ΣΕΚΑΠ: Κέρδισε την πρώτη μάχη για το πρόστιμο των 44 εκατ. ευρώ

Gazzetta team
ΣΕΚΑΠ: Κέρδισε την πρώτη μάχη για το πρόστιμο των 44 εκατ. ευρώ
Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη κέρδισε την πρώτη μάχη σχετικά με το πρόστιμο των 44 εκατ. ευρώ που της έχει επιβληθεί.

Ειδικότερα με απόφαση του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έκανε δεκτή την αίτηση κατά των ασφαλιστικών μέτρων είσπραξης του προστίμου που επέβαλλε η ΣΕΚΑΠ, ωστόσο η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο και αναμένεται να συγκληθεί στις αρχές Μαϊου, προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Τελωνείο Ξάνθης είχε κοινοποιήσει στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ (έχει φτάσει στα 44 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις), για την υπόθεση του 2009, χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από τη Donskoy Tabak του ομίλου Σαββίδη το 2013, που σήμερα καλείται να το πληρώσει.

Η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου στις 29 Δεκεμβρίου συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- αίτημα προσωρινής αναστολής όλων των αναγκαστικών πράξεων σε βάρος της ΣΕΚΑΠ.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν προχωρήσει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη.

Το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε τα 1975. Συμμετείχε σε αυτή η Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και η Αγροτική Τράπεζα. Το 1984 λάνσαρε το Cooper, το 1989 το GR και το 1997 το BF. Οι πωλήσεις της εταιρείας απογειώθηκαν με το λανσάρισμα του βιολογικού φίλτρου, μετά από έρευνες Ελλήνων επιστημόνων. Το 2011 η εταιρεία εισήλθε και στην αγορά των slim τσιγάρων. Το 2013 η εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της εκκαθάρισης. Τελικά εξαγοράστηκε από την Donskoy Tabak του κ. Ιβάν Σαββίδη. Απσχολεί 172 εργαζόμενους.

Πηγή: reader.gr