Οι πινελιές του Χουάν στη μεσαία γραμμή

Οι πινελιές του Χουάν στη μεσαία γραμμή

Γιάννης Σερέτης
Οι πινελιές του Χουάν στη μεσαία γραμμή

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις ποδοσφαιρικές αλλαγές στο πρώτο ματς του Ρότσα: τόσο απλές, μα τόσο απαραίτητες σε μια ομάδα με «γυμνή» μεσαία γραμμή…

Πολλοί απέδωσαν τη διαφορετική εικόνα του Παναθηναϊκού, την καλύτερη του 2012 (ολόκληρου του έτους, όχι μόνο της τρέχουσας σεζόν!) στο κέφι των παικτών, στην αλλαγή διάθεσης με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, στα έξτρα κίνητρά τους δεδομένου ότι άλλαξε ο… καθηγητής στην τάξη και… πρέπει να δείξουμε ότι αξίζουμε μια θέση στους καλύτερους. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Ηταν ΚΑΙ ποδοσφαιρικοί οι λόγοι που ο Παναθηναϊκός δημιούργησε τις περισσότερες «καθαρές» ευκαιρίες του εφέτος, έγραψε 13 τελικές προσπάθειες (14 maximum με τον ΠΑΣ Γιάννινα, 4 ναδίρ με Ατρόμητο!), έβγαλε σε ευκαιρίες και τους μέσους του, έβαλε στο παιχνίδι περισσότερο τους μπακ του, είχε ένταση στα 70 από τα 90 λεπτά του ματς.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν…

1. Πήρε πολλά περισσότερα στη μεσαία γραμμή και ως «υποδοχές – στήριγμα και ως τροφοδότη) από τον Σισοκό. Ηταν τόσο, μα τόσο οφθαλμοφανής η ανάγκη να παίξει στο «γυμνό» από δημιουργικότητα και φαντασία κέντρο του Παναθηναϊκού που ακόμη είναι… σπαζοκεφαλιά γιατί δεν τον αξιοποίησε εκεί ο Ζεσουάλδο, παρότι είχε καλά δείγματα από το δεύτερο ημίχρονο εναντίον της Τότεναμ! Ο Ιβοριανός έβγαλε κάθετες (Τοτσέ, Μαυρίας, Ζέκα), είναι ο μοναδικός που έχει την ικανότητα και στο «1 Vs 1», αλλά και στο κράτημα της μπάλας μέχρι να πάρει μέτρα η αμυντική τετράδα και μπορεί σταδιακά να βρει τον εαυτό του και στο μαρκάρισμα (τον έχει χάσει συγκριτικά με την εκκίνηση, όταν πρέσαρε σαν σκύλος!).

Άσος ημίχρονο/άσος τελικό στο ματς Παναθηναϊκός-Μάριμπορ σε απόδοση 3.20 στην betfair

2. Σαφής εντολή του Ρότσα σε Ζέκα – Κουίνσι ήταν να αλλάζουν θέσεις (εξτρέμ – «μέσα δεξιά»). Ειδικά στο β΄ μέρος ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε λύσεις, ειδικά στον «δεύτερο υποδοχέα» Κουίνσι, που ήταν ασταμάτητος (και όταν έχανε τη μπάλα κάλυπτε ο Ζέκα και ο Βιτόλο…).

3. Πάλι έγιναν τρία χοντρά ατομικά λάθη στην άμυνα (δύο ο Σπυρόπουλος, ένα οι Βύντρα – Βελάσκες όταν άφησαν αμφότεροι τη μπάλα…), αλλά όλη η τετράδα πήρε μέτρα και δεν «εγκλώβισε» τον Παναθηναϊκό στα 2/3 του γηπέδου. Ηταν αυτός και ο βασικός λόγος (μαζί με Σισοκό – Κουίνσι στη μεσαία γραμμή για κυκλοφορία) που είδαμε πολλές φορές 7-8 παίκτες του ΠΑΟ κάτω από τη σέντρα, στο «μισό» του ΠΑΟΚ.

4. Σαφές είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στο σκοράρισμα λόγω της ταχύτητας του Τοτσέ και επειδή ο Φορναρόλι μπορεί να αποδώσει μόνο με τον Ισπανό ή τον «Πετρό» ταυτόχρονα στην ενδεκάδα. Αυτό μπορεί να το λύσει ο ΠΑΟ μόνο από τις πίσω γραμμές, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Ισπανός απασχολεί και τους δύο στόπερ με τις καλές κινήσεις του στην περιοχή. Θυμηθείτε τη φάση του πέναλτι με «1-2» Βιτόλο – Κουίνσι, ή την κίνηση από τον Ζέκα στο γκολ: και κρατήστε τις στο μυαλό…

Αυτά για την αρχή. Δρόμος υπάρχει μεγάλος, το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά έχει μεγάλες προκλήσεις. Αν χθες ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει 2-0 τη Βέροια, το τρίποντο δεν θα συνεπαγόταν πολλά. Τώρα, η ανάταση είναι δεδομένη. Αλλά τα 9 ματς (8 πια) σε 27 ημέρες είναι βαρύ φορτίο και ο Ρότσα θα χρειαστεί βοήθεια από πολλούς παίκτες. Εχει όμως, δύο βασικά πλεονεκτήματα: ότι δεν αγχώνεται γιατί δεν εξαρτάται από την πορεία της ομάδας ούτε η καριέρα του, ούτε η αναγνώριση της εξέδρας και ότι έχει πολύ θετική αντιμετώπιση από media – φιλάθλους – παίκτες.

Y.Γ. Διαφωνώ με τους περισσότερους που θεωρούν ότι ο Χακόμπο πούλησε «παοκτσιλίκι» όπως έχουν κάνει πολλοί στο παρελθόν (ίσως η πιο «ευάλωτη» ομάδα στην Ελλάδα στο να πουλήσεις οπαδιλίκι). Μου το είπε και ένας φίλος από την Τρίπολη: «Εμείς είμασταν σίγουροι ότι κάτι θα έκανε κατά τη διάρκεια της σεζόν». Ανθρωπος ο οποίος επειδή δεν του άρεσε κάτι στην προπόνηση έχει πάει στον Τσιώλη, του έχει κάνει χειραψία και του έχει πει «κόουτς, ευχαριστώ, εγώ φεύγω», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα παρατάει και επιστρέφει στην Ισπανία, έχει τα «θέματά» του… Κρίμα για τον ίδιο, γιατί δεν χαντάκωσε την ομάδα του (ήταν ο κορυφαίος), αλλά τον εαυτό του και λάθος από την πλευρά του «οργανισμού» ΠΑΟΚ αν εστιάσει σε ό,τι έκανε ο γκολκίπερ και όχι στην εικόνα, την απόδοση, τη λειτουργία της ομάδας και συγκεκριμένων παικτών.

Υ.Γ. 1: Μέγιστη απογοήτευση ο Κλάους. Ανύπαρκτος. Χαμένος. Πουθενά! Γράφω «σκληρά», γιατί τον θεωρώ Νο1 Ελληνα επιθετικό, πιο ολοκληρωμένο από τον Μήτρογλου (όχι καλύτερο σκόρερ, αλλά πιο ολοκληρωμένο παίκτη). Μακάρι για τον ίδιο και τον ΠΑΟΚ να ήταν απλώς μια κακή εμφάνιση, αν και μου άφησε ανησυχητικά σημάδια «μπλαζέ» ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς, γιατί δεν «μπήκε» στο ματς, δεν μόχθησε, δεν ζήτησε μπάλες όπως έπρεπε, δεν πρέσαρε, δεν ίδρωσε. Κάποιος καλείται να του χτυπήσει το καμπανάκι, γιατί αποκλείεται να είναι τυχαίο ότι πάντα παίζει καλύτερα και σκοράρει πολύ περισσότερο μέσα στην Τούμπα. Ας βάλει στο DVD το ματς. Καλό θα του κάνει. Κι ας συγκρίνει τη δική του προσπάθεια με του «Σάλπι». Θα καταλάβει πολλά…

Υ.Γ. 2 Γρήγορα – γρήγορα δύο «στοιχήματα» για τον Χουάν. Το πρώτο λέγεται Κουίνσι. Χθες θα ήταν ο MVP αν είχε δώσει δύο ασίστ – μισά γκολ, αφού έχει περάσει όποιον βρήκε μπροστά του και έχει δημιουργήσει με το σπριντ του κενούς χώρους για τους συμπαίκτες του. Αν δεν τον κάνει να αντιληφθεί (κάτι στο οποίο απέτυχε παταγωδώς ο Φερέιρα) ότι για δύο-τρεις απλές πάσες- ασίστ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ αντί να αναδεικνύει τον εαυτό του τον «χαντακώνει», αντί να χειροκροτείται από την κερκίδα την κάνει να χτυπιέται, αντί να προσφέρει στην ομάδα του την εμποδίζει, θα χάσει πολλά. Γιατί ο Γκανέζος δεν είναι για πάγκο (καταπληκτική… «λύση» που εφηύρε εφέτος ο Φερέιρα, αφού πρωτίστως τον… περίμενε ενάμιση μήνα και ακολούθως έκανε και τα στραβά μάτια στις αργοπορίες του στις πρωινές προπονήσεις). Είναι για βασικότατος! Αλλά μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα. Αν καταλάβει την αξία της έννοιας «ομαδικότητα». Και στην επίθεση και στην άμυνα. Το δεύτερο είναι οι πιτσιρικάδες. Τους ξέρει έναν προς έναν καλύτερα από τον Ζεσουάλδο. Πολλοί (όχι όλοι!) δεν έχουν καταλάβει πόσο τυχεροί είναι που φορούν αυτή τη φανέλα, που πήραν γρήγορα συμβόλαιο και ευκαιρίες επειδή… έτυχαν στη χειρότερη περίοδο του Παναθηναϊκού. Αφορμές έχουν δώσει πολλοί πολλές. Μια ομιλία στο δικό του ύφος αποκλειστικά στους μικρούς θα ήταν ωφέλιμη. Γιατί, δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, ο Χουάν δεν θα βάζει πιτσιρικάδες όπως… να’ ναι για να λέει μετά «στόχος μας εφέτος η ανάδειξη παικτών, παίρνουν χρόνο και προοδεύουν». Θα βάζει αυτούς που αξίζουν, ΑΝ αξίζουν. Ας δουν τη 18άδα με τον ΠΑΟΚ και θα καταλάβουν!

Follow me on Twitter: Seretinio

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα