5 μυστικά ενός πετυχημένου chef

Gazzetta team
5 μυστικά ενός πετυχημένου chef
Αναμενόμενο σπόιλερ: Το πιο βασικό εξ αυτών είναι οι σωστές σπουδές.

Θέλεις να γίνεις chef. Λογικό. Λογικότατο. Αν κάνεις μία πρόχειρη έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που κυκλοφορούν, ζουν και τρώνε ανάμεσά μας, θέλουν να γίνουν chef. Γιατί το να ξέρεις να μαγειρεύεις καλά σε κάνει να ξεχωρίζεις. Τόσο στην παρέα όσο και στο επαγγελματικό γίγνεσθαι. Τα τελευταία χρόνια, ο chef θεωρείται ο σούπερ σταρ των επαγγελμάτων. Και όχι άδικα. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι σήμερα, ένας πετυχημένος chef μπορεί να στοχεύσει σε μισθούς πολλών χιλιάδων ευρώ. Μισθούς δυσεύρετους στην αγορά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Η καταξίωση στον εν λόγω κλάδο είναι δύσκολη. Και, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και αυτή θέλει και κόπο και τρόπο για να επιτευχθεί.

Πριν περάσουμε στους τρόπους που θα επιβραβεύσουν και με το παραπάνω τον κόπο σου να υπενθυμίσουμε ότι ο chef δεν έχει ηλικία. Ούτε πρέπει να έχει. Chef μπορεί να γίνει αυτός που ανεξαρτήτως ηλικίας και προηγούμενων σπουδών θέλει να πιστέψει στο όποιο ταλέντο του και να προσπαθήσει να το εξελίξει με τη βοήθεια έμπειρων chefs όπως είναι οι δάσκαλοι και οι ambassadors του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ. Chef μπορεί να γίνει αυτός που δεν θέλει να χάσει χρόνο σπουδάζοντας κάτι που δεν τον γεμίζει τόσο όσο η μαγειρική. Chef μπορεί να γίνει αυτός που θα δηλώσει συμμετοχή στα τμήματα Οκτωβρίου. Και θα ανυπομονεί μέχρι την πρώτη εκείνη μέρα που θα μπει στην αίθουσα και θα φορέσει τη λευκή ποδιά.

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας δούμε και το πώς μπορεί ο άνθρωπος που λέγαμε παραπάνω όχι μόνο να γίνει chef. Αλλά να μπει στη λίστα με τους επιτυχημένους που θα πληρώνουμε αδρά για να δοκιμάσουμε την μους ταραμά του.

Μυστικό 1ο: Το ταλέντο εξελίσσεται

Το να έχεις ταλέντο και να το αφήνεις εκεί να κάθεται δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Πόσο μάλλον έναν chef που πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται. Να μαθαίνει καινούργιες τεχνικές, να αναζητά καινούργιες γεύσεις και το κυριότερο: Να μην πιστεύει ότι τα ξέρει όλα επειδή «έχει το ταλέντο». Το ταλέντο από μόνο του δεν μπορεί να σε πάει ψηλά. Μπορεί να σε φτάσει μέχρι ένα σημείο. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σου να βρεις τους ανθρώπους εκείνους που θα σε κάνουν να το εξελίξεις και να το ανεβάσεις επίπεδο. Κοινώς, καλή η τέχνη αλλά θέλει και διάβασμα. Θέλει και μαθητεία δίπλα σε καταξιωμένους chefs που θα σου πουν αυτά που οι φίλοι που δοκιμάζουν το φαγητό σου και ενθουσιάζονται, δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν. Το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ σε Αθήνα, Πειραιά και Λάρισα* είναι ένας καλός χώρος να κάνεις το ένα βήμα παραπέρα στο καλό υπάρχον υλικό σου που λέγεται «ταλέντο».

Σημείωση: Και οι εγγραφές για τα Τμήματα Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει.

Μυστικό 2ο: Τα ταξίδια γευσιγνωσίας

Στο πνεύμα του πρώτου μυστικού, δεν μπορείς να αναζητήσεις καινούργιες τεχνικές πολλώ δε μάλλον γεύσεις εάν δεν βγεις από την κουζίνα σου. Και όταν λέμε να βγεις, εννοούμε να βγεις. Να πάρεις το διαβατήριό σου και να επισκεφθείς τις πιο μακρινές και κοντινές κουζίνες του πλανήτη. Να τεστάρεις τη γεύση σου. Να την εκπαιδεύσεις έτσι ώστε να μπορέσεις αργότερα και τους άλλους σε αυτήν. Αυτό χωρίς ταξίδια, δεν γίνεται. Ευτυχώς.

Μυστικό 3ο: Η μαθητεία

Εάν θέλεις να φτάσεις το επίπεδο των επιτυχημένων chef, πρέπει να τους γνωρίσεις πρώτα. Και όταν λέμε να τους γνωρίσεις, δεν εννοούμε να πιεις μαζί τους ένα κρασί αλλά να μπεις στην κουζίνα τους. Έστω και για να κάνεις μόνο τα κολοκυθάκια ζουλιέν. Όλα αυτά που θα μάθεις το διάστημα που θα μείνεις στην ομάδα τους, είναι η βάση στην οποία θα στήσεις αργότερα τη δική σου κουζίνα. Τη δική σου ομάδα. Εάν το ψάξεις καλά το θέμα των σπουδών στο συγκεκριμένο κλάδο και επιλέξεις ένα ΙΕΚ όπως το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ τότε μπορείς να πετύχεις το εξαιρετικά δύσκολο στις μέρες: Να διδαχθείς την τεχνική του Άκη Πετρετζίκη ενός εκ των πιο επιτυχημένων στις μέρες μας chefs. Δεν το λες και λίγο.

Μυστικό 4ο: Η πειθαρχία

Θέλει ταλέντο. Θέλει καλούς δασκάλους. Θέλει ταξίδια. Αν δεν έχεις όμως να επιδείξεις την απαραίτητη πειθαρχία, επιμονή και πίστη τότε δεν θα πας πουθενά. Ο chef πίσω από το φαντασμαγορικό του επαγγέλματός του, με τα ταξίδια, τις εκπληκτικές γεύσεις και τους μεγάλους μισθούς κρύβει έναν στρατιώτη. Έναν άνθρωπο που δουλεύει σκληρά γνωρίζοντας ότι και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να τον πετάξει μίλια μακριά από το στόχο του. Χωρίς πειθαρχία και πίστη ειδικά όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλεις ή τα περίμενες, η επιτυχία δεν θα έρθει. Και αν έρθει, θα είναι εφήμερη και καθόλου γευστική.

Μυστικό 5ο: Οι σωστές σπουδές

Η σημερινή λίστα θα λέγαμε ότι μπορεί να διαβαστεί και από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Αυτό συμβαίνει γιατί ταλέντο και σπουδές είναι αλληλένδετα όταν κάποιος θέλει να πετύχει σε αυτό που κάνει. Στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορείς να εξασφαλίσεις το κομμάτι των σωστών σπουδών αφού οι προδιαγραφές του, τα σεμινάρια, οι συνεργασίες του με κορυφαίους μάγειρες του έχουν χαρίσει τον τίτλο της κορυφαίας Σχολής Μαγείρων στην Ελλάδα. Οι σπουδές Μαγειρικής στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ θα σε εξοπλίσουν με τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες ώστε να σταδιοδρομήσεις σε υψηλό επίπεδο και να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα δουλεύοντας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Σημείωση: Εάν μπήκες στο συγκεκριμένο άρθρο όχι από απλή περιέργεια αλλά από μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο και τα εφόδια με τα οποία μπορείς εσύ να τον κατακτήσεις τότε θα κλείσουμε με δώρο τη φόρμα επικοινωνίας με τα ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ σε Αθήνα, Πειραιά και Λάρισα*. Βρήκες τρόπο. Μην ψάχνεις άλλο.

Υ.γ.: Όταν πάρεις το πτυχίο και αναλάβεις την κουζίνα του εστιατορίου, του ξενοδοχείου ή οποιουδήποτε μέρους εσύ επιθυμείς, θα ζητήσουμε αποκλειστική συνέντευξη. Να μας τη δώσεις.

*Δομή υπό Αδειοδότηση