Το χιόνι στη Σαχάρα γίνεται το απόλυτο παγκόσμιο viral (pics)

Gazzetta team
Το χιόνι στη Σαχάρα γίνεται το απόλυτο παγκόσμιο viral (pics)
Το χιονισμένο τοπίο προκάλεσε την έκπληξη κατοίκων κι επιστημόνων, καθώς τα τελευταία 37 χρόνια έχει χιονίσει μόλις 3 φορές στην αφρικανική έρημο.

Είναι η τρίτη φορά στα τελευταία 37 χρόνια που χιονίζει στην Έρημο Σαχάρα. Ειδικότερα, χιόνι ύψους 40 εκατοστών κάλυψε τους αμμόλοφους της πόλης Άιν Σέφρα στην Αλγερία, μετά από μια έντονη καταιγίδα που έπληξε την περιοχή την Κυριακή.

Το χιόνι άρχισε να πέφτει τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και πολύ γρήγορα είχε καλύψει την άμμο.

Ο φωτογράφος Karim Bouchetata που απαθανάτισε το μοναδικό τοπίο δήλωσε: «Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι όταν ξυπνήσαμε και είδαμε το χιόνι. Έμεινε άθικτο κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και άρχισε να λιώνει περίπου στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής».

Το 2016, η πόλη που είναι γνωστή σαν «Η πύλη προς την έρημο» «βούλιαξε» από το χιόνι λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η κακοκαιρία προκάλεσε χάος στην πόλη, οι δρόμοι ήταν ολισθηροί, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά ατυχήματα.

Τον Ιανουάριο του 2017 υπήρξε νέα χιονόπτωση και τα παιδιά έφτιαχναν χιονάνθρωπους και έκαναν σκι στους αμμόλοφους!

Πριν από αυτό, η τελευταία φορά που είχε χιονίσει στην πόλη Άιν Σέφρα ήταν στις 18 Φεβρουαρίου 1979, έπειτα από μια χιονοκαταιγίδα που διήρκεσε μόλις μισή ώρα!

Η Άιν Σέφρα βρίσκεται περίπου χίλια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από την οροσειρά του Άτλαντα.

Παρά το υψόμετρο, το χιόνι είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και κανονικά η θερμοκρασία αυτή την εποχή κυμαίνεται από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια και στο γειτονικό Μαρόκο

Το Μαρόκο βρίσκεται αντιμέτωπο, εδώ και λίγες ημέρες, με ασυνήθιστες για την εποχή χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της χώρας.

«Σε γενικές γραμμές, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ισχυρές χιονοπτώσεις έπληξαν την οροσειρά του Άτλαντα, από υψόμετρο 900 μέτρων, με τον υδράργυρο να καταγράφει πτώση αγγίζοντας έως και τους -5 βαθμούς Κελσίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας.

Στο εσωτερικό της χώρας το τσουχτερό κρύο κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του από την Παρασκευή.

Η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους εξαιτίας των χιονοπτώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, με αποτέλεσμα χωριά, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, να αποκλειστούν.

«Κάτοικοι παγιδεύτηκαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους» δήλωσε ένας κάτοικος του Μπεν Σμιμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή να «κινητοποιηθεί το σύνολο των κυβερνητικών φορέων», επιβεβαιώνοντας ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι θα ενταχθούν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διανομή κουβερτών και τροφίμων…).

Κρύο επικρατεί και στις ακτές του Ατλαντικού. Σήμερα το Ραμπάτ επλήγη από χαλάζι, ενώ χθες Κυριακή ένας θαλάσσιος σίφωνας καταγράφθηκε στα ανοικτά της διοικητικής πρωτεύουσας της χώρας.

Πηγή: reader.gr