Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος - Τι προβλέπει

Gazzetta team
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος - Τι προβλέπει
Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Εσωτερικών ο εκλογικός νόμος.

Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών» θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου μέσω του opengov.gr, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Νωρίτερα, κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους είχε δώσει το κείμενο του νέου εκλογικού νόμου, αλλά διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει συναίνεση για την άμεση εφαρμογή των αλλαγών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, βασικό γνώρισμα του νομοσχεδίου «είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα».

Αναλογικό μπόνους έως 50 έδρες

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων, τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους.

Συγκεκριμένα, αν το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα. Εάν λάβει πάνω από 40% θα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνει: