HELLAS SAT για 20 ακόμη χρόνια!

Gazzetta team
HELLAS SAT για 20 ακόμη χρόνια!
Συνεχίζει να πορεύεται στο μονοπάτι επένδυσης στο Διάστημα η κυβέρνηση και επεκτείνει για 20 χρόνια τη σύμβαση για το δικαίωμα χρήσης του ελληνικού Δημοσίου σε σύστημα δορυφόρων υπό την επωνυμία HELLAS SAT.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, η σύμβαση ανανεώνεται, σε σχέση με την αρχική σύμβαση, για χρονικό διάστημα είκοσι ετών και επεκτείνεται έως 14/12/2041 για την άδεια εκμετάλλευσης του ελληνικού Δημοσίου στην πρόσβαση και χρήση της ονομαστικής θέσης των 39ο ανατολικώς επί της τροχιάς των τεχνητών γεωστατικών δορυφόρων της γης και των συσχετισμών αυτής ραδιοσυχνοτήτων και επικοινωνίας διά της κατασκευής, εκτόξευσης, λειτουργίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ενός συστήματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών πανελλήνιας και διασυνοριακής εμβέλειας, υπό την επωνυμία HELLAS SAT.

Ο επανακαθορισμός της σύμβασης συνίσταται στη δημιουργία και διατήρηση στην ελληνική επικράτεια, του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών για τη διασφάλιση της παροχής εξελιγμένων τηλεπικοινωνιακών διευκολύνσεων και αναβαθμισμένων καινοτόμων και εναλλακτικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, καθώς και την εξυπηρέτηση εθνικών στρατηγικών στόχων και συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

Η Έδρα και οι εγκαταστάσεις (επίγειοι σταθμοί, κεραίες τηλεμετρίας, ιχνηλάτησης και εντολοδοσίας ελέγχου) στελέχωση και εργασίες γίνονται στην ελληνική επικράτεια. Τέλος, η συγκεκριμένη γεωστατική τροχιακή θέση ανήκει αποκλειστικά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το «στοίχημα» της HELLAS SAT 3

Τέλη Ιουνίου εκτοξεύτηκε ο HELLAS SAT 3 από το διαστημικό κέντρο Arianespace. Ο νέος ελληνικός δορυφόρος κατασκευάστηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space και έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη. Οι διαστάσεις του είναι μήκος 7,5 μέτρων και βάρος 5,8 τόνων.

Ο HELLAS SAT βρίσκεται στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού.

Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ.

Η Hellas-Sat, με έδρα την Κύπρο, αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat και θα παρέχει πρωτοπόρες υπηρεσίες πρόσβασης στο Ίντερνετ σε αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη. Ο έλεγχος του Hellas-Sat 3 θα γίνεται από το κέντρο της θυγατρικής της Hellas Sat στο Κορωπί.