Το φαινόμενο της «σταυρωτής θάλασσας» κι οι κίνδυνοι για πλοία και κολυμβητές (pics & vid)

Gazzetta team
Το φαινόμενο της «σταυρωτής θάλασσας» κι οι κίνδυνοι για πλοία και κολυμβητές (pics & vid)
Το Ιλ ντε Ρε (Île de Ré) βρίσκεται στον Βισκαϊκό Κόλπο σε πολύ κοντινή απόσταση από τις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού ωκεανού.

Το κλίμα του σε συνδυασμό με τις τεράστιες αμμουδιές του, το καθιστούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, όμως ένα φυσικό φαινόμενο που εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το Ιλ ντε Ρε, καθιστά το νησί των περίπου 18.000 κατοίκων πεδίο εκτεταμένων επιστημονικών και μετεωρολογικών μελετών.

Πιο συγκεκριμένα το φαινόμενο των «σταυρωτών κυμάτων», το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα για την ναυσιπλοΐα, έχει συνδεθεί με το μικρό νησί του Ατλαντικού, καθώς η τοποθεσία του ευνοεί κατά κόρον την εμφάνισή του.

Το φαινόμενο αποτελεί το αποτέλεσμα δύο συνδυασμένων συστημάτων κυμάτων, τα οποία όταν έρθουν σε επαφή, μπορούν να δημιουργήσουν υποθαλάσσιες δίνες, παγιδεύοντας πλοία κι ανθρώπους που μπορούν να βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές που επηρεάζονται από περισσότερα από ένα μετεωρολογικά συστήματα, με τους ανέμους και τις ροές των κυμάτων να έχουν διαφορετικές διευθύνσεις και δημιουργούν περιδινήσεις-παγίδες, που μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Το συγκεκριμένο νησί, εξαιτίας και της γεωγραφικής του θέσεις, βρίσκεται πολλές φορές στην πορεία αντίθετων καιρικών συστημάτων, με αποτέλεσμα την καταγραφή του φαινομένου από τις κάμερες, με τους ειδικούς βέβαια να εφιστούν την προσοχή όλων, καθώς όσο μαγευτικό είναι το φαινόμενο, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι στην πραγματικότητα.