Το πρώτο διαμέρισμα για ασυνόδευτα κορίτσια πρόσφυγες στην Αθήνα είναι γεγονός (pic)

Gazzetta team
Το πρώτο διαμέρισμα για ασυνόδευτα κορίτσια πρόσφυγες στην Αθήνα είναι γεγονός (pic)
Περισσότερα από 3.400 ασυνόδευτα παιδιά, όπως η Ανίτα και η Νάγια, βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους, ενώ πάνω από 2.000 διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, λόγω έλλειψης επαρκών θέσεων σε δομές φιλοξενίας.

Η Ανίτα και η Νάγια κατοικούν στο πρώτο διαμέρισμα για κορίτσια που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της ΜΕΤΑδρασης «Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση για Ασυνόδευτους Ανήλικους» ηλικίας 16-18, η οποία προσφέρει ένα καινοτόμο μοντέλο στήριξης, με στόχο την ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Τα δύο κορίτσια πρόσφυγες έχουν φτάσει στη χώρα μας μόνες, χωρίς συγγενείς, η κάθε μία από διαφορετική ήπειρο. Όπως τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά, έχουν αναγκαστεί να βιώσουν και να αντιμετωπίσουν σκληρές εμπειρίες και προκλήσεις και έχουν αναπτύξει εντυπωσιακή ωριμότητα και αποφασιστικότητα.

Η δράση αυτή, που είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ηλικιακές ανάγκες των ασυνόδευτων ανήλικων, τους ενθαρρύνει να αξιοποιήσουν και να εξελίξουν τις ικανότητές τους. Όπως και στα άλλα δύο διαμερίσματα της δράσης, στα οποία συγκατοικούν αγόρια, τα κορίτσια μοιράζονται τις ευθύνες, αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού και ετοιμάζονται, με τη στήριξη του προσωπικού και εθελοντών της ΜΕΤΑδρασης, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής, όταν κλείσουν τα 18.

Το διαμέρισμα που θα στεγάσει τα όνειρά τους

«Είμαι τυχερή που βρίσκομαι εδώ και έχω τη δυνατότητα να χτίσω τη ζωή μου», δηλώνει η Ανίτα. Το 17χρονο κορίτσι αγαπάει τον αθλητισμό και κάνει καθημερινά προπονήσεις Τάε Κβον Ντο. Παράλληλα, διαβάζει εντατικά για το σχολείο της, με στόχο να σπουδάσει βιολογία και να εξειδικευτεί στη γενετική. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση ασθενειών και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους», προσθέτει.

Η Νάγια, από την άλλη, είναι καλλιτεχνική φύση, πολύ δημιουργική, της αρέσει να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει και ονειρεύεται να γίνει γραφίστρια. Ως μαθήτρια, είναι ιδιαίτερα επιμελής. Σε μια σχολική εργασία, ζωγράφισε την εκπαίδευση «σαν ένα μεγάλο ήλιο που λάμπει και δεν σβήνει ποτέ».

Τα δύο κορίτσια έχουν και κοινά ενδιαφέροντα: τους αρέσουν τα βιβλία, το σινεμά και οι βόλτες με φίλους. Πηγαίνουν μαζί στο σχολείο κάθε μέρα, όπως άλλες συνομήλικες κοπέλες.

Η επέκταση της δράσης στα άμεσα σχέδια της ΜΕΤΑδρασης

Μέχρι το τέλος του 2018, δύο κορίτσια ακόμα αναμένεται να συγκατοικήσουν με την Ανίτα και τη Νάγια. Η ΜΕΤΑδραση επιδιώκει την επέκταση της δράσης αυτής με άλλα τρία διαμερίσματα, με στόχο τη στήριξη συνολικά 24 εφήβων.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της δράσης αποδεικνύουν πως με καινοτόμες πρωτοβουλίες προωθούνται περαιτέρω λύσεις για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

Η δράση της ΜΕΤΑδρασης «Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση για Ασυνόδευτους Ανήλικους» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 με την πολύτιμη στήριξη και χρηματοδότηση της διεθνούς αντιπροσωπείας της UNICEF στην Ελλάδα και με τη σημαντική συμβολή των Εισαγγελέων Ανηλίκων και Πρωτοδικών και του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, καθώς και τη συνεργασία του ΕΚΚΑ.