Έκλεισε ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών της Σούδας

Gazzetta team
Έκλεισε ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών της Σούδας
Συνεργεία του Δήμου Χίου αποξήλωσαν την τελευταία σκηνή, η οποία το Σαββατοκύριακο είχε εκκενωθεί και από τους τελευταίους 50 διαμένοντες.

Ο καταυλισμός αυτός έφτασε, στα τέλη του 2015, να φιλοξενεί και 2.000 άτομα, κάτω από πολύκαταγγελόμενες από μια στιγμή και μετά, άσχημες συνθήκες.

Κατασκευάσθηκε στα όρια της πόλης της Χίου και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, μέσα στην τάφρο του βυζαντινού κάστρου και δίπλα στην ιχθυόσκαλα, ώστε οι πρόσφυγες να διαμένουν εκεί και όχι στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, που τότε είχαν κυριολεκτικά καταληφθεί από χιλιάδες ανθρώπους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Χίου δήλωσε σχετικά: «Ο καταυλισμός της Σούδας έκλεισε. Με τον πιο δύσκολο και αργό τρόπο, μιας και οι προσπάθειες του παρελθόντος απετράπησαν αδιέξοδα. Οι εργαζόμενοι στην ομάδα της Σούδας και ο αντιδήμαρχος Καραμανής, από τον Μάιο και μετά, συστηματικά, έφεραν σε πέρας κάτι που φαινόταν αδύνατο. Η υποστήριξη της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Ύπατης Αρμοστείας, συμπολιτών μας εθελοντών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ορισμένων υπηρεσιών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν καθοριστική. Η υπομονή των κατοίκων της περιοχής υπήρξε ανεξάντλητη.

Η Σούδα δεν έκλεισε ούτε με τσαμπουκάδες, ούτε με διακηρύξεις, ούτε με αναφορές και εύκολα λόγια του αέρα. Έκλεισε με συστηματική δουλειά, συνεργασία, επιμονή, υπομονή, αντίληψη της πραγματικότητας, ανοικτά μάτια και ρεαλιστική αξιοποίηση των χρονικών ευκαιριών».

Και ο κ. Βουρνούς κατέληξε: «Το πρόβλημα της ελλειμματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας παραμένει και οι επιπτώσεις για τα νησιά και τους ανθρώπους είναι δραματικές».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ