Σε νέο ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

Gazzetta team
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν
Βυθίζεται η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό, αφότου άρχισε η πενταετία του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη, η δημοτικότητά του υποχώρησε κατά πέντε μονάδες μέσα σε ένα μήνα.

Έπειτα από τον μήνα της κρίσης των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων», η δημοτικότητα του αρχηγού του γαλλικού Κράτους συνέχισε τη φθίνουσα πορεία της που άρχισε τον Μάιο και πλέον το 73% (+5) των Γάλλων που ερωτήθηκε εκφράζει αρνητική άποψη για τα πεπραγμένα του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Odoxa, ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (-4), στην Ανυπότακτη Γαλλία (-11), αλλά ακόμη και στο δικό του κόμμα.

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter, του εβδομαδιαίου περιοδικού L'Express και της περιφερειακής εφημερίδας La Presse.

Ο κ. Μακρόν θεωρείται πάντα ο «πρόεδρος των πλουσίων» από το 74% του δείγματος (+3), ενώ πλέον μόλις το 33% (-16) λέει πως πιστεύει ότι είναι «επαρκής», ενώ το 67% έχει την αντίθετη άποψη.

Στην ελεύθερη πτώση του τον ….συντροφεύει ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ: το 31% των Γάλλων τον θεωρεί «καλό πρωθυπουργό», ενώ το 68% (+5) εκφράζει την αντίθετη άποψη.

Ερωτηθέντες για την «οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τα μέτρα που ανήγγειλε πρόσφατα ο αρχηγός του Κράτους στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα», οι Γάλλοι εμφανίζονται μοιρασμένοι: για το 47%, πρόκειται για ένα «σημείο καμπής της πενταετίας», αλλά το 53% εκφράζει αντίθετη γνώμη.

Βασική ωφελημένη αυτής της περιόδου είναι η Μαρίν Λεπέν, που ανέβηκε έξι μονάδες μέσα σε έναν μήνα, εξασφαλίζει 29% θετικές γνώμες και πλέον συγκαταλέγεται στην τριάδα των δημοφιλέστερων πολιτικών στη Γαλλία, πίσω από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό (42%, -3) και τον Αλέν Ζιπέ, τον δήμαρχο του Μπορντό (35%, +1).

Η δημοσκόπηση της Οντοξά διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου τη 13η και τη 14η Δεκεμβρίου σε δείγμα 990 προσώπων 18 ετών και άνω με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Πηγή: reader.gr