Πρόστιμο 500.000 στερλινών στο Facebook

Gazzetta team
Πρόστιμο 500.000 στερλινών στο Facebook
Πρόστιμο στη Facebook, ύψους 500.000 στερλινών, για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων επέβαλε η βρετανική ρυθμιστική αρχή Πληροφοριών.

Το πρόστιμο έρχεται ως συνέχεια του σκανδάλου Cambridge Analytica κατά το οποίο κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το πρόστιμο 500.000 στερλινών θεωρείται μικρό για την εταιρεία αξίας 590 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές επικρίνουν τις επιχειρηματικές πρακτικές του Facebook.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει καταθέσει ενώπιον Αμερικανών και Ευρωπαίων βουλευτών για το πώς η Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών στο Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ενημερώνοντας για την πρόοδο της έρευνας αναφορικά με τη χρήση στοιχείων στις εκστρατείες πολιτικών κομμάτων, το γραφείο της Βρετανίδας Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο στη Facebook, αν και η εταιρεία μπορεί να απαντήσει στην επίτροπο πριν ληφθεί η τελική απόφαση.

Η Επίτροπος Πληροφοριών Ελίζαμπεθ Ντέναμ δήλωσε ότι η Facebook παραβίασε τον νόμο διότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών και δεν ήταν διαφανής για τον τρόπο συλλογής των δεδομένων από άλλους στην πλατφόρμα του.

Το Facebook δήλωσε ότι εξετάζει την έκθεση και ότι θα απαντήσει σύντομα.

Πηγή: reader.gr