Τι ισχύει με τους σεισμούς στην Κρήτη και τις έρευνες υδρογονανθράκων

Gazzetta team
Τι ισχύει με τους σεισμούς στην Κρήτη και τις έρευνες υδρογονανθράκων
Έχουν σχέση οι έρευνες για υδρογονάνθρακες με τους πρόσφατους σεισμούς στην Κρήτη; Ο Ευθύμης Λέκκας απαντά.

Την κατηγορηματική άποψη ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με τη σεισμική ακολουθία που καταγράφηκε αρχές Δεκεμβρίου στα νότια της Κρήτης, εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Στο περιθώριο ενημερωτικού σεμιναρίου που πραγματοποίησε ο Οργανισμός στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με στόχο την εκπαίδευση αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών στελεχών για την προστασία από τους σεισμούς, ο κ. Λέκκας κλήθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί σύνδεσης των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων με τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται κατά διαστήματα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια, συνεπώς δεν έχουν καμία επίδραση στις γεωδυναμικές διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος 10-20 χιλιομέτρων. Είναι σαν να διατείνονται ότι πετάει μια πεταλούδα στη Νέα Υόρκη και αντιλαμβάνονται το πέταγμα της πεταλούδας εδώ στην Ελλάδα. Τέτοια συσχέτιση υπάρχει».

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στα νότια της Κρήτης στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν συνδέεται με τους σεισμούς στην Αλβανία και σε αλλά σημεία του Ελληνικού χώρου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η έξαρση που υπήρχε πριν από δύο μήνες σε όλο τον ελληνικό και αλβανικό χώρο, είχε μόνο μια χρονική σύμπτωση. Δεν υπήρχε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο».

Παράλληλα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα είναι στην πλειονότητά τους καλά θωρακισμένα απέναντι σε σεισμούς.

Όπως ανέφερε, «τα δημόσια κτίρια έχουν υψηλή θωράκιση στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικής ηλικίας, από παλιά ιστορικά κτίρια στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρά μόνο να τα ενισχύσουμε, μέχρι και κτίρια που κτίστηκαν τις δεκαετίες '60, '70 και '80. Όσο περνά ο χρόνος η ποιότητα των κτιρίων και η αντισεισμική θωράκιση κλιμακώνεται και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε κορυφαία επίπεδα».

Ωστόσο είπε, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση των παλαιών κτιρίων. Το σεμινάριο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αναστάσιος Κουρουπάκης, δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπηρεσιακοί παράγοντες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία καθώς και στελέχη εθελοντικών ομάδων.