Οι αντιδράσεις μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Gazzetta team
Οι αντιδράσεις μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Εκτενείς είναι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων στις εσωτερικές και τις διεθνείς αντιδράσεις μετά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ σε ανακοίνωσή της συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις θύρες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντας σε αυτήν να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της. «Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Βιγιαρεάλ – Χετάφε με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, με μήνυμά του στο Facebook, συγχαίρει και ευχαριστεί πολίτες και βουλευτές για την ευθύνη που ανέλαβαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις θέσεις του και δεν υποστηρίζει την αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θεωρεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος έγινε «με αντισυνταγματικό, παράνομο, βίαιο και εγκληματικό τρόπο, με απειλές και παζαρέματα». Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος «είναι απόφαση 81 βουλευτών και όχι απόφαση των "Μακεδόνων" πολιτών».

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια επί των συνταγματικών τροποποιήσεων βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα ΜΜΕ σημειώνουν ακόμη ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έγραψε στο twitter «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στην ζωή μας».

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στα συγχαρητήρια μηνύματα της Ύπατης Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάνες, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χάντ , του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι, του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι κ.ά.