Ευρωεκλογές: Τι γίνεται αν δεν παρουσιαστείς στην εφορευτική επιτροπή

Gazzetta team
Ευρωεκλογές: Τι γίνεται αν δεν παρουσιαστείς στην εφορευτική επιτροπή
Τι ποινές προβλέπει ο νόμος και ποιοι είναι οι τρόποι, προκειμένου να απουσιάσει κάποιος.

Όλες οι εκλογές για αρκετούς έχουν τον... μπελά της εφορευτικής επιτροπής, καθώς παραμονές όλο και σε κάποιους θα χτυπήσει την πόρτα το σχετικό έγγραφο που θα τους καλεί να δώσουν το παρών, προκειμένου να βοηθήσουν την διαδικασία.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν πρόκειται για κάτι που γίνεται προαιρετικά, αλλά υποχρεωτικά. Κάτι που σημαίνει οτι υπάρχουν και οι ανάλογες ποινές.

Όσα μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν εμφανιστούν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο «Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

«Μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος... τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».

Υπάρχει όμως και οι περίπτωση κάποιος να μην έχει ενημερωθεί και να το μάθει όταν πάει να ψηφίσει, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να μείνει.

Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης καλείται η αστυνομία.

Ωστόσο προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας.

Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών.

Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.