Έρχεται καύσωνας με 40άρια

Gazzetta team
Έρχεται καύσωνας με 40άρια
Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού θα κάνει την εμφάνισή του την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο.

Ο υδράργυρος θα φθάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, μέχρι αύριο Παρασκευή θα σημειωθούν ήπιες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές. Το μεσημέρι της Παρασκευής η μέγιστη θερμοκρασία στις πιο ζεστές περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει το Σάββατο όπου οι θερμές αέριες μάζες σταδιακά θα πλησιάζουν από τις περιοχές της βόρειας Αφρικής. Ο υδράργυρος σε τμήματα της Θεσσαλίας, της κεντρικής Μακεδονίας και πιθανότατα της ανατολικής Στερεάς ή και της ανατολικής Πελοποννήσου θα αγγίξει τους 37 με 38°C.

Στην Αθήνα, το μεσημέρι του Σαββάτου τα θερμόμετρα θα καταγράψουν πιθανότατα 37°C ως μέγιστη τιμή. Το Σάββατο, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, θα είναι μεταβατική πριν τον καύσωνα που θα έρθει.

Κυριακή και Δευτέρα καύσωνας

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, οι θερμοκρασίες το διήμερο θα φθάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και πιθανότατα και σε περιοχές της ανατολικής, νότιας και δυτικής Πελοποννήσου θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές 39°C-40°C και τοπικά ακόμη και 41°C. Η πιθανότητα να σημειωθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 42°C είναι περιορισμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται.

Επίσης, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όχι όμως σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις, παρ’ όλα αυτά όμως θα προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Η πιο δύσκολη μέρα φαίνεται πως θα είναι η Κυριακή. Τη Δευτέρα η ζέστη θα υποχωρήσει από τα δυτικά και τα βόρεια ενώ κατά τόπους θα αναπτυχθούν πυκνές νεφώσεις που ίσως δώσουν λίγες μπόρες στα βόρεια και βορειοδυτικά τις μεσημεριανές ώρες.

Αντίθετα, στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και σε όλο το Αιγαίο η ζέστη θα συνεχίσει και τη Δευτέρα με αμείωτη ένταση και περίπου με τις ίδιες μέγιστες θερμοκρασίες.

Τη Δευτέρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη όπου ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 38°C.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα

  • Παρασκευή: 34-35°C
  • Σάββατο: 36-37°C
  • Κυριακή: 39-40°C
  • Δευτέρα: 38-39°C

Θεσσαλονίκη

  • Παρασκευή: 34°C
  • Σάββατο: 35°C
  • Κυριακή: 35-36°C
  • Δευτέρα: 33-34°C