Παρουσίαση: iPhone 8

Παύλος Παπαπαύλου
Παρουσίαση: iPhone 8
Κάθε νέο τηλέφωνο της Apple αποτελεί από μόνο του λόγο για συζητήσεις σχετικά με τις επιδόσεις, το design και την θέση του στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Το iPhone 8 ανακοινώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες και στα ελληνικά καταστήματα. Τι νέο έρχεται να προσφέρει όμως το νέο τηλέφωνο; Καταφέρνει να σταθεί επάξια στην αγορά και να προσφέρει στους χρήστες λόγους να το αγοράσουν;

Μετά από χρήση δύο εβδομάδων, έχουμε βγάλει τα σχετικά συμπεράσματα.

Η Apple διατηρεί σε όλη τη σειρά iPhone ένα κλασικό σχεδιασμό από το 2014 και το iPhone 6, κάνοντας πολύ συγκεκριμένες αλλαγές και προσθήκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται το 3D Touch, το TouchID, η απομάκρυνση του 3,5 jack για τα ακουστικά και οι όποιες αναβαθμίσεις έχουν γίνει σε επίπεδο λογισμικού και hardware. Ωστόσο, εμφανισιακά τα τηλέφωνα της εταιρείας δεν έχουν καταφέρει να φέρουν την επανάσταση και να διαφοροποιηθούν αρκετά το ένα από το άλλο. Το iPhone 8 φέρνει αρκετά στα προηγούμενα μοντέλα με την κατασκευάστρια εταιρεία να αντικαθιστά ωστόσο την πλάτη με γυάλινη. Κάτι τέτοιο «κοστίζει» σε βάρος και το νέο τηλέφωνο είναι κατά τι πιο βαρύ από την περσινή έκδοση.

Το iPhone 8 κυκλοφορεί σε τρία χρώματα: ασημί, χρυσό και γκρι και διατηρεί όλα τα βασικά πλήκτρα του εξωτερικού τμήματος στα ίδια σημεία. Στο πίσω μέρος η κάμερα διατηρεί το σχετικό bump που κάνει τη συσκευή να στηρίζεται πάνω στο φακό όταν βρίσκεται σε γραφείο και συνολικά με τις διαστάσεις του προσφέρει άνεση στη χρήση με ένα χέρι. Διατηρώντας το περιθώριο γύρω από την οθόνη και το Touch ID πλήκτρο στο κάτω μέρος, το τηλέφωνο δεν καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από το iPhone 7 εμφανισιακά τουλάχιστον. Η οθόνη του έχει διαγώνιο 4,7 ιντσών με ανάλυση 1334x750 pixels και η βασική της διαφορά είναι η προσθήκη της τεχνολογίας True-Tone που αλλάζει την απόδοση των χρωμάτων ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε.

Στις υπόλοιπες αλλαγές περιλαμβάνονται τα αναβαθμισμένα στερεοφωνικά ηχεία που κάνουν την παρεχόμενη ένταση 25% μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι, η υποστήριξη Bluetooth 5, το 1 έξτρα GB RAM και ο πανίσχυρος επεξεργαστής A11 που έχει δώσει στο iPhone 8 μερικές από τις υψηλότερες επιδόσεις στα σχετικά προγράμματα μετρήσεων.

Σημαντική προσθήκη είναι και το κομμάτι της επαυξημένης πραγματικότητα (AR) που υποστηρίζει πλέον η συσκευή χάρη στο ARKit.

Όσον αφορά στην κάμερα, το iPhone 8 φέρει ένα φακό με αισθητήρα 12Mp, f1/8 aperture, οπτικό σταθεροποιητή και HDR. H καταγραφή video φτάνει έως το 4Κ στα 60 καρέ ή το 1080p στα 240 καρέ. Μεγάλη αλλαγή έχουμε και στον τομέα της φόρτισης με υποστήριξη ασύρματης διαδικασίας και ταχεία διαδικασία, η οποία με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να φτάσει την μπαταρία στο 50% σε μόλις 30 λεπτά. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το iPhone 8 υποστηρίζει πλήρως ταχύτητες LTE Advanced (που φτάνουν έως και τα 500Mbps, αποκλειστικά στην Ελλάδα για τους συνδρομητές της COSMOTE) καθώς και την υπηρεσία COSMOTE WiFi Calling.