Όλα τα σενάρια εθνικών εκλογών τον Ιούνιο

Gazzetta team
Όλα τα σενάρια εθνικών εκλογών τον Ιούνιο
Τον πρωθυπουργικό γρίφο σε σχέση με το εάν προτίθεται να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές μέσα στον Ιούνιο προσπαθούν να λύσουν στα κομματικά επιτελεία με το ερώτημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας άφησε στο παρά πέντε των εκλογών ανοιχτή μια τέτοια πιθανότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε την τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη για να αφήσει με έναν πράγματι διφορούμενο τρόπο ανοιχτό το παράθυρο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη ακριβώς για να θέσει με ακόμη πιο απόλυτο τρόπο το δίλημμα των ευρωεκλογών.

Δηλαδή εξηγούν οι επιτελείς του θέλει να δείξει στους πολίτες πως κι εκείνοι έχουν ευθύνες για το μέλλον της χώρας αλλά και της καθημερινότητας τους, επομένως εάν δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινωνικό του πρόγραμμα θα είναι σαν να επιλέγουν την κατάργηση των μέτρων ανακούφισης που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Το προφανές είναι ότι ο Αλέξης Τσιπρας επιχειρεί ακόμη και την τελευταία ημέρα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, του 2015, αλλά και να προβληματίσει όσους είναι αναποφασιστοι για το εάν πρέπει να στηρίξουν την απεναντι πλευρά δηλαδή την ΝΔ που δεν εγγυάται την διατήρηση των μέτρων που ψήφισε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική να βάλει στο τραπέζι κι άλλα μέτρα ανακούφισης, όπως γιαπαραδειγμα τα επιπλέον 50 ευρώ στην κατώτατη εθνική σύνταξη που είναι είναι 384 ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο πρωθυπουργός να έχει στο μυαλό του τις εκλογές τον Ιούνιο εφόσον κρίνει ότι πρέπει να προσφύγει άμεσα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με βάση δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο συνδέεται με την ανατροπή των προβλέψεων και μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Σ' αυτήν την περίπτωση, όπως και σε αποτέλεσμα μικρής εκλογικής διαφοράς με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να περιμένει το Φθινόπωρο ρισκάροντας και το να βρεθεί αντιμέτωπη με αστάθμητους παράγοντες. Θα αξιοποιήσει την δυναμική των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης και την αποσταθεροποίηση που θα έχει προκαλέσει στον πολιτικό του αντίπαλο για να κερδίσει την εθνική αναμέτρηση.

Εάν πάλι ηττηθεί με αξιοσημείωτη διαφορά τότε ενδεχομένως και πάλι ο πρωθυπουργός να σκεφθεί να στήσει κάλπες μέσα στον Ιούνιο ώστε να δώσει τα ρέστα του και να επιδιώξει την όσο το δυνατόν περισσότερο λελογισμένη ήττα που θα του επέτρεπε ακόμη και να πιστεύει ότι μπορεί και να γυρίσει το παιχνίδι εφόσον αποτραπεί η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: reader.gr