Θύμα απαγωγής βγάζει βιβλίο για τα όσα έζησε και δεν ειπώθηκαν ποτέ

Gazzetta team
Θύμα απαγωγής βγάζει βιβλίο για τα όσα έζησε και δεν ειπώθηκαν ποτέ
Πώς είναι άραγε στην όψη ένα θύμα απαγωγής; Μάλλον όχι σαν την Κλόι Έιλινγκ, το μοντέλο από τη Βρετανία που τον περασμένο Αύγουστο έγινε πρωτοσέλιδο όταν μετέβη στο προξενείο της Βρετανίας στο Μιλάνο και ισχυρίστηκε ότι μόλις είχε απελευθερωθεί έπειτα από ομηρία έξι ημερών.

Όπως κατήγγειλε στις αρχές η Κλόι, παρασύρθηκε από κάποιον και πήγε στο Μιλάνο υπό το πρόσχημα μιας φωτογράφισης και αυτό το πρόσωπο της έκανε ένεση με την ουσία κεταμίνη (Σ.τ.Σ: ένα ταχείας δράσης γενικό αναισθητικό), την έβαλε μέσα σε μια βαλίτσα στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και την οδήγησε σε μια απομακρυσμένη αγροικία κοντά στο Τορίνο.

Η Κλόι υποστηρίζει ότι τη φίμωσαν, ότι ήταν αναίσθητη στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής και ότι στη συνέχεια της είπαν ότι θα την πουλούσαν ως σκλάβα του σεξ στο dark web αν δεν κατέβαλε ως λύτρα 300.000 ευρώ.

Πέρασε τρεις εβδομάδες στην Ιταλία ενώ διεξαγόταν η έρευνα της αστυνομίας προτού επιστρέψει στο σπίτι της στο Κάουλντσον του νότιου Λονδίνου. Ήταν 20 χρόνων τότε και μητέρα ενός παιδιού όταν αφηγούνταν την ιστορία της στους δημοσιογράφους στον κήπο του σπιτιού της μητέρας της. Φορούσε ένα καυτό σορτσάκι με ένα κοντό μπλουζάκι, χαμογελούσε κρατώντας στην αγκαλιά της τον σκύλο της και έδειχνε να απολαμβάνει την προσοχή.

«Φοβόμουν για τη ζωή μου, κάθε δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό, κάθε ώρα», έλεγε και δεν αποκλείεται να ήταν έτσι. Μόνο που η εικόνα της δεν υποστήριζε τα λόγια της. Οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να αμφισβητούν την ιστορία της. Αν έλεγε την αλήθεια, τότε γιατί οι κάμερες ασφαλείας την είχαν εντοπίσει σε χωριό της Ιταλίας να περπατάει κρατώντας το χέρι του απαγωγέα της; Και γιατί συμφώνησε να μοιραστεί το κρεβάτι μαζί του; Και γιατί ενώ ήταν όμηρος ακόμη, πήγε μαζί του να αγοράσει παπούτσια αλλά δεν το ανέφερε στην αστυνομία;

Δεν πέρασε πολύς καιρός και τα ερωτήματα έγιναν κατηγορίες. Ο φερόμενος απαγωγέας της, ο 30χρονος Πολωνός Λούκας Χέρμπα, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι μαζί επινόησαν αυτό το σχέδιο για να ξεπεράσει εκείνη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Είπε ακόμη ότι το σχέδιό τους βασίστηκε στο σενάριο μιας πρόσφατης ταινίας, στην οποία μια σχετικώς γνωστή γυναίκα πέφτει θύμα απαγωγής και δήλωσε ερωτευμένος μαζί της. Εκείνη από την πλευρά της υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο Πολωνός την άφησε ελεύθερη κοντά στο βρετανικό προξενείο με το επιχείρημα ότι είχε έναν ανήλικο γιο.

"ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙ"

Ο Χέρμπα καταδικάστηκε πρόσφατα σε κάθειρξη 16 ετών και 9 μηνών από την ιταλική δικαιοσύνη για την απαγωγή της Κλόι. Το δικαστήριο μάλιστα του Μιλάνου επιδίκασε στο θύμα αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί

Έναν χρόνο μετά την υπόθεση, αρκετοί είναι εκείνοι που την κατηγορούν ακόμη πως η ιστορία της είναι ψεύτικη. Για τις πτυχές της υπόθεσης και τον απαγωγέα, μίλησε το 20χρονο μοντέλο στο BBC: «Όσο περισσότερο μιλούσαμε τόσο καταλάβαινα πως άρχισα να του αρέσω. Ήξερα πως έπρεπε να το εκμεταλλευτώ. Έπρεπε να τον κάνω να με ερωτευτεί».

Όσο περνούσαν οι μέρες, ο απαγωγέας γίνονταν όλο και πιο φιλικός μαζί της. Όπως παραδέχεται η Κλόι Έιλινγκ, έφτασε στο σημείο να τη φιλήσει και να της ζητήσει να κάνουν σχέση. Εκείνη τότε κατάλαβε πως έπρεπε να επωφεληθεί από αυτό. Όταν, λοιπόν, ο απαγωγέας αντιλήφθηκε πως το μοντέλο δεν μπορούσε να δώσει τα χρήματα, αποφάσισε να την αφήσει έξω από το βρετανικό προξενείο στο Μιλάνο. Όπως, μάλιστα, παραδέχονται μάρτυρες που τους είδαν, οι δυο τους φαίνονταν να γελούν περιμένοντας το προξενείο να ανοίξει.

«Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά γιατί να είμαι επιθετική απέναντι σε έναν άνθρωπο που άρχισε να έχει αισθήματα για μένα και με απελευθέρωσε;» παραδέχθηκε η Κλόι Έιλινγκ στο BBC.

«Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τα κίνητρά του. Δεν μπορεί να είναι μόνο τα χρήματα όταν με έκανε add στο Facebook πριν από δύο χρόνια. Είναι λες και είχε εμμονή με μένα» δήλωσε το μοντέλο, που μεγάλωσε με την Πολωνή μητέρα της στο νότιο Λονδίνο και πήγε σε δημόσιο σχολείο.

Οι ταμπλόιντ εφημερίδες παρουσίαζαν διάφορα πιθανά σενάρια για το πώς θα επιχειρούσε να εξαργυρώσει τη δημοσιότητα λόγω της απαγωγής. Η ίδια λέει ότι ποτέ δεν την ενδιέφερε η δημοσιότητα. Ξεκίνησε να σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ψυχολογία και μετά πήγε σε πρακτορείο μοντέλων. Ήθελε να γίνε δικηγόρος, αλλά στα 17 της έμεινε έγκυος.

Είναι τόσες οι ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την επιστροφή της στη Βρετανία, αλλά λιγοστές την περιγράφουν θετικά. Ο πρώην σύντροφός της και πατέρας του γιου της Κόνορ Κις είπε στον Τύπο ότι μεγαλώνει το παιδί τους σχεδόν μόνος του, ενώ εκείνη επικεντρώνεται στο μόντελινγκ και ο πρώην ατζέντης της, Γκριν, δηλώνει απογοητευμένος επειδή τον παράτησε.

Την εμπειρία της και τα επακόλουθά της ένιωσε την ανάγκη να τα μεταφέρει σε ένα βιβλίο με τίτλο «The Untold Story of My Abduction» (σε ελεύθερη μετάφραση «Ό,τι δεν ειπώθηκε για την απαγωγή μου») επιμένοντας πάντως ότι το κίνητρό της δεν είναι να προωθήσει την καριέρα της.