Κοτζιάς: «Η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει την Ελλάδα»

Gazzetta team
Κοτζιάς: «Η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει την Ελλάδα»
«Αναβάθμιση της Ελλάδας και της διπλωματίας και ανάδειξή της σε πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή» σημαίνει η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σε άρθρο του που φιλοξενείται στο Έθνος σημειώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών «Σημαίνει τη δυνατότητα δημιουργίας στρατηγικών σχέσεων με τους γείτονές μας και διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης μαζί τους. Προώθηση της συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή. Σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των λαών σύμφωνα με τα οράματα του Ρήγα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι, λοιπόν, μια συμφωνία που αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας».

Επισημαίνει ότι «ο επίσημος αλυτρωτισμός των Σκοπίων τελειώνει. Πριν απ' όλα τελειώνει κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και των εδαφικών διεκδικήσεων που είναι η πεμπτουσία και ο ορισμός του αλυτρωτισμού. Σε σειρά άρθρων της Συμφωνίας καταγράφεται η αναγνώριση των υπαρχόντων συνόρων, η αποκήρυξη κάθε εδαφικής διεκδίκησης, η αναγνώριση της ακεραιότητας κάθε χώρας» και υπογραμμίζει ότι «η Συμφωνία δεν αρέσει σε εκείνους τους ακροδεξιούς που φωνάζουν το σύνθημα «φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια» ή που ονειρεύονται διαμελισμό της φίλης γείτονος, που δεν τους αρέσει η ειρήνη».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «μέσω των συνταγματικών αλλαγών απαλείφθηκαν τα αλυτρωτικά κατάλοιπα περί προστασίας δήθεν εθνικών μειονοτήτων της γείτονος σε κράτη της περιοχής και η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησε ως δικό της άρθρο 49 το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος που αναφέρεται στη διασπορά». O κ. Κοτζιάς αφού αναφέρεται στο θέμα της γλώσσας καταλήγει σημειώνοντας ότι «η Συμφωνία δεν ασχολείται μόνο με τα «άλυτα προβλήματα» του παρελθόντος, τα οποία λύνει. Το μεγαλύτερο μέρος της αφορά το μέλλον και τη διαμόρφωση όρων και συνθηκών συνεργασίας στους σημαντικότερους τομείς που απασχολούν δύο σύγχρονες κοινωνίας».