Δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας στον Μπαρμπαρούση

Gazzetta team
Δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας στον Μπαρμπαρούση
Λίγη ώρα μετά την προφορική μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Μπαρμπαρούση από τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε δίωξη στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Το κακουργηματικού βαθμού αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας απέδωσε ο Εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, στον μέχρι πρότινος βουλευτή της Χρυσής Αυγής για όσα ισχυρίστηκε από του βήματος της Βουλής.

Ο κ. Καλούδης ολοκλήρωσε την έρευνα που του ανατέθηκε από τον 'Αρειο Πάγο, που κινητοποιήθηκε άμεσα τόσο με τις παρεμβάσεις των υπουργών 'Αμυνας όσο και με του υπουργού Δικαιοσύνης που ζήτησε έρευνα για το θέμα.

Η έρευνα του κ. Καλούδη ολοκληρώθηκε τάχιστα, με τις καταθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και ο εισαγγελέας προχώρησε στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του βουλευτή, παραπέμποντας την δικογραφία στον ανακριτή.

Πλέον ο δικαστικός λειτουργός που θα εξετάσει τον φάκελο, θα κρίνει αν θα διατάξει την σύλληψη του βουλευτή με την διαδικασία του αυτοφώρου ή αν θα τον καλέσει σε απολογία για την υπόθεση.

Η εντολή πάντως του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ζαχαρή , μετά την προσφυγή των κκ Καμμένου και Κουβέλη ήταν να ερευνηθούν σε βάρος του κ.Μπαρμπαρούση τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας και να κινηθεί σε βάρος του βουλευτή η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία για εκείνον που προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη, ενώ ο νόμος προβλέπει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη για όσους διαπράττουν εσχάτη προδοσία. Σύμφωνα με το άρθρο 135 του Κώδικα που αφορά την δίωξη σε βάρος του κ. Μπαρμπαρούση : «Όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 134 περί εσχάτης προδοσίας» τιμωρείται με κάθειρξη.

Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του ο κ. Ζαχαρής ζητά να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Κ. Μπαρμπαρούση. Παράλληλα, αναφέρει ότι για το εν λόγω αδίκημα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις, δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης.

Η δήλωση Μπαρμπαρούση από το βήμα της Βουλής, του κόστισε την θέση του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία με απόφαση του αρχηγού της τον διέγραψε υπό τον φόβο της δίωξης.

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ανακάλεσε τη δήλωσή του, τονίζοντας πως παραμένει προσηλωμένος στη Συνταγματική Νομιμότητα.

Νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει: «υπήρξε παραβίαση του Ποινικού Κώδικα για προσβολή του πολιτεύματος, για εσχάτη προδοσία και για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας». «Ζητώ να ασκηθεί άμεσα ποινική δίωξη κατά του βουλευτή Μπαρμπαρούση και της Χρυσής Αυγής και ζητώ δι' υμών (σ.σ. του προεδρίου της Βουλής) να εγκριθεί η άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας για να μπορέσει η δικαιοσύνη να εφαρμοσει το νόμο. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το πολίτευμα και το Σύνταγμα».

Μύλος με τις φήμες για σύλληψη

Ένα απίστευτο γαϊτανάκι φημών έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες με κεντρικό πρόσωπο τον διαγραφέντα από τη Χρυσή Αυγή βουλευτή, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Μετά την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζάχαρη, για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας, κυκλοφόρησαν στη Βουλή οι πρώτες φήμες για σύλληψη του Κων. Μπαρμπαρούση. Στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μεταφέρονταν ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε, ενώ κατευθύνονταν προς το σπίτι του στην περιοχή του Κερατσινίου.

Την ίδια ώρα, αστυνομικές πηγές συνομιλώντας με αστυνομικούς συντάκτες, είτε αρνούνταν τη σύλληψη, είτε δήλωναν άγνοια για το θέμα. Λίγη ώρα αργότερα -και πάλι στη Βουλή- κυκλοφόρησε νεότερη φήμη ότι «πραγματοποιήθηκε σύλληψη του βουλευτή στις 16:21 από τον φρούραρχο της Βουλής σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τζιπ της οποίας παρέλαβε τον Κων. Μπαρμπαρούση».

Και πάλι, όμως, μία νεότερη φήμη αναφέρει ότι «ο βουλευτής κατά την έξοδό του από το κτίριο της Βουλής κατευθυνόμενος προς το Ζάπειο συνελήφθη από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Η φρουρά της βουλής δεν παρενέβη αλλά διακριτικά επέβλεπε τις κινήσεις του βουλευτή. Η εντολή του φρούραρχου Κυριαζόπουλου ήταν “μην τον χάσετε από τα μάτια σας”».

Μέχρι αυτή την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από αστυνομικές πηγές για σύλληψη του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.

Εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση του περιστατικού

Γραπτή παραγγελία για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του ο κ. Ζαχαρής ζητά να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Κ. Μπαρμπαρούση. Παράλληλα, αναφέρει ότι για το εν λόγω αδίκημα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις, δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης.

Μηνυτήρια αναφορά από Καμμένο και Κουβέλη

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός, Φώτης Κουβέλης κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Εξερχόμενος του Αρείου Πάγου ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Όπως ανακοίνωσα και πριν από λίγο στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα το πρωί διεπράχθη μία βάναυση προσβολή του πολιτεύματος, αλλά και του στρατεύματος, από εκλεγμένο βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, τον κ. Μπαρμπαρούση.

Στο θέμα που αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχει δικαίωμα κανείς, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όχι μόνο εγώ σαν πολιτικός προϊστάμενος, αλλά και η φυσική ηγεσία, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι οπλίτες και οι εθνοφύλακες των Ενόπλων Δυνάμεων, να αμφισβητηθεί η δημοκρατικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν το Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, ορκίζονται να υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν υπάρχουν πια φαντάσματα του παρελθόντος που στοίχισαν πολύ ακριβά στη χώρα.

Στην παρουσία μου με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη, εγχειρήσαμε τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων και απόσπασμα του βίντεο στον αντεισαγγελέα του Άρειου Πάγου προκειμένου να γίνουν τα νόμιμα».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όσα επράχθησαν στη Βουλή των Ελλήνων αποτελούν ποινικά αδικήματα. Αδικήματα, τα οποία προσβάλουν τη δημοκρατία, προσβάλουν το Σύνταγμα, προσβάλουν τη συνταγματική δημοκρατική νομιμότητα.

Είχαμε υποχρέωση να έλθουμε στην αρμόδια δικαιοσύνη και για αυτό συναντήσαμε τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Ζαχαρή, στον οποίον, όπως σας είπε ο υπουργός, καταθέσαμε επικυρωμένο αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής, καθώς και την απεικόνιση των όσων έγιναν στη Βουλή των Ελλήνων.

Πρόκειται για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, για τα οποία κακουργήματα προβλέπεται και η αυτόφωρη διαδικασία.

Η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο σεβασμός του Συντάγματος, αποτελεί υποχρέωση όλων μας, αποτελεί υποχρέωση και δική μας και ακριβώς στο πλαίσιο της υποχρέωσης και του καθήκοντος ασκήσαμε το δικαίωμα που έπρεπε να ασκήσουμε ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

Κανένας δεν δικαιούται να προσβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις, κανένας δεν δικαιούνται να απειλεί και να προσβάλει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτά τα οποία ο νόμος επιτάσσει».

Διαγραφή από την ΚΟ της Χρυσής Αυγής

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, τέθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κωσταντίνος Μπαρμπαρούσης, μετά την απαράδεκτη ενέργειά του, να καλέσει από το βήμα της Βουλής, σε πραξικόπημα και σύλληψη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου από τον στρατό.

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, είπε συγκεκριμένα:

«Καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες».

Η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, δεν έρχεται βέβαια σε ένδειξη διαφωνίας της ηγεσίας της οργάνωσης, με το κάλεσμα του βουλευτή, αλλά για να αποφύγει το ίδιο το κόμμα την άσκηση δίωξης σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα και του κόμμα. Άλλωστε την ώρα της απαράδεκτης αναφοράς στην ομιλία του, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που βρίσκονταν στην αίθουσα τον χειροκρότησαν ιδιαίτερα θερμά, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στο κάλεσμα για πραξικόπημα.

Στην διαγραφή του βουλευτή, αντίθετα, πιθανότατα έχει παίξει ρόλο η δίκη για το αν και κατά πόσο η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι αυτό καθώς μια τέτοια πρόκληση ίσως να μην περνούσε απαρατήρητη από το δικαστήριο.

Μπαρμπαρούσης: Είμαι προσηλωμένος στη Συνταγματική Νομιμότητα

Χωρίς σχόλιο για την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, ο –ανεξάρτητος πλέον- βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, δηλώνει πως οι «αυθόρμητες δηλώσεις» του, έτυχαν «δόλιας πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνείας».

Δηλώνει μάλιστα ακόμα πως παραμένει προσηλωμένος στη… Συνταγματική Νομιμότητα. Ολόκληρη η δήλωσή του, μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής:

«Οι σημερινές αυθόρμητες δηλώσεις μου-τις οποίες ανακαλώ-επ’ ουδενί είχαν να σκοπό να αμφισβητήσουν τη συνταγματική νομιμότητα. Δυστυχώς, έτυχαν δόλιας πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνείας και έδωσαν την αφορμή στην κυβέρνηση να εκθέσει εμένα προσωπικά και το κόμμα της Χρυσής Αυγής, αλλά και να καλύψει επικοινωνιακά το ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας η άποψη του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, ότι με μια άτυχη δήλωσή μου, έκανα προπαρασκευαστικές ενέργειες για να καταλυθεί το Πολίτευμα! Τονίζω ότι η προσήλωσή μου στην Συνταγματική Νομιμότητα, την οποία υπηρετώ ως εκλεγμένος μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας από το έτος 2012, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν».

Πηγή: reader.gr

Νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει: «υπήρξε παραβίαση του Ποινικού Κώδικα για προσβολή του πολιτεύματος, για εσχάτη προδοσία και για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας». «Ζητώ να ασκηθεί άμεσα ποινική δίωξη κατά του βουλευτή Μπαρμπαρούση και της Χρυσής Αυγής και ζητώ δι' υμών (σ.σ. του προεδρίου της Βουλής) να εγκριθεί η άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας για να μπορέσει η δικαιοσύνη να εφαρμοσει το νόμο. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το πολίτευμα και το Σύνταγμα»