Προχωράει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Gazzetta team
Προχωράει η αύξηση του κατώτατου μισθού
Την προσεχή Πέμπτη - εκτός απροόπτου- θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που θα σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα όσα υποστήριξε σε χθεσινές δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου«μέσα στην εβδομάδα θα έρθει τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα ορίσει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου».

Η διαδικασία προβλέπει μια σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπουργική απόφαση και έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Το ύψος της αύξησης θα προκύψει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση θα είναι σε λογικά πλαίσια (κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς) της τάξης του 3,5% με 4%, δηλαδή 20 ευρώ έως 25 ευρώ μηνιαίως.

Κατά συνέπεια ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ, από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.

Απαλλαγή εισφορών

Ταυτοχρόνως οι εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως από την απόδοση εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς, από το 2020.

Το μέτρο έχει ως στόχο να αντισταθμίσει την αύξηση του μισθολογικού κόστους που θα προκύψει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση των αμοιβών για τους νέους έως 25 ετών από 511 ευρώ που είναι σήμερα, στο νέο ύψος που θα διαμορφωθεί το 2019.

Πηγή: insider.gr