Δύο γιγάντιοι «αστεροειδείς των Χριστουγέννων» κατευθύνονται προς τη Γη

Gazzetta team
Δύο γιγάντιοι «αστεροειδείς των Χριστουγέννων» κατευθύνονται προς τη Γη
Δύο τεράστιοι αστεροειδείς αναμένεται να περάσουν... ξυστά από τη Γη στις 20 Δεκεμβρίου.

Τα Χριστούγεννα δίνεις και παίρνεις αγάπη. Ξεκουράζεσαι. Τρως. Μοιράζεσαι. Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεσαι σοβαρά ότι μπορεί να πεθάνουμε όλοι από την πτώση αστεροειδούς.

Μήπως, όμως, θα έπρεπε;

Όχι, λένε οι επιστήμονες, οπότε μη σας πιάνει πανικός.

Ωστόσο, δύο γιγάντιοι «αστεροειδείς των Χριστουγέννων», όπως αποκαλούνται, πλησιάζουν απειλητικά τη Γη, για να μας υπενθυμίσουν ότι είναι λίγο-πολύ αναπόφευκτο να αντιμετωπίσουμε κάποτε μία -ακόμη- καταστροφική σύγκρουση.

Στις 20 Δεκεμβρίου, λοιπόν, θα «συναντηθούμε» με ένα θηρίο, που ονομάζεται 216258 2006 WH1. Αυτός ο μεγαλοπρεπής αστεροειδής πιστεύεται πως έχει πλάτος 600 μέτρων, άρα είναι αρκετά μεγάλος, προκειμένου να εξοντώσει μια ολόκληρη πόλη. Θα φτάσει, συγκεκριμένα, σε απόσταση 3,7 εκατομμυρίων μιλίων από τον πλανήτη μας, και μπορεί το νούμερο να ακούγεται τεράστιο, αλλά σε κοσμικό επίπεδο δεν είναι. Το αντίθετο. Σκεφτείτε ότι ο Άρης βρίσκεται 33,9 εκατομμύρια μίλια μακριά...

Ο δεύτερος, δε, λέγεται 310442 (2000 CH59), έχει παρόμοιο μέγεθος και θα περάσει και αυτός... ξυστά!

Μια νέα, τρομακτική μελέτη, μάλιστα, αποκάλυψε πρόσφατα ότι μεγάλοι αστεροειδείς, ικανοί να αφανίσουν εκατομμύρια ανθρώπων, «χτυπούσαν» τη Γη κατά το παρελθόν πιο συχνά απ' ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες.

Η καταστροφική πρόσκρουση ενός τεράστιου διαστημικού βράχου με τη Γη, αν και αποτελεί απομακρυσμένο σενάριο προς το παρόν, αντιμετωπίζεται διεθνώς ως μια υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στον πλανήτη μας πολλές φορές στο παρελθόν, σκορπίζοντας την καταστροφή, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους ή αλλάζοντας το κλίμα.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί, πάντως, σχεδόν σίγουρο ότι ένας μεγάλος αστεροειδής θα πέσει ξανά στη Γη, ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε θα τυπήσει και πού.

Για αυτό και η NASA ετοιμάζει την πρώτη αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), η οποία μοιάζει να έχει εμπνευστεί από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Το 2022 ένα διαστημόπλοιο NASA θα χτυπήσει έναν μικρό αστεροειδή, 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας αλλαγή στην τροχιά του, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η τεχνική αυτή, προκειμένου η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που σημάνει κόκκινος συναγερμός.

Το τεστ αυτό θα αποτελεί την πρώτη επίδειξη της τεχνικής, που ονομάζεται κινητική πρόσκρουση, για να αλλάξει η κίνηση ενός αστεροειδή στο διάστημα.