H Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό αυτοκτονιών σε όλη την Ευρώπη (pics)

Gazzetta team
H Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό αυτοκτονιών σε όλη την Ευρώπη (pics)
H χώρα μας καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, ενώ διατηρεί τα πρωτεία στην Γηραιά Ήπειρο.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια, η δραματική αύξηση των αυτοκτονιών να κυριαρχούσε στη δημόσια σφαίρα, όμως η πραγματικότητα είναι εμφανώς διαφοροποιημένη.

Σύμφωνα με έρευνα του Πγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα ποσοστά των αυτοκτονιών παγκοσμίως, η χώρα μας έκανε την ευχάριστη έκπληξη καθώς διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα αγγίζει μόλις τις 3,2 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει τις 11,9 αυτοκτονίες στον ίδιο αριθμό κατοίκων, ενώ «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Λιθουανία με 26,1 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Τζαμάικα διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό με μόλις 1,2 αυτοκτονίες, ενώ στον αντίποδα εμφανίζεται η ασιατική Σρι Λάνκα με 34,6.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως ο «μύθος» για τους βόρειους λαούς δείχνει να επιβεβαιώνεται καθώς οι χώρες της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας και της ανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά από τις χώρες του Νότου, ενώ κι οι Γιαπωνέζοι επιβεβαιώνουν τις φήμες με ποσοστό 15,4 ανά 100.000 κατοίκους, όπως κι οι κάτοικοι της Νοτίου Κορέας (24,1 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους).

Τέλος, ακόμη ένα αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας σε σχέση με τους Έλληνες αποτελεί ο παρακάτω πίνακας που δείχνει ένα εξαιρετικά σταθερό ποσοστό σε βάθος 15ετίας, ενώ τα ποσοστά των αντρών (5,4 ανά 100.000 κατοίκους) είναι σαφώς υψηλότερα από αυτά των γυναικών (1,2 ανά 100.000 κατοίκους).