Έρχονται πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Gazzetta team
Έρχονται πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα
Αν έχετε ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, τότε δεν έχετε άλλο περιθώριο. Στις 23 Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που πρέπει να ασφαλίσετε το όχημά σας, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά τη διασταύρωση των στοιχείων και θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα.

Υποχρέωση ασφάλισης έχουν όλα τα οχήματα των οποίων οι πινακίδες δεν έχουν κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με την άδεια κυκλοφορία και τις πινακίδες. Αν λοιπόν μετά τις 23 Μαρτίου βρεθείτε με ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, τότε θα λάβετε ειδοποίηση μέσω του taxisnet για να πληρώσετε χρηματικά πρόστιμα ύψους 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχρεωτική είναι μόνο η ασφάλιση του οχήματος για αστική ευθύνη. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν κατά βάση τρίμηνα, εξάμηνα και ετήσια συμβόλαια, με τα τελευταία να είναι και τα πλέον οικονομικά, αν αναχθούν σε κόστος/μήνα.

Υπάρχουν επίσης και προγράμματα χρέωσης ανάλογα με τα χιλιόμετρα που καλύπτει ένα αυτοκίνητο, ενώ ορισμένες ασφαλιστικές έχουν δημιουργήσει και συμβόλαια με το μήνα, ώστε να διευκολύνουν του κατόχους αυτοκινήτων που σκέφτονται να τα μεταβιβάσουν, να τα ακινητοποιήσουν ή τα χρησιμοποιούν ελάχιστες ημέρες το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση δεν συμφέρει να επιβαρυνθεί κάποιος το πρόστιμο, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από μια εξάμηνη ή ετήσια ασφαλιστική κάλυψη και φυσικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να κυκλοφορεί κανείς ανασφάλιστος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, αν φταίει θα επιβαρυνθεί με μεγάλες οικονομικές και πιθανώς ποινικές υποχρεώσεις, ενώ ακόμα και αν δεν φταίει θα έχει να αντιμετωπίσει δυσβάσταχτα διοικητικά πρόστιμα.