Ο Ερντογάν κάλεσε στην Τουρκία τον Τραμπ μέσα στο 2019

Gazzetta team
Ο Ερντογάν κάλεσε στην Τουρκία τον Τραμπ μέσα στο 2019
Λίγο μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία εντός του 2019.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία το 2019. Αν και δεν προγραμματίζεται τίποτε το οριστικό, ο πρόεδρος Τραμπ είναι ανοικτός σε μια πιθανή συνάντηση στο μέλλον», διευκρίνισε ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Οι Τραμπ και Ερντογάν είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Κυριακή - μια συζήτηση η οποία χαρακτηρίστηκε «μακρά και παραγωγική» από τον Αμερικανό πρόεδρο. Κατά τη διάρκειά της συζήτησαν για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, για την «κοινή δέσμευσή τους» στη Συρία, καθώς και για την «βραδεία και εξαιρετικά συντονισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή», όπως και για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις που γνωρίζουν «αξιοσημείωτη» άνοδο.

Ο Τραμπ διέταξε την Τετάρτη να αποσυρθούν το συντομότερο οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί οι οποίοι δρουν στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των τζιχαντιστών στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας συμμαχίας αραβικών και κουρδικών ένοπλων ομάδων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εξέφραζε για καιρό την εναντίωσή του στη συνέχιση της αμερικανικής εμπλοκής στον συριακό πόλεμο, που θεωρεί δαπανηρή, κρίνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα δεν χρειάζονται πλέον διότι το ΙΚ έχει πια «κατά μεγάλο μέρος ηττηθεί».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας την Τουρκία για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτικών από τη Συρία.

Η πρόσκληση του Ερντογάν, πέραν της Συρίας, γίνεται στον απόηχο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μετά την τουρκική απαίτηση οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει ιθύνοντα νου του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Πηγή: reader.gr