«Καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια βλέπει ο Τσίπρας

Gazzetta team
«Καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια βλέπει ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξάγεται στη Ρόδο, χαρακτήρισε «νέο μνημόνιο» την πιστοληπτική γραμμή την οποία προκρίνουν αρκετοί αξιωματούχοι των θεσμών.

Για ανοιχτό δρόμο προς μια «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως προεξοφλούσε ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξάγεται στη Ρόδο, χαρακτήρισε «νέο μνημόνιο» την πιστοληπτική γραμμή την οποία προκρίνουν αρκετοί αξιωματούχοι των θεσμών, αλλά και ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Απαντώντας στην κριτική του περιφερειάρχη σχετικά με την εξίσωση του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Την εξίσωση του ΦΠΑ την απαίτησαν οι δανειστές, όμως κάποιοι εντός της χώρας τους είχαν δώσει την ιδέα, καθώς περιλαμβανόταν στο mail Χαρδούβελη».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε και πάλι για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια το καλοκαίρι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από μια πολύ μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, των δυο πρώτων προγραμμάτων που αντί να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση οδήγησαν σε καταστροφή του 25% του ΑΕΠ και οδήγησαν στην απελπισία μεγάλο κομμάτι του κόσμου, με το βάρος αυτό και με οιωνούς δύσκολους η μεγάλη καμπή είναι ότι αυτή η περιπέτεια τελειώνει.

Αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Το ακούσαμε κι άλλες φορές που δεν συνέβη. Δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης αλλά επιτυχία της χώρας. Το πρόγραμμα τελειώνει με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους. Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν. Και νομίζω ότι αυτοί οι κάποιοι ενδεχομένως να στεναχωριούνται όχι γιατί πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματικότερη, αλλά για να μπορούν να φωνάζουν ότι η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση.

Αυτοί που στεναχωριούνται, είναι οι ίδιοι που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, που το 2017 έλεγαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Αυτοί οι ίδιοι δεν κουράζονται να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις. Φέτος προεξόφλησαν ότι δεν θα υπάρξει «καθαρή έξοδος». Πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέο μνημόνιο.

Βλέπουμε ότι η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της και ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διαμορφώσει αυτόνομα τη δική της αναπτυξιακή πολιτική. Να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο βασισμένο στις δικές μας ανάγκες».

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ακόμα σχετικά με τα Περιφερειακά Συνέδρια: «Η μεγάλη καινοτομία αυτής της προσπάθειας είναι ότι ξεκινάμε να σχεδιάζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, να οργανώνουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό όχι από το κέντρο, αλλά από τις Περιφέρειες, σε άμεση επαφή με τους τοπικούς φορείς. Όταν θα ολοκληρώσουμε σ' όλες τις περιφέρειες τον σχεδιασμό αυτό, τότε θα μπορέσουμε να συνθέσουμε το παζλ και να αποκτήσουμε ένα ρεαλιστικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Πηγή: reader.gr