Κάθε μέρα είναι... γιορτή!

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Κάθε μέρα είναι... γιορτή!
Ο συντάκτης του gazzetta.gr, Παναγιώτης Δαλαταριώφ, που ζει με το σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 εδώ και 27 χρόνια, μοιράζεται τις πιο γλυκές μέρες του έχοντας σύμμαχο το σύστημα FreeStyle Libre της Abbott.

Στο άκουσμα του σακχαρώδη διαβήτη, οι πρώτες σκέψεις που περνούν από το μυαλό κάποιου είναι ο φόβος. Είναι η πεποίθηση ότι δεν θα υπάρχει ελευθερία κινήσεων, ότι η ζωή σου θα κινείται πλέον σε ράγες.

Θα με συγχωρέσετε για τον πρώτο ενικό, αλλά εδώ οφείλω να μοιραστώ προσωπικό βίωμα. Ίσως έτσι βοηθηθεί έστω και ένα άτομο το οποίο πιστεύει ότι το σάκχαρό του θα κάνει τη ζωή του... πικρή.

Είμαι 30 ετών, τα 27 εξ αυτών τα έχω περάσει με ινσουλίνες, μετρήσεις σακχάρου και προσοχής στο τί θα φάω και πότε θα το φάω. Εντάξει, δεν είμαι και τόσο πιστός στα προγράμματα. Η ιατρική κοινότητα και τα καινοτόμα αναλώσιμα που υπάρχουν πλέον στην αγορά αποτελούν συνοδοιπόρους μου στην καθημερινότητά μου.

Τελευταίο υπερόπλο που έχω στη φαρέτρα μου για να αντιμετωπίσω κάθε σκέψη τύπου: «Πόσο να είναι το σάκχαρό μου τώρα;», «Ωχ, πάλι θα μετρηθώ;», «Πάλι θα τσιμπηθώ;», αποτελεί το σύστημα FreeStyle Libre της Abbott.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η εν λόγω συσκευή είναι αποτελεί πολλά παραπάνω από έναν απλό μετρητή. Όταν ο γιατρός μου, Χρήστος Ζούπας, με κάλεσε για να το δοκιμάσω. αυτομάτως ξεκλείδωσε τη δική μου ασυνέπεια πάνω στις μετρήσεις. Το να βγάζω από την τσάντα μου το μετρητή, να τρυπάω το δάχτυλό μου ήταν μια διαδικασία χρονοβόρα,που δεν θα κρύψω, ότι πολλές φορές παραμελούσα. Το σκανάρισμα πλέον με έχει κάνει πιο υπεύθυνο ως προς τον εαυτό μου. Με έχει οδηγήσει, σε ένα μονοπάτι ελευθερίας, το οποίο με βοηθάει να ελέγχω κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, οπουδήποτε βρεθώ το σάκχαρό μου.

Το πρωί, αφού κλείσεις το ξυπνητήρι, σκανάρεις το σάκχαρό σου, σηκώνεσαι, πλένεσαι, βουρτσίζεις δόντια και συνεχίζεις το πρόγραμμα της μέρας σου. Πριν το FreeStyle Libre της Abbott, ξυπνούσες, πήγαινες στο μπάνιο, έκανες ό,τι είχες συνηθίσει και μετά μετρούσες το σάκχαρο. Το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre έρχεται για να σου αλλάξει τις συνήθειες. Και ξέρετε ότι εν πολλοίς ισχύει η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είμαστε οι συνήθειές μας». Προσωπικά, άλλαξα πολλά με το FreeStyle Libre στην εξέλιξη της μέρας μου. Προσοχή! Δεν λέω ότι έχει γίνει προέκταση του χεριού μου, αλλά πραγματικά όπως τσεκάρεις τα μηνύματά σου σε mail και βλέπεις τις ενημερώσεις σου σε facebook, Instagram, twitter, ακόμη πιο γρήγορα μπορείς να δεις σε τι επίπεδο είναι το σάκχαρό σου.

Το πιο γλυκό μου ρεβεγιόν

Αρκετά ερωτηματικά... βομβαρδίζουν έναν διαβητικό πριν από κάποια έξοδό του, πριν από κάποια στιγμή που θα θέλει να... ξεφύγει. Ε, με το σύστημα FreeStyle Libre μπορείς να ξεφύγεις, χωρίς να... ξεφύγει το σάκχαρό σου. Ή ακόμη κι αν συμβεί αυτό έχεις τη δυνατότητα να το παρακολουθήσεις χωρίς να διακόψεις το χορό, το ποτό, το χαρτί σου.

Το βίωσα μεταξύ άλλων και αυτή την Πρωτοχρονιά. Στο σπίτι του ξαδέρφου μου του Κώστα, για πρώτη φορά έπαιξα χαρτιά... ήρεμος. Και όχι επειδή κέρδισα. Ήταν πολύ σημαντικό που δεν σηκώθηκα από το τραπέζι για να πάω να μετρηθώ. Όπως έπαιζα που και που σκάναρα και έβλεπα το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μου. Συνέχιζα να παίζω και να διασκεδάζω με την παρέα ανενόχλητος. Αφήστε, δε, που είναι και διασκεδαστικό.

Μέχρι να μοιράσει η μάνα, θα μπορούσα να έχω σκανάρει τουλάχιστον πέντε φορές. Κάτι που ούτε κατά διάνοια δεν θα γινόταν με μηχανάκι που έπρεπε να τρυπηθώ. Άντε να μετρούσα το σάκχαρό μου το πρωί που θα επέστρεφα σπίτι. Οι μετρήσεις με το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre γίνονται αστραπιαία, πάνω από τα ρούχα σου. Κίνηση πιο γρήγορη από το να πιεις μια γουλιά αλκοόλ.

Είναι εντυπωσιακό το ότι με μια ανέπαφη κίνηση έρχεσαι σε απόλυτη επαφή με το σώμα σου. Γίνεσαι ένα με τον διαβήτη σου. Για την ακρίβεια, ο διαβήτης σου γίνεται ένα με εσένα. Η καθημερινότητά σου δεν αλλάζει μιας και το Σύστημα FreeStyle Libre προσαρμόζεται στα «θέλω» σου, στη ζωή και στους ρυθμούς σου. Πηγαίνει κολυμβητήριο; Γυμναστήριο; Κάνεις ποδήλατο; Όποια κι αν είναι η ασχολία και όσο απαιτητική δεν χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία να αλλάξεις τίποτα. Το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης, κουμπώνει σ' εσένα.

Προσαρμόζεται πάνω σ' αυτό που κάνεις, τη δεδομένη στιγμή! Στην υγειά του Libre, εκείνο το βράδυ καταναλώθηκαν μερικά... Cuba Libre. Τα άξιζε και με το παραπάνω. Μέσω αυτής της τόσο μικρής και ελαφριάς συσκευής μπορείς να δεις τη διακύμανση του σακχάρου σου, το μέσο όρο αυτών και να συγκρίνεις ποιες ώρες της ημέρας ανεβαίνει, ποιες όχι και με ποιες τροφές χρειάζεσαι περισσότερη ινσουλίνη.

Libre, Cuba Libre και καλή διασκέδαση σε ό,τι κι αν κάνετε. Πάντα ζώντας όπως εσείς θέλετε, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς ερωτηματικά, χωρίς σκέψεις που θα εγκλωβίζουν τα «θέλω» σας.

Εν κατακλείδι, γιατί να βάλεις στη ζωή σου το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre:

Είναι βολικό και... γρήγορο. Δεν θα καταλάβεις ότι έχεις πάνω σου έναν μικρό αισθητήρα, ο οποίος με ένα απλό πέρασμα σού λέει πόσο είναι το σάκχαρό σου.

Το έχεις πάνω σου παντού! Κολυμπάς, κάνεις ντουζ, τρέχεις, παίζεις, οδηγάς, εργάζεσαι, κοιμάσαι... είναι πάνω σου σε ό,τι κι αν κάνεις δίχως να σε ενοχλεί!

Ξέρεις πάντα τί σου γίνεται. Με κάθε σάρωση, λαμβάνεις την τρέχουσα ένδειξη γλυκόζης, τα δεδομένα της γλυκόζης των τελευταίων 8 ωρών και ένα βέλος τάσης που δείχνει την κατεύθυνση μεταβολής της γλυκόζης.