Μετά τον Παναθηναϊκό, η... ξενιτιά! (pics)

Μετά τον Παναθηναϊκό, η... ξενιτιά! (pics)

Γιώργος Βροντάκης
Μετά τον Παναθηναϊκό, η... ξενιτιά! (pics)

bet365

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να... τροφοδοτεί το εξωτερικό με Ελληνες παίκτες και όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr τη νέα χιλιετία 22 πράσινοι έπαιξαν σε 10 διαφορετικά πρωταθλήματα.

Το φετινό... τσουνάμι αποχωρήσεων από τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε από το καλοκαίρι, όμως, συνεχίζεται και τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ο Γιώργος Καραγκούνης συνεχίζει την καριέρα του στη Φούλαμ και ο Νίκος Σπυρόπουλος έχει κλείσει στην Κιέβο Βερόνα. Επίσης, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που θα μείνει ελεύθερος σήμερα θα αφήσει τα πάτρια εδάφη για να αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Με αφορμή το κύμα φυγής των Ελλήνων παικτών από την Παιανία το gazzetta.gr παρουσιάζει τους Ελληνες ποδοσφαιριστές της νέας χιλιετίας που έφυγαν από τον Παναθηναϊκό και αμέσως έπαιξαν σε ομάδα του εξωτερικού.

Άνοιξε τις πόρτες ο Φύσσας με τον Καραγκούνη

Την αρχή έκανε ο Παναγιώτης Φύσσας όταν τη σεζόν 2003-04 πήγε στην Πορτογαλία και την Μπενφίκα και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο. Την ίδια σεζόν αναχώρησε για το εξωτερικό και την Ιταλία ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο Κάρα έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και φόρεσε τη φανέλα της Ιντερ τον Ιούλιο του 2003. Ο διεθνής μέσος είχε ετήσιες απολαβές άνω του 1,1 εκατ. ευρώ και αποτελούσε προσωπική επιλογή του Αργεντινού προπονητή των «νερατζούρι» Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που τον ήθελε στο Μιλάνο από το προηγούμενο καλοκαίρι, τις προσφορές του όμως δεν είχε τότε κρίνει αρκετά συμφέρουσες η διοίκηση του Παναθηναϊκού.

«Δράκος» ο Γιούρκας, «σκωτσέζος» ο Κυργιάκος

Την αμέσως επόμενη σεζόν, ακόμα ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής του τριφυλλιού συνέχισε την καριέρα του στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Ο λόγος για τον Γιούρκα Σεϊταρίδη. Ο δεξιός μπακ του Παναθηναϊκού δόθηκε στην Πόρτο για τρία εκατομμύρια ευρώ! Την ίδια περίοδο αλλά το χειμώνα, ο Σωτήρης Κυργιάκος άφησε το πράσινο κέντρο άμυνας για την Σκωτία και τη Ρέιντζερς με τον Παναθηναϊκού να παίρνει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον παραχωρήσει. Τον Ιανουάριο του 2005, ο Κώστας Χαλκιάς άφησε την Παιανία για να κάτσει κάτω από τα δοκάρια της αγγλικής Πόρτσμουθ.

Στη Μαγιόρκα ο Μπασινάς

Την αγωνιστική περίοδο 2005-06, μόλις ένας Έλληνας άσος έβγαλε την πράσινη φανέλα για να δοκιμάσει εκτός Ελλάδας την καριέρα του. Η σεζόν 2004-05 ήταν η τελευταία για τον Αγγελο Μπασινά που έφυγε όχι με τον καλύτερο τρόπο λόγω της Ριζούπολης και πήγε στην Μαγιόρκα όπου ήταν από τους πρωταγωνιστές της ισπανικής ομάδας στην πετυχημένη προσπάθεια να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Από την άρνηση, πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα

Τον Αύγουστο του 2006 ήρθε η σειρά του Φάνη Γκέκα να αφήσει την Παιανία για άλλες πολιτείες. Ο Παναθηναϊκός θέλησε να τον δώσει στον ΠΑΟΚ ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, όμως, αρνήθηκε και ο φάκελος Παναθηναϊκός έκλεισε οριστικά για αυτόν. Ο Λαρισαίος φορ δόθηκε δανεικός στη γερμανική Μπόχουμ με οψιόν αγοράς μόλις 700.000 ευρώ και κατάφερε στον πρώτο του κιόλας χρόνο να βγει πρώτος σκόρερ με 20 γκολ σε 32 ματς, με αποτέλεσμα να τον αγοράσει η Μπόχουμ.

Ο... κοσμογυρισμένος Μάντζιος

Ενα χρόνο μετά και ο Βαγγέλης Μάντζιος έφυγε από τον Παναθηναϊκό. Τo 2008 δόθηκε δανεικός για έξι μήνες στη γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με την Ανόρθωση να παραχωρήσει το Μάντζιο με τη μορφή δανεισμού μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Το ίδιο καλοκαίρι του δόθηκε δανεικός στην πορτογαλική Μαρίτιμο, αλλά δεν πέτυχε λόγω πολλών τραυματισμών και αποχώρησε μετά το τέλος του συμβολαίου του από τον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 2011. Στη Μαρίτιμο πήγε μαζί με τον Χρήστο Μελίσση που πέρασε και δεν ακούμπησε με την πράσινη φανέλα.

Από Γερμανία σε Ιταλία ο Τζιόλης

Περίπου ίδιες περιπτώσεις με του Βαγγέλη Μάντζιου, ήταν του Αλέξανδρου Τζιόλη και του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Τον Ιανουάριο του 2009 ο Ελληνας μέσος παραχωρήθηκε δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης και μετά τη λήξη του δανεισμού του επέστρεψε στην Παιανία. Ο Παναθηναϊκός θέλησε να τον πωλήσει σε ομάδες του εξωτερικού, αλλά ο Τζιόλης αρνήθηκε με αποτέλεσμα να παροπλιστεί από τον Χενκ Τεν Κάτε και δεν αγωνίστηκε ως το τέλος του 2009. Στις 29 Ιανουαρίου του 2010 υπέγραψε στην ιταλική Σιένα.

Λέτσε και Ντιναμό Ζάγκρεμπ ο «Παπ»

Όσον αφορά την περίπτωση του Δημήτρη Παπαδόπουλου, με την έλευση του Μιχάλη Κωνσταντίνου αλλά και τις μέτριες εμφανίσεις του παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Λέτσε στις 13 Νοεμβρίου 2008. Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν υπολογιζόταν και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ το καλοκαίρι του 2009.

Δανεικοί και αγύριστοι Δάρλας και Δημούτσος

Τη σεζόν 2010-11, τον ίδιο δρόμο με τους προηγούμενους Ελληνες παίκτες του Παναθηναϊκού ακολούθησαν ο Φίλιππος Δάρλας και ο Ελίνι Δημούτσος. Ο αριστερός μπακ ανήκε στο τριφύλλι από το 2001 ως το 2010 και παραχωρήθηκε δανεικός σε Καλλιθέα, Μαρκόπουλο, Απόλλων Σμύρνης και ΠΑΟΚ. Στον δικέφαλο ήταν ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Χρήστου Μελίσση και όταν επέστρεψε στην Παιανία, αποχώρησε με προορισμό τη Γαλλία και τη Μπρεστ.

Ο Ελίνι Δημούτσος μετά από μία σεζόν στο τριφύλλι παραχωρήθηκε ως δανεικός στον ΟΦΗ και το καλοκαίρι του 2009 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό χωρίς να πάρει συμμετοχές. Τον Ιανουάριο του 2010 δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στον Παναιτωλικό και στη συνέχεια επέστρεψε στους πράσινους για να μετακομίσει στην τσεχική Μλάντα Μπόλεσλαβ.

«Σικελός» ο Τζόρβας

Τη σεζόν 2011-12, ο Αλέξανδρος Τζόρβας, ο οποίος είχε κερδίσει φανέλα βασικού στην ομάδα της καρδιάς του, άφησε το τριφύλλι στο στήθος και στις 26 Αυγούστου 2011 υπέγραψε στην ιταλική Παλέρμο συμβόλαιο διαρκείας 2+2 ετών. Οι πράσινοι πήραν 700.000 ευρώ για τη μεταγραφή.

Ciao και από Νίνη

Μετά τον Ελληνα τερματοφύλακα την πορεία για την γείτονα χώρα ακολούθησε ο Σωτήρης Νίνης. Ο διεθνής μέσος τον Ιανουάριο του 2012 κάνει γνωστό και επίσημα πλέον πως από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς θα συνεχίσει την καριέρα του σε σύλλογο του εξωτερικού. Ο Νίνης υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Πάρμα και ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του έλαβε ως χρηματικό αντίτιμο τα τροφεία του παίκτη που ανέρχονται κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Λονδρέζος» ο Καραγκούνης

Το περασμένο καλοκαίρι, η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν θέλησε να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γιώργου Καραγκούνη με αποτέλεσμα να ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ο Κάρα δέχτηκε πρόταση από την Φούλαμ και δεν είπε όχι στον σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ.

Πάνε Ιταλία οι Σπυρόπουλος, Λάζαρος

Σήμερα ο Παναθηναϊκός θα ανακοινώσει την ελευθερία του Νίκου Σπυρόπουλου και του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Ο διεθνής αριστερός μπακ έχει κλείσει για να συνεχίσει την καριέρα του στην Βερόνα και την ομάδα της Κιέβο, ενώ προς Ιταλία οδεύει και ο Λάζαρος που φέρεται να βρίσκεται κοντά στην Μπολόνια, συνεχίζοντας την αποχώρηση Ελλήνων παικτών του Παναθηναϊκού με προορισμό το εξωτερικό.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΣΕΖΟΝ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΩΡΑ

2003-04

Παναγιώτης Φύσσας

Μπενφίκα

Πορτογαλία

2003-04

Γιώργος Καραγκούνης

Ιντερ

Ιταλία

2004-05

Γιούρκας Σεϊταρίδης

Πόρτο

Πορτογαλία

2004-05

Σωτήρης Κυργιάκος

Ρέιντζερς

Σκωτία

2004-05

Κώστας Χαλκιάς

Πόρτσμουθ

Αγγλία

2005-06

Αγγελος Μπασινάς

Μαγιόρκα

Ισπανία

2006-07

Φάνης Γκέκας

Μπόχουμ

Γερμανία

2007-08

Βαγγέλης Μάντζιος

Άιντραχτ Φρ. (δαν.)

Γερμανία

2008-09

Αλέξανδρος Τζιόλης

Βέρντερ (δαν.)

Γερμανία

2008-09

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Λέτσε (δαν.)

Ιταλία

2009-10

Αλέξανδρος Τζιόλης

Σιένα

Ιταλία

2009-10

Βαγγέλης Μάντζιος

Ανορθωση (δαν.)

Κύπρος

2009-10

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ντιναμό Ζ.

Κροατία

2010-11

Ελίνι Δημούτσος

Μλάντα Μπ. (δαν.)

Τσεχία

2010-11

Φίλιππος Δάρλας

Μπρεστ

Γαλλία

2010-11

Βαγγέλης Μάντζιος

Μαρίτιμο (δαν.)

Πορτογαλία

2010-11

Χρήστος Μελίσσης

Μαρίτιμο (δαν.)

Πορτογαλία

2011-12

Αλέξανδρος Τζόρβας

Παλέρμο

Ιταλία

2012-13

Σωτήρης Νίνης

Πάρμα

Ιταλία

2012-13

Γιώργος Καραγκούνης

Φουλαμ

Αγγλία

2012-13

Σπυρόπουλος

Κιέβο

Ιταλία

2012-13

Χριστοδουλόπουλος

Μπολόνια

Ιταλία

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα