Amazon και Facebook απειλούν την παγκόσμια οικονομία (pics)

Gazzetta team
Amazon και Facebook απειλούν την παγκόσμια οικονομία (pics)
Τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Facebook και η Amazon αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου στην ήδη ευδιάκριτη τάση συγκέντρωσης της αγοράς.

Αν αυτό αποτελεί καλό σημάδι για τα κέρδη τους, μια νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει τα ισχύοντα δεδομένα και να τονίσει πως αυτού του είδους η συγκέντρωση μπορεί να βλάψει τόσο την παραγωγικότητα όσο και το αναπτυξιακό δυναμικό σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με την Sophie Guilloux-Nefussi, οικονομολόγο στην Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, το μερίδιο αγοράς των οκτώ μεγαλύτερων εταιρειών αυξήθηκε σε περισσότερο από το 60% του συγκεκριμένου τομέα στις ΗΠΑ την περίοδο μεταξύ 2002 και 2012.

Κατά συνέπεια παρατηρήθηκε και μια αύξηση κερδών ωστόσο επενδύσεις και μισθοί δεν διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Το συνεχώς μειωμένο μέρος των εσόδων των εταιρειών που προορίζεται για τις τσέπες των εργαζομένων σε αυτές ενδέχεται να εμβαθύνει την πόλωση της κοινωνίας. Επιπλέον οι χαμηλότερες επενδύσεις θα μειώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Αυξημένα καταγράφονται και τα εμπόδια που συναντούν οι νεοεισερχόμενοι στον εργασιακό στίβο, δεδομένης της απότομης πτώσης στη δημιουργία νέων εταιρειών.

Κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό σύμφωνα με την Guilloux-Nefussi είναι και οι ασαφείς λόγοι για την συνεχώς αυξανόμενη επιτυχία των μεγαλύτερων εταιρειών. Η επιτυχία τους είναι σημάδι ότι κερδίζει ο καλύτερος ή αποτελεί λογική συνέπεια της τεχνολογικής προόδου;

«Άλλες μελέτες προβάλουν ένα ακόμα πιο απαισιόδοξο σενάριο, αποδίδοντας την συγκεντρωτική αυτή τάση στο γεγονός ότι τα εμπόδια στον ανταγωνισμό γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Η αύξηση των κερδών και η μείωση των επενδύσεων στηρίζουν μάλιστα μοιάζουν να στηρίζουν την δεύτερη αυτή υπόθεση».


Πηγή: insider.gr