Ένα… ρομπότ θα καθορίζει τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σας

Gazzetta team
Ένα… ρομπότ θα καθορίζει τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σας
Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο ο κάθε οδηγός παρακολουθείται από ένα σύστημα το οποίο είναι εγκατεστημένο στο αυτοκίνητό αλλά και στο κινητό του και καταγράφει το πότε αυτός επιταχύνει, αν ξεπερνάει τα όρια ταχύτητας, αν φρενάρει απότομα και εντέλει όλη την οδική συμπεριφορά του.

Το παραπάνω θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας που περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία στην οποία τα πάντα καταγράφονται με την βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά είναι ένας τρόπος για πολλούς να μειώσουν το κόστος της ασφάλισης του αυτοκινήτου τους. Αρκεί, βέβαια, να είναι προσεκτικοί οδηγοί.

Μέχρι πρόσφατα οι ασφαλιστικές δεν μπορούσαν να καθορίσουν το πόσο επικίνδυνος είναι ο κάθε οδηγός του οχήματος που ασφαλίζουν, έτσι το μέγεθος του ρίσκου που αναλάμβαναν καθορίζονταν από γενικά στατιστικά στοιχεία (όπως π.χ. το πλήθος των τροχαίων ατυχημάτων), κάτι το οποίο ανεβάζει σημαντικά το κόστος ασφάλισης. Παράλληλα, οι νέοι οδηγοί που θεωρούνται και πιο επικίνδυνοι επειδή είναι άπειροι πληρώνουν παραπάνω και ενώ υπάρχει το bonus malus για τους οδηγούς που δεν εμπλέκονται σε ατυχήματα, αυτό δεν είναι παρά μια επιβράβευση με τη μορφή έκπτωσης και όχι πρόβλεψη.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας και ειδικά της τηλεματικής, αυτό αλλάζει. Η αρχή έγινε με τις επιλογές «ασφάλισης με το χιλιόμετρο» όπου συστήματα καταγραφής μετρούν το πόσο κινείται ένα αμάξι και χρεώνουν αναλόγως το ασφάλιστρο, έτσι όταν κάποιος δεν κινεί συχνά το αμάξι του να πληρώνει λιγότερα απ’ κάποιον που το χρησιμοποιεί κάθε μέρα. Πλέον οι ασφαλιστικές μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια την οδηγική συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του ασφαλισμένου οχήματος και να τον χρεώνουν αναλόγως με το πόσο προσεκτικά οδηγεί. Οι ειδικοί μάλιστα θεωρούν ότι έτσι θα μειωθούν και τα τροχαία ατυχήματα.

Στο εξωτερικό τέτοιες πρακτικές βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ αντίστοιχα προγράμματα θα τεθούν σε λειτουργία και στην χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί ο Πάνος Κούβαλης, διευθυντής της Anytime μιλώντας πρόσφατα σε ένα συνέδριο για την αγορά αυτοκινήτου είπε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να λανσάρει μια νέα γενιά προϊόντων, που θα χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο και μια εξελιγμένη εφαρμογή για τη μέτρηση της οδηγικής συμπεριφοράς.

«Είναι απλό και δίκαιο, για τον πελάτη και την εταιρεία» υπογράμμισε ο κ. Κούβαλης, διευκρινίζοντας ότι «ο πελάτης θα μπορεί να βελτιώσει το ασφάλιστρο οδηγώντας καλύτερα, ενώ με ανάλογα προϊόντα δίδονται κίνητρα ασφαλούς οδήγησης και σε νέους οδηγούς, που έως σήμερα ήταν υψηλού ρίσκου κίνδυνοι για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η εκτίμηση και τιμολόγηση του κινδύνου αρχίζει να απομακρύνεται από την παραδοσιακή προσέγγιση και σταδιακά, θα συνδέεται όλο και περισσότερο με οδηγικές πρακτικές που αποτελούν τη συνήθη αιτία ατυχημάτων, όπως η υπέρβαση ορίων ταχύτητας, η απότομη επιτάχυνση ή επιβράδυνση, η χρήση του τηλεφώνου».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Μαργαρίτας Αντωνάκη, γενικής διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που τόνισε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία του αυτοκινήτου θα ενισχύσουν την ασφάλεια στους δρόμους, δημιουργώντας νέες καταναλωτικές ανάγκες και συμπεριφορές και αλλάζοντας την ασφάλιση, αφού οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα νέα μοντέλα μετακίνησης, ενδεχομένως σε συνεργασία και με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Πηγή: insider.gr