«Θωρακίστηκε» το ιστορικό γεφύρι της Άρτας (pics)

Gazzetta team
«Θωρακίστηκε» το ιστορικό γεφύρι της Άρτας (pics)
Ολοκληρώθηκε το έργο προστασίας και θωράκισης του ιστορικού γεφυριού της Άρτας.

Το έργο υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ενώ παράλληλα έγινε και καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Άραχθου. Η αναγκαιότητα, για την προστασία του ιστορικού γεφυριού, αναδείχθηκε με τις καταστροφικές πλημμύρες για την περιοχή, το 2015. Τότε, οι ειδικοί διαπίστωσαν πρόβλημα στα βάθρα του Γεφυριού, καθώς σε εκείνα τα σημεία είναι μεγάλη η ορμητικότητα του νερού, το οποίο «σκάβει» το πυθμένα της κοίτης και έχει ως αποτέλεσμα την απογύμνωση της θωράκισης.

Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 700 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην πρώτη φάση, έγινε διαπλάτυνση και εξομάλυνση της κοίτης του Αράχθου για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, ενώ κατασκευάστηκε ανάχωμα μήκους περίπου 1.200 μέτρων. Στην συνέχεια έγιναν οι εργασίες για την προστασία και τη θωράκιση των βάθρων και κατασκευάστηκαν νέα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια που τοποθετήθηκαν στην κοίτη του ποταμού και στα βάθρα του γεφυριού.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν βλάβες και στο Γεφύρι. Η ΠΕ Άρτας με συνεχείς παρεμβάσεις στα μνημεία της Άρτας προσπαθεί τόσο για την προστασία τους όσο και για την προβολή τους».