Η CIA «έδειξε» τον πρίγκιπα Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι

Gazzetta team
Η CIA «έδειξε» τον πρίγκιπα Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι
Ούτε ο πρόεδρος Τραμπ ούτε οι κορυφαίοι βοηθοί του δεν έδωσαν κανένα σημάδι ότι σκοπεύουν να άρουν την υποστήριξή τους στον πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Η αξιολόγηση του Κεντρικού Οργανισμού Πληροφοριών της Αμερικής (CIA) που συνδέει απευθείας τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι είναι η πιο άμεση πρόκληση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Τραμπ στην πολιτική της προς το Ριάντ.

Ούτε ο πρόεδρος Τραμπ ούτε οι κορυφαίοι βοηθοί του δεν έδωσαν κανένα σημάδι ότι σκοπεύουν να άρουν την υποστήριξή τους στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, τον de facto ηγέτη του βασιλείου, εμβαθύνοντας το ήδη αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου σχετικά με τον εταίρο της Αμερικανικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή.

«Όλα δείχνουν ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, MbS διέταξε τη δολοφονία» έγραψε το Σάββατο σε ένα tweet ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, χρησιμοποιώντας τα αρχικά του Πρίγκιπα Μοχάμεντ. «Η διοίκηση του Τραμπ θα πρέπει να κάνει αξιόπιστο καθορισμό ευθύνης πριν ο MbS εκτελέσει τους άνδρες που προφανώς ακολούθησαν τις εντολές του».

Ένα βασικό ερώτημα θα είναι εάν ο Λευκός Οίκος διατηρήσει την ανεπίσημη συμμαχία του με τη Σαουδική ηγεσία ή προσαρμόσει την εξωτερική του πολιτική ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη ανησυχία του Κογκρέσου για τη δολοφονία Κασόγκι και, όλο και περισσότερο, τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκρουση στη γειτονική Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο προορισμός για το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του Τραμπ. Και σε μια ένδειξη ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εκτιμά τους δεσμούς του με το βασίλειο, ο Τραμπ διόρισε την περασμένη εβδομάδα έναν εξέχοντα συνταξιούχο στρατηγό τον Τζον Αμπιζάιντ, να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ριάντ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στους υπολογισμούς του Λευκού Οίκου. Ένας πικρός αντίπαλος της Τεχεράνης, το βασίλειο είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος στην εκστρατεία του Τραμπ για να ανατρέψει την ιρανική εξουσία.

Επιπλέον ο Λευκός Οίκος βασίζεταιτους Σαουδάραβες για να στηρίξουν το ειρηνευτικό του σχέδιο για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζαρεντ Κούσερ, ο οποίος είχε την ευθύνη σύνταξης του σχεδίου, έχει μιλήσει συχνά με τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Το ενδεχόμενο κερδοφόρων συμφωνιών όπλων είναι ένας άλλος λόγος που ο Τραμπ άλλωστε ανέφερε ανοιχτά ως λόγος στήριξης του Ριάντ, όπως και οι επενδύσεις των Σαουδάραβων στις ΗΠΑ.

Σε δήλωση, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Ναουέρτ, δεν αναγνώρισε την αξιολόγηση της CIA. Αντ 'αυτού, είπε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε καταλήξει σε τελικό συμπέρασμα σχετικά με το αν η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει ευθύνη για το θάνατο του κ. Κασόγκι»

«Έχουμε έναν μεγάλο σύμμαχο στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Τραμπ πριν μιλήσει με την διευθυντρια της CIA Τζίνα Χασπέλ το Σάββατο. «Μας δίνουν πολλές δουλειές. ... είμαι πρόεδρος. Πρέπει να λάβω πολλά υπόψη».

Μετά την αποχώρηση των στελεχών των διεθνών επιχειρήσεων από μια επενδυτική διάσκεψη του Ριάντ τον Οκτώβριο, πολλές επιχειρήσεις διατηρούν τους δεσμούς τους με το Βασίλειο.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ βλέπει περισσότερες ζημιές παρά οφέλη από τη σχέση αυτή. Οι ανησυχίες σχετικά με τις επιθέσεις των Σαουδάραβων στην Υεμένη, την καταστολή των αντιφρονούντων από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και την αίσθηση ότι ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπορεί να είναι παρορμητικός κι ακόμη και αδίστακτος αποξενώνει ορισμένους επιφανείς Γερουσιαστές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων όσων προτιμούν μια σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν. Για ορισμένους στο Κογκρέσο, η δολοφονία του Κασόγκι ήταν η τελευταία σταγόνα.

Κι αν μη τι άλλο, η αξιολόγηση της CIA θα διασφαλίσει ότι η Σαουδική Αραβία θα παραμείνει στο προσκήνιο του Κογκρέσου.


Πηγή: reader.gr