Tο ΔΝΤ δε δίνει ημερομηνία επιστροφής

Gazzetta team
Tο ΔΝΤ δε δίνει ημερομηνία επιστροφής
Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα δήλωσε ο Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρινίζει πάντως ότι το ΔΝΤ είναι σε στενές επαφές με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να καθοριστεί ο χρόνος επιστροφής.

«Επικεντρωνόμαστε στο πως θα ενεργοποιήσουμε το επί της αρχής πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει. Αυτό προϋποθέτει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και πρόοδο στο θέμα του χρέους. Αυτά θα είναι τα δύο βασικά θέματα στο καλάθι των συζητήσεων», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του Ταμείου για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Όταν ερωτήθηκε για το εάν θα ληφθούν αποφάσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα μέσα στο Φεβρουάριο -κάτι που ανέφερε η τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ για τη χώρα μας τον Ιούλιο του 2017 – ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλαβε αποστάσεις.

«Δεν είχαμε ποτέ πει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε και τόνισε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συζητήσει για την Ελλάδα όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. «Αυτό δεν έχει αλλάξει. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τα δύο στοιχεία. Από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο στο θέμα του χρέους», είπε.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως στην τελευταία συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα από το Νταβός η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε θετικά για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέουςκρατάνε ήδη από το 2015 πλέον έχουν άλλη δυναμική. «Θεωρώ πως η δήλωση του Eurogroup του Ιανουαρίου επιτάχυνε τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε και προσέθεσε: «Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα ποδιά της».

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί εάν υπάρξει αδιέξοδο στο ζήτημα αυτό δεν θέλησε να κάνει σπέκουλα. «Δεν θα κάνω υποθέσεις για ένα αδιέξοδο στις συζητήσεις για το χρέος. Θεωρούμε ότι το τελευταίο Eurogroup επιτάχυνε τις διεργασίες. Πιστεύουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η οπτική μας. Η προσοχή μας είναι στο ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει», είπε.

Το ΔΝΤ δεν είναι «όχημα» για παραμονή στην Ευρωζώνη

Ο Ραις ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει την Ελλάδα ως όχημα παραμονής στην Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς για αναφορές που υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ επιδιώκει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να συνεχίσει να έχει μια βαριά θεσμική παρουσία στην ευρωζώνη, ο Ράις δεν δέχθηκε αυτή την ερμηνεία. «Υπηρετούμε μετά από αίτημα του κράτους μέλους. Αν μπορούμε να είμαστε βοηθητικοί τότε το κάνουμε», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο επικουρεί τα μέλη του με πολλούς τρόπους.

«Έχουμε πολλούς τρόπους για να το κάνουμε. Κάποιες φορές βοηθάμε με την ανάλυση μας, κάποιες με χρηματοδότηση και κάποιες άλλες με τη τεχνική μας βοήθεια», είπε και επεσήμανε πως σε πολλές χώρες στην ευρωζώνη που το ΔΝΤ έδωσε στο παρελθόν στήριξη, αλλά πλέον δεν μετέχει πλέον χρηματοδοτικά, εξακολουθεί να βοηθά μέσω της εποπτείας.

Πηγή: insider.gr