+slo-gun

To πρόβλημα δεν είναι ο Μπουτάρης, αλλά εσύ!

To πρόβλημα δεν είναι ο Μπουτάρης, αλλά εσύ!

To πρόβλημα δεν είναι ο Μπουτάρης, αλλά εσύ!

Ο Θοδωρής Βασίλης με αφορμή την χυδαία προσωπική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, συνειδητοποιεί ότι το πρόβλημα δεν είναι ο πρώτος πολίτης της πόλης αλλά εσύ.

Ένας τουρίστας φτάνει στη Θεσσαλονίκη. Προς τα ανατολικά βλέπει μία ταμπέλα Μακεδονία. Προς τα δυτικά βλέπει μία ταμπέλα Μακεδονία. Μπαίνει σε ένα ταξί που ανήκει στην εταιρεία Μακεδονία. Δεν ξέρει ότι και τα ΚΤΕΛ και το Αεροδρόμιο λέγονται Μακεδονία. Θα νομίζει ότι ζει την ημέρα της Μαρμότας.

H «ημέρα της Μαρμότας», είναι μια σχετικά καινούργια έκφραση. Χρησιμοποιείται μεταφορικά, για να περιγράψει μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία είναι επαναλαμβανόμενη, και στην Θεσσαλονίκη-με ελάχιστες εξαιρέσεις αποζητούνε την ημέρα της Μαρμότας.

Ως εξελιγμένη ανθρώπινη κοινωνία, και μια πόλη που υποτίθεται ότι έχει μετασχηματιστεί μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης πολιτισμικών στοιχείων, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η έννοια της βίας (είτε αυτή είναι σωματική είτε λεκτική) είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Ο Γιάννης Μπουτάρης, ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, με τα καλά του και τα κακά του, τόλμησε να εκφράσει μια άποψη για ένα θέμα- που αν μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους το έχουμε χάσει από τα αποδυτήρια και με βαρύ σκορ μάλιστα.

Τα λεγόμενα του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης έγιναν αμέσως θέμα σκληρής κριτικής και χλευασμού, αλλά προσέξτε όχι επί του θέματος που είχε θίξει, αλλά η επίθεση έγινε επί προσωπικού. Το twitter και το facebook γέμισε με σχόλια για το ποιόν του Μπουτάρη, για το πρόβλημα αλκοολισμού που αντιμετώπισε στο παρελθόν.

Ρητορική μίσους, εκφράσεις μισαλλοδοξίας για έναν άνθρωπο που εδώ κι επτά χρόνια προσπαθεί-άλλες φορές με επιτυχία άλλες φορές με παταγώδεις αποτυχίες-να εξελίξει μια πόλη, να την βγάλει από το τέλμα στο οποίο βρισκόταν στο παρελθόν με τις επιλογές Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου, μια πόλη που μέχρι πρόσφατα είχε αποβάλει το Ολοκαύτωμα ως κάτι ξένο ως απόβλητο και προτιμούσε να κουβαλάει και να ζει με την ντροπή.

Δυστυχώς εδώ και μια δεκαετία ζούμε σε εποχές σκοταδισμού, και επειδή συνηθίζουμε σε αυτά εδώ τα μέρη να μιλάμε με όρους μαγκιάς, μεγαλύτερη μαγκιά είναι να καταφέρνεις να δημιουργείς κοινωνίες που διέπονται από ένα στοιχειώδες άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο ευγένειας.

Μια κοινωνία που θα καταφέρνει να δέχεται τις όποιες απόψεις ακόμα και αν δεν σου είναι αρεστές. Για μια πόλη που έχει φτάσει στα όρια του κιτς με την λέξη Μακεδονία, το να σε ενοχλεί ένας άνθρωπος που έχει μια άλλη άποψη και να φτάνεις στο σημείο να κάνεις ακόμα και διαδήλωση έξω από το Δημαρχείο, δείχνει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτός αλλά εσύ.

Εσύ Ελληναρά που κάθε μέρα πουλάς το ιδεολόγημα του αδικημένου έθνους που το επωφθαλμιούν κατώτεροι φυλετικά γείτονες, που ψάχνεις την επιστροφή στην κανονικότητα της σαθρής εποχής της μεταπολίτευσης. Και στην τελική, θα είσαι σε θέση να παραδίδεις μαθήματα, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και ανεξαρτησίας σε άλλους λαούς, όταν πρώτα απ’όλα τα έχεις κατακτήσει εσύ ο ίδιος για τον δικό σου λαό. Πως το έλεγαν ο Βολταίρος και ο Ρουσό; Siècle des Lumières.

Best of internet