Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα του εμφυλίου

Gazzetta team
Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα του εμφυλίου
To τελεσίγραφο Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για εκλογές ή αναγνώριση του Γκουαϊδό πυροδότησε το πολιτικό χάος.

Τελεσίγραφο στο Μαδούρο έστειλαν το Σαββατοκύριακο Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία διευκρινίζοντας πως είτε θα γίνουν εκλογές σε 8 ημέρες ή θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Στον αντίποδα τα 25 δισ. δολάρια κινεζικών και ρωσικών επενδύσεων στη Βενεζουέλα και ο κίνδυνος από την κρίση που δημιουργήθηκε κάνουν το Πεκίνο και τη Μόσχα -τους κύριους υποστηρικτές του Μαδούρο- να ανησυχούν.

Η διεθνή υποστήριξη προς το πρόσωπο του Γκουαϊδό ή του Μαδούρο αντίστοιχα ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει το πολιτικό χάος στη Βενεζουέλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θέλει να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό. Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Με αφορμή την κρίση στη Βενεζουέλα ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος του κόμματος η Αριστερά παραχώρησε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να υποστηριχθεί ο Γκουαϊδό, δεδομένης της εγκληματικότητας και της καταπίεσης που υπάρχει στη Βενεζουέλα και εάν συμμερίζεται την άποψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη, ο κ.Ρίξινγκερ απαντά:

«Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω αυτή τη θέση. Δεν μπορεί κάποιος να αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος – ούτε καν το κοινοβούλιο δεν πήρε μια τέτοια απόφαση – και μετά να λέει, 'εντάξει οι ΗΠΑ με αναγνώρισαν καθώς και άλλες χώρες, τώρα είμαι πρόεδρος'. Ο εκλεγμένος πρόεδρος – οι εκλογές βεβαίως δεν διεξήχθησαν σωστά – παραμένει πρόεδρος. Αυτή η στάση οδηγεί στην πόλωση και δεν συμβάλει ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Πιστεύω πως η Βενεζουέλα βρίσκεται ενώπιον ενός εμφυλίου πολέμου και οι υπεύθυνοι καλούνται να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά αλλά να εμποδίσουν αυτόν τον εμφύλιο».

«Έγιναν λάθη και μόνη λύση είναι ο διάλογος»

Ο συμπρόεδρος του κόμματος η Αριστερά παραδέχεται πάντως πως ο Νικολάς Μαδούρο δεν αποτελεί παράδειγμα για τον Σοσιαλισμό και δηλώνει πως στη Βενεζουέλα «δεν επικρατούν σοσιαλιστικές συνθήκες». Συμπληρώνει ακόμη πως υπό τον προηγούμενο πρόεδρο Ούγκο Τσάβες έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις, βελτιώθηκε η παιδεία, χτίστηκαν κοινωνικές κατοικίες ωστόσο και οι δυο πρόεδροι δεν κατάφεραν να χτίσουν γερά οικονομικά θεμέλια και να απεξαρτητοποιηθούν από το πετρέλαιο.

Η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη Βενεζουέλα που δεν παρήγαγε σχεδόν τίποτα και εξαρτιόταν από τις εισαγωγές. Σήμερα η μόνη λύση κατά τη γνώμη του είναι οι δυο πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο και ο κ.Ρίξινγκερ ξεκαθαρίζει τη στάση του:

«Δεν θεωρώ πως πρόκειται για ένα καλό σύστημα. Πιστεύω πως έγιναν πολλά λάθη και πως η κριτική απέναντι στον Μαδούρο είναι δικαιολογημένη. Εάν η αστική αντιπολίτευση θα τα έκανε καλύτερα αμφιβάλω. Αλλά φυσικά πρακτικά δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να διοικείται με αυτό τον τρόπο. Τα κοινωνικά προγράμματα που έφτιαξαν ήταν εν μέρει παραδειγματικά ωστόσο παράλληλα θα έπρεπε να οικοδομήσουν μια οικονομία».

Μαδούρο: Απέρριψε το «τελεσίγραφο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Απορρίπτει το τελεσίγραφο της ΕΕ για εκλογές εντός των επόμενων ημερών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο δηλώνει «ανοιχτός σε διάλογο».

Ο Μαδούρο δηλώνει πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό παραβίασε το σύνταγμα της χώρας όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος. Παράλληλα δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, σχολίασε πως πιθανότατα αυτή η συνάντηση δεν θα γίνει.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό και ζήτησαν από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου «να επιλέξουν πλευρά» και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Το αίτημα των ΗΠΑ έγινε εν μέρει δεκτό από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία που επεσήμαναν πως θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό αν ο Μαδούρο προκηρύξει εκλογές.

Η Ρωσία χαρακτήρισε «παράλογο» το τελεσίγραφο, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είπε ότι είναι «παιδιάστικη» απαίτηση. Ταυτόχρονα, παρά την έκκληση των ΗΠΑ για εμπλοκή του στρατού στην κρίση της Βενεζουέλας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας ξεκαθάρισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιστές στον Νικολάς Μαδούρο.

Το τελεσίγραφο των «28»

Το απόγευμα του Σαββάτου η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε τελεσίγραφο στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει «ελεύθερες και διαφανείς» εκλογές «εντός των επόμενων ημερών».

Η Επίτροπος Εξωτερικών, Φεντερίκα Μονγκερίνι, αναφέρει στο κοινό ανακοινωθέν των «28» πως οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο εάν το Καράκας δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Η μοναδική χώρα της ΕΕ που αντιστάθηκε στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία οκτώ ημερών στον κ. Μαδούρο στο κοινοτικό ανακοινωθέν ήταν η Ιταλία, με συνέπεια να επιλεγεί η πιο γενική διατύπωση «εντός των επόμενων ημερών».

Πηγή: reader.gr