Αντιδράσεις για την αναγόρευση Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ

Gazzetta team
Αντιδράσεις για την αναγόρευση Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ
Πλήθος απόψεων και αντιπαράθεση ανάμεσα σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητα του ΑΠΘ, έφερε η αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτωρα του πανεπηστημίου.

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωτερικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου η αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, σε επίτιμο διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής.

Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας διατυπώνονται αρκετές απόψεις κυρίως επικριτικές για την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο του μητροπολίτη. Οι επικρίσεις δεν εστιάζονται μόνον στην επισημοποίηση όσο στο γεγονός ότι η τελετή έγινε εν κρυπτώ, σε αντίθεση με την πάγια πρακτική την οποία ακολουθεί το πανεπιστήμιο σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η εκδήλωση ανακήρυξης του κ. Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα δεν έγινε στο ΑΠΘ, με τον συνήθη τρόπο όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επίσης, δεν προηγήθηκε κάποια ανακοίνωση από πλευράς πανεπιστημίου, αλλά ακόμη και σήμερα, το ΑΠΘ δεν έχει εκδώσει καν επίσημο δελτίο Τύπου με το οποίο να γνωστοποιεί το γεγονός.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας με δήλωσή του στη Voria.gr παραδέχθηκε ότι ήταν επιλογή των πρυτανικών αρχών η τελετή να γίνει σε «μικρό κύκλο», υποστηρίζοντας ότι έπρεπε, πριν ολοκληρωθεί η θητεία του, να υλοποιηθεί η απόφαση που είχε λάβει η Σύγκλητος του ΑΠΘ το 2017 και να κλείσει έτσι η σχετική εκκρεμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή επιτιμοποίησης του κ. Άνθιμου είχε οριστεί αρχικά να γίνει στις 27 Νοεμβρίου 2017, ωστόσο λόγω αντιδράσεων, οι πρυτανικές αρχές αναδιπλώθηκαν ανακοινώνοντας ότι, «η προαναγγελθείσα τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, αναβάλλεται για λόγους καλύτερης οργάνωσης».

Ένα κείμενο στο «Διάλογο» του καθηγητή και πρώην προέδρου του τμήματος Φιλολογίας Μιχάλη Χρυσανθόπουλου, αναφέρει, «από το 2017 όλοι γνωρίζαμε την απόφαση του Τμήματος Ποιμαντικής να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον Άνθιμο. Δικαίωμα του τμήματος να επιλέγει τους επίτιμους διδάκτορες που επιθυμεί. Οι επιλογές του χαρακτηρίζουν τους καθηγητές του, οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις» και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «το 2017, πριν προχωρήσει η τελετή επιτιμοποίησης, πολλοί καθηγητές του ΑΠΘ (και εγώ ανάμεσά τους) διαμαρτυρηθήκαμε προς τον πρύτανη και τη Σύγκλητο, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή χαρακτηρίζει και το ΑΠΘ. Ο πρύτανης ανέβαλε την τελετή επιτιμοποίησης. Όλοι νομίσαμε ότι το θέμα έληξε. Ο πρύτανης, όμως, άλλα σκεπτόταν: να περάσει ο χρόνος, να ξεχαστεί το ζήτημα, να γίνουν οι εκλογές (ευρωπαϊκές, δημοτικές, πρυτανικές, βουλευτικές), να αρχίσουν οι διακοπές, να πλησιάζει η λήξη της θητείας του, να αποφύγει τη δημοσιότητα και τους πανεπιστημιακούς χώρους και να κάνει την επιτιμοποίηση λέγοντας, προφανώς, ‘ας κλείσω κι αυτή την εκκρεμότητα’. Οι σκέψεις του και η πράξη του τον χαρακτηρίζουν. Ως καθηγητές το ΑΠΘ που διαφωνούμε με την επιτιμοποίηση του Άνθιμου (γιατί υπάρχουν και αυτοί που συμφωνούν, αλλά και αυτοί που αδιαφορούν) δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη λύπη και δυσαρέσκειά μας για την πράξη του πρύτανη».

Απάντηση στα επικριτικά σχόλια έδωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Σίμος Πασχαλίδης, αναφέρει, «στην πολυετή εκκλησιαστική προσφορά του κ. Ανθίμου, επί 30 χρόνια στην ακριτική μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, με πλουσιότατο κοινωνικό έργο, μεταξύ του οποίου η ίδρυση πρότυπων Ιδρυμάτων για χρονίως πάσχοντες και γηροκομείων, και με τη μοναδική συμβολή του στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, για την οποία τιμήθηκε τότε ως επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ»

Σημειώνει, επίσης, την υποστήριξη την οποία παρείχε ο κ. Άνθιμος στις εκπαιδευτικές και επιστημονικές δράσεις και των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής καθώς και «στην πολύτιμη διευκόλυνση των σπουδών αλλοδαπών φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, μέσω της λειτουργίας τριών φοιτητικών οικοτροφείων, με ενίσχυση ιδιαίτερα των φοιτητών που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία (!). Καταγράφω το τελευταίο ως χαρακτηριστικό δείγμα της έμπρακτης απουσίας οποιασδήποτε διχαστικής λογικής στον τρόπο που έχει λειτουργήσει ο κ. Άνθιμος, πέραν των οιονδήποτε προφορικών διατυπώσεων, που ενίοτε μεταφέρονται όχι πάντοτε με ακρίβεια στα μέσα ενημέρωσης ή κοινωνικής δικτύωσης».