Έφτασε με άγριες διαθέσεις ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς»: Αναλυτικά η πορεία του (pics & vid)

Gazzetta team
Έφτασε με άγριες διαθέσεις ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς»: Αναλυτικά η πορεία του (pics & vid)
Νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, θα σχηματιστεί ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» που αναμένεται αργά το βράδυ της Πέμπτης να εμφανιστεί στο Νότιο Ιόνιο.

Για θυελλώδεις ανέμους εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ενώ ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας αναφέρονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση αλλά και ζημιές από τις ριπές του ανέμου. Παράλληλα την Παρασκευή 28/9 κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας αλλά κι οι παιδικοί σταθμοί. Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Δείτε στο παρακάτω γράφημα την -μέχρι στιγμής- εκτιμώμενη πορεία του μεσογειακού τυφώνα «Ζορμπά»

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ.Καλλιανός αναφέρει: «Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα θα είναι περίπου αυτή που σας δίνω στο παρακάτω διάγραμμα. Το Σάββατο το πρωί θα βρεθεί περίπου στα ανοιχτά του Ιονίου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει φτάσει στις περιοχές των Δωδεκανήσων. Κρατάω μια μικρή ακόμη επιφύλαξη για την πορεία του γιατί τέτοια συστήματα πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν ακόμη και 1 ημέρα πριν».

Οι συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τους πολίτες σχετικά με το πέρασμα του μεσογειακού τυφώνα από περιοχές της Ελλάδας.

Ισχυροί άνεμοι κατά το πέρασμα του κυκλώνα

Οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί κυρίως στη νότια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του περάσματος του Μεσογειακού κυκλώνα. Οι περιοχές που φαίνεται ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με ισχυρές ριπές ανέμων μέσα στο ΣΚ (εντάσεις 10-11 μποφόρ) είναι τμήματα του νοτίου Ιονίου, της νότιας ενδεχομένως παράκτιας Πελοποννήσου, τοπικά της Κρήτης αλλά και των νότιων Δωδεκανήσων.

Συνδυασμός ισχυρών ανέμων με βροχές και καταιγίδες

Καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής φαίνεται ότι ο Μεσογειακός κυκλώνας θα παραμείνει ακίνητος στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου, ενώ θα "αποφασίσει" να κινηθεί ανατολικότερα προς την υπόλοιπη νότια Ελλάδα από το Σάββατο το πρωί (εικόνα 1). Σε τοπικό επίπεδο, οι ριπές του ανέμου θα αγγίζουν τα 10-11 μποφόρ, δεν θα είναι όμως μεγάλη η θαλάσσια ή η χερσαία έκταση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους ανέμους, αυτό θα πρέπει να τονιστεί διότι θα επηρεαστούν μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές που σας προανέφερα (και πάλι σε τοπικό επίπεδο).

Πού θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες το Π-Σ-Κ

Στους χάρτες 2,3 και 4, βλέπετε τις περιοχές που θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις 24ώρου κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής αντίστοιχα. Με τα πιο έντονα σκούρα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με τις περισσότερες και πιο ισχυρές βροχές και με τα πιο ανοιχτά οι περιοχές που θα είναι πιο εξασθενημένα και τοπικού χαρακτήρα οι βροχοπτώσεις. Εξάλλου, η κλίμακα στο κάτω μέρος των χαρτών σας δείχνει ακριβώς αυτό που σας αναφέρω παραπάνω.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Ξεπερνούν τις 580 οι κλήσεις που έχει δεχθεί η πυροσβεστική από χθες από περιοχές σε ολόκληρη την Αττική.

Συγκεκριμένα, από χθες το πρωί έως αυτή την ώρα, η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για να επέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστούν πτώσεις δένδρων και να αφαιρεθούν παρασυρμένα αντικείμενα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν.

Οι εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου

H κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής.

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», το meteo-ΕΑΑ θα εκδώσει νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Στο μεταξύ, ο «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, εξακολουθεί να πλήττει όλη τη χώρα, καθηλώνοντας τα πλοία στα λιμάνια και προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιώντας για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μέχρι την Κυριακή.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι βροχές, οι καταιγίδες και οι ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 10 μποφόρ.

Ειδικότερα για σήμερα Πέμπτη προβλέπονται:

Α. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο, αλλά στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ).

Β. Από τις απογευματινές ώρες οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα
Θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Την Παρασκευή (28-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο , την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο (29-09-2018):

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Β. Τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα.

Β. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

Δεμένα πλοία, κλειστά σχολεία και θυελλώδεις άνεμοι

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και «αρρυθμίες» στους δρόμους, προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας «Ξενοφών», το οποίο πλήττει από την Τρίτη τη χώρα.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Στα λιμάνια Ραφήνας και Τήνου, τα πλοία έδιναν μάχη με τα κύματα.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη,Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας.

Κλειστά όλα τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ξενοφών» που σαρώνει τη χώρα και δημιουργεί πλήθος προβλημάτων.

Πηγή: reader.gr