Μέχρι πότε θα διαρκέσει η έξαρση της γρίπης (vid)

Gazzetta team
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η έξαρση της γρίπης (vid)
Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί πριν από το τέλος της εβδομάδας δεν θα μπορούν να διαθέσουν αντιγριπικά εμβόλια καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη.

Μέχρι και τις αρχές Μάρτη αναμένεται να συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 40 συνανθρώπους μας κι έχει στείλει άλλους 60 να νοσηλεύονται στις εντατικές μονάδες, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα επισημαίνουν οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για την πορεία της νόσου, ενώ οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για σοβαρή έλλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια και πριν από το τέλος της εβδομάδας δεν θα μπορούν να τα διαθέτουν στο κοινό.

«Τα εμβόλια που παραγγέλθηκαν βασίστηκαν στα περσινά δεδομένα ενώ πρόβλημα αποτελεί ο περιορισμένος εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων» λέει η Ματίνα Παγώνη παθολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης.

Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί πριν από το τέλος της εβδομάδας δεν θα μπορούν να διαθέσουν αντιγριπικά εμβόλια καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη ανέφερε «Ο κόσμος δεν είναι όσο προσεκτικός θα έπρεπε. Πρέπει να προσέξουμε, να μην παίρνουν από μόνοι τους φάρμακα, να μιλούν πρώτα με τον γιατρό τους. Η έξαρση θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο. Οι υψηλού κινδύνου ομάδες έχουν χρόνο να κάνουν το εμβόλιο. Εξήντα βρίσκονται αυτοί τη στιγμή στα νοσοκομεία. Χρειάζεται ψυχραιμία και να ακολουθούμε τις οδηγίες που είναι πολύ βασικές».

«Εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν» ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Από την πλευρά του το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για τα μέτρα προφύλαξης:

  • Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.
  • Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές:

Αυτά είναι:

  • καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
  • τακτικό πλύσιμο χεριών
  • βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
  • όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Πηγή: reader.gr