Αισθητός σεισμός στην Αθήνα

Gazzetta team
Αισθητός σεισμός στην Αθήνα
Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής. Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι, που εκτιμούν πως πρόκειται για αναμενόμενο μετασεισμό της δόνησης των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου.

Η σεισμική δόνηση είχε ένταση 4,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ κι είχε ως επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας, 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στα 9 χιλιόμετρα.

Τσελέντης: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ.

«Ήταν σίγουρα επιφανειακός», είπε ο Άκης Τσελέντης στον Alpha και ξεκαθάρισε πως είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», τόνισε.

O κύριος Τσελέντης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε και άλλους μετασεισμούς.

Λέκκας: «Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα»

«Ήταν ένα γεγονός αισθητό σε όλη την Αττική, το μεγεθός του πρέπει να είναι 4,3 Ρίχτερ. Είναι ένας σεισμός τον οποίον τον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας με δηλώσεις του στην ΕΡΤ και συνέχισε:

«Το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,3 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία».

«Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής», πρόσθεσε.

Καραστάθης: «Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά»

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, δήλωσε στο One Channel πως τέτοιοι σεισμοί είναι αναμενόμενοι.

«Ο κόσμος ανησυχεί επειδή δεν ξέρει» είπε ο κύριος Καραστάθης και συνέχισε: «ένας σεισμός της τάξης του 5,1 μπορεί να δημιουργήσει μετασεισμούς σαν τον σημερινό. Οι νόμοι της στατιστικής για τη σεισμολογία λένε, ότι το συνηθέστερο μέγιστο μέγεθος των μετασεισμών είναι μία μονάδα κάτω κατά μέσο όρο».

«Λίγο μετά τα 5,1 Ρίχτερ είχαμε μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ και τώρα 4,2. Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά» τόνισε ο κ. Καραστάθης.

«Αυτός ο σεισμός είναι τακτικός και φυσιολογικός. Δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως όσο περνάει ο καιρός αραιώνουν οι μετασεισμοί, αλλά δεν ακολουθούν πάντα φθήνουσα πορεία», επεσήμανε.