφαέλ Βαράν και έλεγε από τα 17 του “δεν γίνεται να μην γίνει ο καλύτερος στόπερ στον κόσμο”. Πώς τον εκπαίδευσε...

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινωνία έμαθε στο σύνολό της, τον μόλις 20 ετών Ραφαέλ Βαράν, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης όταν στο πρώτο clasico της καριέρας του έκανε ένα ασύλληπτο ματς. Βλέποντας το clasico στον ΟΤΕ TV διαπίστωσα από πρώτο χέρι, πόσο εντυπωσιακή ήταν η παρουσία, η ωριμότητά του και η απόδοσή του, που πριν καν σκοράρει το καθοριστικό γκολ το οποίο έκρινε το ματς και επέτρεψε στη Ρεάλ να παραμείνει στο παιχνίδι της πρόκρισης, ήταν ήδη ο MVP της αναμέτρησης.

Βεβαίως οι μυημένοι και το κοινό της Ρεάλ τον ήξεραν. Τον είχαν ξαναδεί από πέρυσι και φέτος σε αρκετές περιπτώσεις και είχαν καταλάβει ότι είναι ο αμυντικός που έρχεται και που θα γίνει ο ηγέτης της άμυνας για την επόμενη δεκαετία.

Οπότε το μπιζάρισμα, το χειροκρότημα, είχε έρθει για αυτόν μαζικά πολύ πριν πετύχει το καθοριστικό γκολ. Ποια είναι όμως η ιστορία του Ραφαέλ Βαράν και ποιο το ελληνικό ενδιαφέρον της.

Ο Βαράν (όχι τύποις, αλλά ουσία) είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη του Λάζλο Μπόλονι. Ο Ρουμάνος προπονητής που ήρθε στα μέρη μας και φεύγοντας μας άφησε κληρονομιά μετά από 12 μήνες δουλειάς τον Κώστα Σταφυλίδη του ΠΑΟΚ είδε τον πιτσιρικά Βαράν στη δεύτερη ομάδα της Λανς και έπαθε πλάκα.

Τέτοια πλάκα που άρχιζε να δουλεύει μαζί του στην πρώτη ομάδα πριν αυτός κλείσει τα 18 χρόνια του, τον έβαλε να παίξει και μετά από δύο τρεις μήνες είπε: “Δεν γίνεται να μην γίνει ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο”.

Ολο αυτό όμως έχει μικρότερο ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα... Αλλωστε πάντα κάποιος προπονητής υπάρχει που ξεχωρίζει έναν πιτσιρικά τον εμπιστεύεται και δικαιώνεται. Βέβαια ο Μπόλονι το έχει κάνει πολλές φορές και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτός ήταν που έβαλε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε τόσο μικρή ηλικία στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Και είναι πολλά τα παραδείγματα που όχι απλώς δείχνουν αλλά επιβεβαιώνουν ότι ο Μπόλονι είναι ο ιδανικός για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Σημασία λοιπόν έχει να δούμε πώς την κάνει...

Με τον Βαράν για παράδειγμα, μόλις διέκρινε το ταλέντο του και τον έβαλε να παίξει πέντε φορές ως στόπερ, έκανε το εξής. “Αν θέλεις να γίνεις ο καλύτερος στόπερ στον κόσμο, πρέπει πρώτα να είσαι ένα σπουδαίο αμυντικό χαφ” του είπε και τον προπονούσε και τον έβαζε να παίζει σε πάρα πολλά ματς ως αμυντικό χαφ. Ετσι πανύψηλος, σχετικά άτεχνος και πολύ άπειρος που ήταν ο μικρός Ραφαέλ δυσκολεύονταν πάρα πολύ στη θέση αυτή και οι περισσότεροι στη Λανς αμφέβαλλαν και για την διορατικότητα του Μπόλονι.

Ο Ρουμάνος προπονητής με περίπου ένα χρόνο εκπαίδευσης του Βαράν ως αμυντικό χαφ τον εξέλιξε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα που πριν κλείσει τα 19 του, ήταν ένα πολύ σπουδαίο στόπερ που ήξερε να κυκλοφορεί πολύ καλά την μπάλα, πράγμα απαραίτητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η φήμη του Βαράν μεγάλωσε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα, εντός της Γαλλίας, που έφτασε στα αυτιά του Ζιντάν όπως και κάθε Γάλλου που σχετίζονταν με το ποδόσφαιρο. Ο Ζιζού τον είδε δύο τρεις φορές από κοντά και είπε στην Ρεάλ “μην τον χάσεις”.

Αν νομίζετε ότι η Ρεάλ τον πήρε τσάμπα είστε γελασμένοι. Για να αποκτήσει τον τότε 18χρονο στόπερ για τον οποίο σήμερα μιλάει όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης πλήρωσε στη Λανς περίπου 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα φαίνονται ελάχιστα μπροστά στην αξία αυτού του παιδιού, τότε φαίνονταν πολλά για παίκτη που παίρνει η Ρεάλ, η οποία πάντα ξόδευε για τους έτοιμους και σχεδόν ποτέ για αυτούς που θα γίνουν.

Ο Βαράν πέρυσι έπαιξε σε 9 ματς πρωταθλήματος και μερικά ακόμη σε Κύπελλο και Ευρώπη. Φέτος είμαστε στα μισά της σεζόν και ήδη έχει περισσότερες συμμετοχές. Μετά μάλιστα την εμφάνισή του στο clasico πλησιάζει η στιγμή, αν δεν έφτασε ήδη, που η ενδεκάδα θα ξεκινά από αυτόν.

Και εγώ τα θυμήθηκα όλα αυτά, όχι μόνο γιατί ο Βαράν είναι σήμερα πιο hot από ποτέ, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Θυμήθηκα που μου είχαν πει, ότι όταν ο Μπόλονι έφυγε από την Ελλάδα είχε πει στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. “Τα μάτια σας στον Κώστα (Σταφυλλίδη). Είναι από τα πιο σπάνια ταλέντα που έχω συναντήσει στην καριέρα μου και έχω συναντήσει πολλά. Μην τον χάσετε και βάλτε τον να παίξει χαφ. Αν παίξει εκεί για ένα χρόνο, θα μπορέσει να εξελιχθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες στον κόσμο”. Τότε ακούγονταν υπερβολικό, σήμερα σε κάνει να προβληματίζεσαι...

Ο Σταφυλλίδης φυσικά και δεν έπαιξε ούτε μία φορά ως χαφ στον ΠΑΟΚ και έχει ήδη κλείσει στη Λεβερκούζεν με την φανέλα της οποίας θα αγωνίζεται από το ερχόμενο καλοκαίρι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.