Το σχέδιο της NASA για να μη χτυπήσει ο αστεροειδής «Δίδυμος Β» τη Γη!

Gazzetta team
Το σχέδιο της NASA για να μη χτυπήσει ο αστεροειδής «Δίδυμος Β» τη Γη!
Οι επιστήμονες ετοιμάζουν σχέδιο αποτροπής σύγκρουσης αστεροειδούς με τη Γη, προκειμένου να σωθεί η ανθρωπότητα.

Στο σχέδιο αυτό συνεργάζονται η NASA και η ESA από το 2015 και πλέον οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να το κάνουν για πρώτη φορά πράξη. Θα επιχειρήσουν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή που δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τη Γη. Πρόκειται για τον αστεροειδή «Δίδυμος Β«» (Didymos B), ο οποίος έχει διάμετρο 160 μέτρα και περιστρέφεται γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο Α κάθε 11,92 ώρες.

«Σήμερα, είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που έχουμε την τεχνολογία να εκτρέψουμε ενδεχομένως έναν αστεροειδή και να μην χτυπήσει τη Γη», ανέφερε ο αστρονόμος Ian Carnelli της ESA στο περιοδικό Technology Review.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν οι τεχνολογίες και τα μοντέλα που έχουμε για να δουλέψουμε είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλά;».

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Δίδυμος Β είναι ο τέλειος στόχος για το τεστ της εκτροπής.

Το διαστημόπλοιο που επιλέχθηκε για την αποστολή θα είναι το DART της NASA, το οποίο θα φτάσει στον Δίδυμο Β με 23.760 χιλιόμετρα την ώρα (14.760 μίλια / ώρα). Σύμφωνα με το πλάνο ένας κύβος που ονομάζεται LICIA cube θα αποσυνδεθεί από το σκάφος DART λίγο πριν από την πρόσκρουση και θα εκπέμψει τις φωτογραφίες του αντίκτυπου πίσω στη Γη για ανάλυση οπότε θα γνωρίζουμε εάν το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία ή αν τελικά θα είναι μία μάταιη προσπάθεια.

Πηγή: Reader.gr