Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία

Gazzetta team
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία
Η Γροιλανδία αποτελέι μονάχα πολιτικά και διοικητικά μέρος της Ευρώπης, καθώς σαν… φυσική παρουσία, το νησιωτικό αρκτικό κράτος, τοποθετείται στη Βόρεια Αμερική, πάνω από τον Καναδά.

Περίπου το 81% της έκτασής της καλύπτεται από πάγο και αποτελεί ταυτόχρονα το μεγαλύτερο νησί και την μεγαλύτερη εξαρτώμενη περιοχή του κόσμου. Στην ιδιαίτερα μακρινή στην ίδια Δανία, ανήκει από το 1814, όταν η τελευταία χωρίστηκε από τη Νορβηγία.

Η στρατηγική σημασία του νησιού, συνειδητοποιήθηκε καλύτερα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1951 η Δανία επέτρεψε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση μεγάλης αεροπορικής βάσης. Το 1979, η Γροιλανδία απέκτησε την αυτονομία της, με την Δανία να διατηρεί τα δικαιώματά της στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, ενώ έξι χρόνια αργότερα οι Γροιλανδοί αποφάσισαν με δημοψήφισμα να αποχωρήσουν από την ΕΟΚ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αγοράς της Γροιλανδίας από τη Δανία «ενδιαφέρουσα πιθανή συμφωνία», ενώ για μια ακόμη φορά διάνθισε την δήλωσή του αυτή, λέγοντας πως θεωρεί πως η Γροιλανδία όπως τα πάντα και όλοι, έχουν τιμή… Μάλιστα φρόντισε να προσπαθήσει να απαξιώσει την αξία της Γροιλανδίας για τη Δανία, τονίζοντας πως το αρκτικό νησί, κοστίζει στη Δανία περίπου 700 εκατ. δολάρια ετησίως, απευθυνόμενος προφανώς στους Δανούς φορολογούμενους.

Γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδιαφέρεται για την Γροιλανδία;

Κατ’ αρχάς, το Real Estate είναι το στοιχείο του Προέδρου των ΗΠΑ. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ πετύχαινε μια τέτοια συμφωνία θα γινόταν μόλις ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που θα παρέδιδε τη χώρα μεγελύτερη από όσο την παρέλαβε. Μάλιστα αν το συγκεκριμένο deal γινόταν πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα εξασφάλιζαν μια έκταση σχεδόν στο 25% της επικράτειάς τους και το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ θα γράφονταν δίπλα σε εκείνα του Άντριου Τζόνσον που αγόρασε την Αλάσκα από τους Ρώσους το 1867 και του Τόμας Τζέφερσον που απέκτησε την Λουιζιάνα από τη Γαλλία το 1803.

Πέρα όμως από τα ζητήματα υστεροφημίας του Τραμπ, που έχουν δευτερεύουσα (ως καθόλου σημασία), οι σύμβουλοι του τον ωθούν σε μια τέτοια κίνηση που θα αμφιμβητούσε άμεσα την κυριαρχία της Κίνας στον τομέα των βιομηχανικών μεταλλευμάτων αλλά και στην αναχαίτιση των ανανεωμένων φιλοδοξιών της Ρωσίας.

Ο Τραμπ, αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Γροιλανδίας Κίμ Κίλσεν και τη νέα πρωθυπουργό της Δανίας τον Σεπτέμβρη. Εκεί αναμένεται να συζητήσουν την συμβολή της Δανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την οποία η Ουάσινγκτον έχει ενστάσεις, θεωρώντας πως θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν προτίθεται να ζητήσει περισσότερα χρήματα από τους Δανούς, αλλά μεγαλύτερη συμβολή και νέες αεροπορικές βάσεις, δεδομένης και της στρατηγικής τοποθεσίας της Γροιλανδίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου, φαίνεται πως τον ωθούν να αφήσει προς το παρόν στην άκρη την Ρωσία και τις στρατιωτικές της φιλοδοξίες και να ασχοληθεί να κερδίσει τον οικονομικό πόλεμο με την Κίνα. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι ΗΠΑ θέλουν πλέον να μετατρέψουν την διαχρονική συζήτηση μεταξύ των ίδιων και της Δανίας για μίσθωση εκτάσεων της Γροιλανδίας, σε μια άλλη που θα βάζει ζήτημα πώλησης ολόκληρης της περιοχής.

Η Γροιλανδία συγκεντρώνει μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων μεταλλευμάτων, μεταξύ αυτών νεοδυμίο, πρασεοδυμίου, δυσπρόσιο και τέρβιο, ουράνιο αλλά και υποπροϊόντα ψευδαργύρου, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και προσφάτως και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Υπολογίζεται πως το υπέδαφος της Γροιλανδίας κρύβει περίπου 100 εκατ. τόνους τέτοιων μεταλλευμάτων, ενώ οι Financial Times υπολόγιζαν την αξία του αρκτικού νησιού, με βάση τα μεταλλεύματα και την τοποθεσία της στο 1,1 τρισ. δολάρια Από την πλευρά τους, οι Δανοί, απέρριπταν κάθε τέτοια σκέψη, με την Φρέντερικσεν να τονίζει πως «η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στην Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στη Γροιλανδία. Ελπίζω όλα αυτά να μην ειπώθηκαν σοβαρά».

Πηγή: reader.gr